Τη περασμένη εβδομάδα, κατατέθηκε στη Βουλή διάταξη, η οποία προβλέπει τη μείωση του Επικουρικού Κεφαλαίου με συνέπεια να μην αποζημιώνονται πλέον όσοι τραυματίζονται από ανασφάλιστα οχήματα.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), μέσω του προέδρου του, Γιάννη Αδαμόπουλο, ζητά την άμεση απόσυρση της διάταξης αυτής. Ο θεσμός του Επικουρικού Κεφαλαίου θεσπίστηκε με στόχο “την προάσπιση των συμφερόντων των ζημιωθέντων-παθόντων” από ατυχήματα που προκαλούνται από ανασφάλιστα αυτοκίνητα.

Όμως, σημειώνεται σε ανακοίνωση του κ. Αδαμόπουλου, κάθε ενδεχόμενη μείωση της σχετικής προς αποζημίωση ευθύνης του Επικουρικού Κεφαλαίου, “ιδίως δε ο αποκλεισμός της υποχρέωσής του προς αποζημίωση για ψυχική οδύνη, αναμένεται -κατά πλήρη βεβαιότητα- να πλήξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση και κλονισμό της ασφάλειας των συναλλαγών και του δικαίου, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή κατά την οποία ο νομοθέτης σπεύδει -κατά τρόπο πρωτοφανή- να επεκτείνει την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων και σε εκκρεμείς δίκες επί των οποίων δεν θα έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις μέχρι τη δημοσίευση της εν λόγω νομοθετικής αλλαγής”.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, “καλεί, άμεσα τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει τη σχετική ρύθμιση, αναλογιζόμενος τις συνέπειες που αναμένεται να έχει η θέσπισή της, αναφορικά με τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων που θα αδυνατούν να καλύψουν τη ζημία τους, καταδικαζόμενα στην ανέχεια και στην οικονομική εξαθλίωση κατά τρόπο κοινωνικά ανάλγητο και απάνθρωπο”.

[Πηγή: Τα Νέα | Thanks for the tip, Μπάμπη]