Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ταϊλάνδης αντιμετωπίζει κατηγορίες επειδή φέρεται να βοήθησε τον κληρονόμο της Red Bull να αποφύγει τη δικαιοσύνη

Σχετικά άρθρα

Οι εισαγγελείς στην Ταϊλάνδη θα κατηγορήσουν έναν πρώην αρχηγό της εθνικής αστυνομίας με την κατηγορία ότι παρεμπόδισε τη νομική δίωξη εναντίον ενός κληρονόμου της Red Bull, ο οποίος κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός αστυνομικού στην Μπανγκόκ το 2012.

Αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αστυνομικοί έχουν κατηγορηθεί για συνωμοσία για να βοηθήσουν τον Vorayuth Yoovidhya να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη φυγαδεύοντας τον στο εξωτερικό, σε μια υπόθεση που θεωρείται ευρέως ως παράδειγμα του πώς οι πλούσιοι απολαμβάνουν την ατιμωρησία στην Ταϊλάνδη.

Ο Vorayuth είναι εγγονός του Chaleo Yoovidhya, του ανθρώπου που μαζί με τον Dietrich Mateschitz ίδρυσαν την Red Bull. Το περιοδικό Forbes υπολογίζει την καθαρή περιουσία της οικογένειας στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Somyot Poompanmoung, ο αρχηγός της αστυνομίας το διάστημα 2014 – 2015 μαζί με άλλους υπόπτους κατηγορήθηκαν για κατάχρηση εξουσίας προκειμένου να βοηθήσουν τον Yoovidhya να αποφύγει τη δίωξη. Ο Somyot κατηγορήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς πέρυσι για συμμετοχή σε παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων, αλλάζοντας το αρχείο της ταχύτητας του αυτοκινήτου που φέρεται να οδηγούσε ο Yoovidhya τη στιγμή του ατυχήματος.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα είπε επίσης ότι θα απαγγείλει κατηγορίες σε άλλα επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, ενός δικηγόρου, ενός ειδικού μηχανικού και ενός πρώην αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα σε σχέση με την υπόθεση.

Ο Yoovidhya τον Σεπτέμβριο του 2012 πιστεύεται πως βρισκόταν στο τιμόνι μιας Ferrari FF που χτύπησε την μοτοσικλέτα ενός αστυνομικού της τροχαίας σε έναν κεντρικό δρόμο της Μπανγκόκ. Ο αστυνομικός, Wichean Klunprasert, πετάχτηκε από τη μηχανή του και πέθανε στο σημείο. Ο Yoovidhya , στη συνέχεια δεν σταμάτησε να βοηθήσει και κρύφτηκε στο σπίτι των γονιών του, αλλά η αστυνομία ακολούθησε τα ίχνη λαδιών και υγρών φρένων μέχρι το πολυτελές συγκρότημα της οικογένειας Yoovidhya.

Ο Vorayuth συνελήφθη για το περιστατικό, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Δεν του ασκήθηκε ποτέ δίωξη. Η οικογένεια του αστυνομικού είπε στα ταϊλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι έλαβε αποζημίωση 3 εκατομμυρίων μπατ (77.265 ευρώ) από την οικογένεια Yoovidhya με αντάλλαγμα να μην ακολουθήσουν περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Για χρόνια ο Vorayuth απέφευγε το δικαστήριο. Εναντίον του εκδόθηκε ένταλμα το 2017, λίγες μέρες αφότου είχε φύγει από την Ταϊλάνδη. Το ταϊλανδέζικο διαβατήριό του ανακλήθηκε αργότερα, αλλά το 2020 αποσύρθηκαν όλες οι κατηγορίες εναντίον του, με τις αρχές της Ταϊλάνδης να κρίνουν πως ο Yoovidhya δεν ήταν υπαίτιος για το δυστύχημα. Με την απόφαση να προκαλεί την οργή των Ταϊλανδέζων πως οι πλούσιοι λαμβάνουν προνομιακή μεταχείριση από το σύστημα δικαιοσύνης, η αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε πως θα εξετάσει γιατί αποσύρθηκαν οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του κληρονόμου της Red Bull.

Στο μεταξύ, σχεδόν όλες οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν παραγραφεί. Η τελευταία κατηγορία που απομένει, αυτή της πρόκλησης θανάτου από αλόγιστη οδήγηση, θα παραγραφεί το 2027.

Παρά τις νομικές απειλές που αντιμετωπίζει, συμπεριλαμβανομένης της Κόκκινης Ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την Ιντερπόλ το 2020, ο Vorayuth καταφέρνει να ζήσει μια χλιδάτη ζωή, πετώντας με ιδιωτικά τζετ της Red Bull για να παρακολουθήσει αγώνες της Formula 1, να κάνει snowboard στην Ιαπωνία και κρουαζιέρες στη Βενετία, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων. Παραμένει άγνωστο το που βρίσκεται σήμερα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...