Η Shell προβλέπει πως τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης σχεδόν θα εξαφανιστούν το 2070 [w/video]

Σχετικά άρθρα

Shell New Lens Scenarios (3)

Στη νέα έκθεση New Lens Scenarios της Shell, της κολοσσιαίας πετρελαϊκής εταιρίας του κόσμου, γίνεται λόγος πως έως το 2070, τα αυτοκίνητα που θα εξοπλίζονται με κινητήρες βενζίνης/πετρελαίου σχεδόν θα έχουν εξαφανιστούν από τους αυτοκινητόδρομους.

Η Ολλανδική εταιρία στη νέα έκθεση προσπαθεί να μαντέψει το μέλλον, έχοντας οραματιστεί δύο πιθανές μελλοντικές εξελίξεις που την μια την έχει ονομάσει “Ωκεανούς” και την άλλη “Βουνά”. Και τα δύο σενάρια έχουν κοινά στοιχεία, όπως πως έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, αυξάνοντας παράλληλα την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση.

Για τον τομέα των μεταφορών στην έκθεση (σελίδα 20) η Shell αναφέρει:

Έως το 2070, οι αυτοκινητόδρομοι δεν θα φιλοξενούν σχεδόν κανένα αυτοκίνητο με κινητήρα που καταναλώνει βενζίνη ή πετρέλαιο, ενώ προς τα τέλη του αιώνα, το υδρογόνο θα έχει αντικαταστήσει το πετρέλαιο, ειδικά στον τομέα των βαριών μεταφορών. Την ίδια περίοδο τα ηλεκτρικά, plug-in υβριδικά, υβριδικά υδρογόνου και αμιγώς υδρογόνου αυτοκίνητα θα προσφέρουν την απόλυτη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στους ανθρώπους.

Shell New Lens Scenarios (2)

Για το σενάριο “Βουνά” η Shell το περιγράφει πως θα υπάρχει ένας ισχυρός ρόλος για τις κυβερνήσεις οι οποίες δεν θα φοβούνται να εφαρμόσουν εκτεταμένα μέτρα πολιτικής. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα σημαίνει πως οι πόλεις θα πρέπει να αναπτύσσονται με πιο συμπαγή τρόπο, με τις κυβερνήσεις να “ξεκλειδώνουν” τα άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου, καθιστώντας το φυσικό αέριο ως τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας παγκοσμίως τη δεκαετία του 2030. Οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν, αλλά η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί περισσότερο από τον σημερινό στόχο των 2 βαθμών Κελσίου.

Στο σενάριο “Ωκεανοί” η Shell κάνει λόγο για έναν ευμετάβλητο κόσμο που ευημερεί. Στην εξέλιξη αυτή η ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσει το φυσικό αέριο ως τη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας του κόσμου, με τις κυβερνήσεις να χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να συμφωνήσουν σε σημαντικές αποφάσεις. Η χρήση πετρελαίου και κάρβουνου θα αντικατασταθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, επηρεάζοντας σε υψηλό βαθμό την αλλαγής του κλίματος.

Shell New Lens Scenarios (1)

Μπορεί το 2070 να είναι πολύ μακριά, αλλά αξίζει να διαβάσεις ολόκληρη την έκθεση σε αυτό το 48-σέλιδο PDF και να βγάλεις το δικό σου συμπέρασμα για το αν οι προβλέψεις της Shell θα επιβεβαιωθούν.

[Πηγή: Shell]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Geely κάνει παγκόσμια διαθέσιμο το νέο premium brand της, Galaxy

Πριν σχεδόν ένα χρόνο, η Geely παρουσίασε το νέο της πολυτελές brand, το οποίο ονομάζει Galaxy. Σήμερα, η κινέζικη εταιρία επιβεβαίωσε ότι θα κάνει...

Αποσύρθηκε η μήνυση κατά της πίστας της Laguna Seca

Στις αρχές του χρόνου μια ομάδα κατοίκων της περιοχής γύρω από τη πίστα της Laguna Seca στο Monterey της Καλιφόρνια, κατέθεσε μήνυση εναντίων της...

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν 6.000 δολάρια από κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο που πωλούν

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει πολλά δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με έκθεση της εταιρίας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών...

ΗΠΑ: Νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ οριστικοποίησε τους νέους πιο αυστηρούς κανόνες εκπομπών, που στοχεύουν ώστε έως το 2032 οι μέσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να...
Autoblog.gr