Μετά την Toyota, και η Nissan ανακοίνωσε παγκόσμια ανάκληση αφού βρέθηκε ότι σε 2.14 εκατομμύρια αυτοκίνητα της υπάρχει πρόβλημα με το διακόπτη της μίζας ο οποίος μπορεί να κολλήσει και να μην μπορεί έτσι ο κινητήρας να μπει σε λειτουργία. Η ανάκληση είναι η 3η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως και περιλαμβάνει αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί από τον Αύγουστο του 2003 έως και τον Ιούλιο του 2006. Από αυτά, τα 834.759 έχουν πουληθεί στην Ιαπωνία, τα 761.528 στην Βόρεια Αμερική, τα 354.170 στην Ευρώπη και τα 194.409 σε Κίνα και Ταϊβάν.

Η ανάκληση αφορά σχεδόν όλα τα μοντέλα της φίρμας, από τα μικρά Cube, Tiida και Micra καθώς και τα μεγάλα Armada, Titan pickup, Frontier, Pathfinder, Xterra και Infiniti QX56. Όλοι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων αυτοκινήτων θα ειδοποιηθούν ώστε να μεταβούν στις κατά τόπους αντιπροσωπείες για δωρεάν αντικατάσταση του διακόπτη, μια διαδικασία που θα πάρει συνολικά 20 με 25 λεπτά.

[Πηγή: Nissan| Photo Copyright: REUTERS/Issei Kato]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]

Nissan is recalling 2.14 million vehicles worldwide

October 28, 2010

Nissan is recalling 2.14 million vehicles worldwide including the popular March and Mycra subcompacts for an ignition problem that may stall the engine – its third-largest recall ever.

No accidents have been reported that are suspected of being caused by the defect, according to Yokohama-based Nissan Motor Co. The recall affects cars in the the United States, Europe and Japan.

A problem was found in an ignition-system part called the relay for vehicles produced from August 2003 through July 2006, including small cars like the March, Cube and Note, and about a dozen other models, such as the Tiida sedan, Titan pickup and Infiniti QX56 luxury model.

In extreme cases, the engine will stall and won’t be able to start, said Nissan spokesman Mitsuru Yonekawa.

Of the recalled vehicles, nearly 835,000 were produced in Japan, 762,000 in North America, and 354,000 in Europe.

Nissan, did not disclose a cost for the recall, but it may be relatively cheap requiring just a half hour to fix.

The cars were produced in Japan, the U.S., Great Britain, Spain, China and Taiwan.

[/learn_more]