Άσχημη τροπή πήρε η συνεργασίας της Saab με την Κινέζικη Hawtai Motor Group αφού η δεύτερη απέτυχε να πάρει έγκριση και έτσι η Saab βρίσκεται πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από την επίσημη ανακοίνωση της Spyker με την συνεργασία με τους Κινέζους και η συμφωνία αυτή φαίνεται τελικά να πέφτει στο κενό. Η Hawtai είχε ανακοινώσει ότι θα έδινε 150 εκατ. ευρώ στη Saab ενώ θα κατείχε αρχικά το 29.9% της Saab. Η κινεζική κυβέρνηση όμως δεν έδωσε το πράσινο φως και έτσι η συμφωνία ναυάγησε.

Εκπρόσωπος της Saab δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να έπεσε στο κενό, αλλά μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον διαφορετικό τρόπο είτε με την Hawtai είτε με κάποιον άλλο Κινέζο κατασκευαστή. Η Spyker πλέον βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση αφού τα ταμεία της είναι άδεια και πλέον ο μόνος που μπορεί να την σώσει είναι ο Ρώσος επενδυτής Vladimir Antonov, ο οποίος συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον για την Saab.

Φήμες πάντως θέλουν την Saab να συνεχίζει τις συζητήσεις με την κινέζικη Great Wall Motors. Το Reuters αναφέρει ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν σταμάτησαν ποτέ, παρότι την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Hawtai. Αναμονή εξελίξεων για ακόμη μια φορά.

[Πηγή: Reuters 1, Reuters 2]