To Reuters, επικαλούμενο την εταιρεία ερευνών αγοράς Rho Motion, ανέφερε σήμερα ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 21% ετησίως τον Ιούλιο, χάρη στην ισχυρότερη άνοδο της ζήτησης που παρατηρήθηκε φέτος στην Κίνα, παρά την πτώση της ζήτησης στην Ευρώπη.
Τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, είτε πρόκειται για αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) είτε για plug-in υβριδικά (PHEV), που πωλήθηκαν παγκοσμίως τον Ιούλιο ανήλθαν σε 1,35 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 880.000 ήταν στην Κίνα (ποσοστό περίπου 66%), σημειώνοντας αύξηση κατά 31% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων του κόσμου. Τα PHEV που πωλήθηκαν στην Κίνα τους πρώτους επτά μήνες του 2024 αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με πέρυσι.
Ο Charles Lester, διευθυντής δεδομένων της Rho Motion, δήλωσε στο Reuters ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η MG -που ανήκει στην κινεζική SAIC- θα πληγεί περισσότερο από τους δασμούς που επιβλήθηκαν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα, τονίζοντας:
Ο αντίκτυπος των δασμών θα είναι πιθανώς μικρότερος για την Tesla, η οποία μπορεί να παράγει στο εργοστάσιό της στο Βερολίνο, και τον κινεζικό γίγαντα BYD, του οποίου η παρουσία στην Ευρώπη παραμένει μικρή.
Η BYD συνέχισε να έχει ρεκόρ πωλήσεων plug-in υβριδικών οχημάτων και αυτόν τον μήνα, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα, καθώς πουλάει μεγάλο όγκο οχημάτων
Η BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις BEV και PHEV αυξήθηκαν κατά 13% και 44%, αντίστοιχα.
Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις ηλεκτρικών μειώθηκαν κατά 7,8% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τα στοιχεία ένα χρόνο πίσω. Στους επτά πρώτους μήνες του 2024, οι πωλήσεις ηλεκτρικών μειώθηκαν κατά 12% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της ΕΕ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυξήθηκαν κατά 7,1% τον Ιούλιο.
Να θυμίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τον Ιούλιο προσωρινούς δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Κίνα. Η BYD αντιμετωπίζει δασμούς 17,4%, η Geely 19,9% και η SAIC 37,6%, σύμφωνα με την ΕΕ.
Διάβασε αναλυτικά
Τίθενται άμεσα σε ισχύ οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κινέζικα ηλεκτρικά

