Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Σχετικά άρθρα

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής έρευνας και συμβούλων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κοστίζουν λιγότερο στην κατασκευή τους από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου μέχρι το 2027.

Ωστόσο το κόστος επισκευής τους σε περίπτωση ατυχήματος είναι μια άλλη ιστορία, με αυτό να είναι πολύ μεγαλύτερο από την επισκευή ενός αντίστοιχου αυτοκινήτου με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ξεπερνώντας το 30%. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την αύξηση της τιμής των ασφαλίστρων ή θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να ασφαλίζουν ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ήδη πολλές ασφαλιστικές εταιρίες αποφασίζουν να βγάλουν ολική καταστροφή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς το κόστος επισκευής τους μετά από ένα ατύχημα ή πρόβλημα στην μπαταρία τους, γίνεται απαγορευτικά ακριβό σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης με παρόμοιες ζημιές.

Διάβασε ακόμη

Ασφαλιστική έβγαλε ολική καταστροφή ένα Hyundai Ioniq 5 λόγω του υψηλού κόστους αλλαγής της μπαταρίας

Η Gartner υποστηρίζει πως η γρήγορη μείωση του κόστους παραγωγής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος του υψηλότερου κόστους επισκευής, καθώς μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στους καταναλωτές μακροπρόθεσμα. Οι νέοι τρόποι παραγωγής ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου πρέπει να αναπτύσσονται μόνο σε συνδυασμό με διαδικασίες για την εξασφάλιση χαμηλού κόστους επισκευής.

Ως αποτέλεσμα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εμπλέκονται σε κάποιο ατύχημα θα είναι πιο επιρρεπή να βγαίνουν ολική καταστροφή, καθώς η επισκευή τους θα μπορούσε να κοστίζει περισσότερο από την υπολειμματική αξία τους, Ομοίως, ακριβότερες επισκευές μπορεί να οδηγήσουν σε ακριβότερα ασφάλιστρα ή ακόμα και στην άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών να καλύψουν συγκεκριμένα ηλεκτρικά μοντέλα.

Διάβασε επίσης

Το κόστος επισκευής των Tesla είναι τόσο μεγάλο που οι ασφαλιστικές τα βγάζουν ολική καταστροφή

Αυτήν τη στιγμή, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν υψηλότερο αρχικό κόστος από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου. Ωστόσο οι υποστηρικτές τους αναφέρουν πως το κόστος αυτό αποσβένει μέσω της εξοικονόμησης που γίνεται λόγω του χαμηλότερου κόστους επαναφόρτισης και των μικρότερων εξόδων συντήρησης. Αλλά δεν υπολόγισαν το υψηλό κόστος επισκευής σε περίπτωση ατυχήματος. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Hertz πήρε την απόφαση να πουλήσει περίπου 20.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητά της από τον στόλο της στις ΗΠΑ, επικαλούμενη πως τα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν δύο φορές υψηλότερο κόστος επισκευής συγκριτικά με τα συμβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ παράλληλα έχουν και μειωμένη μεταπωλητική αξία.

Για παράδειγμα, ο Σκωτσέζος ιδιοκτήτης ενός Renault Zoe του 2017, που αγόρασε το αυτοκίνητο μεταχειρισμένο από έναν φίλο του το 2020. Τον Ιούλιο του 2023 το αυτοκίνητο σταμάτησε να φορτίζει και η Renault τον ενημέρωσε πως κάηκε ο connector από την υποδοχή φόρτισης στη μονάδα φόρτισης και χρειάζεται να αλλαχθεί όλη η μονάδα φόρτισης που κοστίζει 7.500 λίρες (8.770 ευρώ). Με το αυτοκίνητο να αξίζει σήμερα 5.600 λίρες (6.550 ευρώ) σημαίνει πως θα βγει ολική καταστροφή.

Το συγκεκριμένο ελάττωμα είναι γνωστό πρόβλημα του Renault Zoe και εκδηλώνεται καθώς το αυτοκίνητο “γερνάει”. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι τόσο παλιό ένα αυτοκίνητο 7 ετών, και σίγουρα δεν είναι λόγος να καταλήξει για παλιοσίδερα επειδή η υποδοχή φόρτισής του κοστίζει περισσότερο από ολόκληρο το αυτοκίνητο.

Η Gartner εκτιμά πως οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια και το 2024 αναμένονται να παραδοθούν περίπου 18,4 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με το νούμερο να αυξάνεται στα 20,6 εκατομμύρια το 2025. Συγκριτικά, το 2023 παραδόθηκαν 15,4 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως.

ΠηγήGartner.com

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Με 460 άλογα το Tesla Model 3 Performance στην Ευρώπη

Στις αρχές της εβδομάδας η Tesla παρουσίασε το Model 3 Performance με την εταιρία να ανακοινώνει πως φέρει δύο νέους ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν 510 άλογα...

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...