Top 10 Videos: Τα Pit Stop της συμφοράς

Σχετικά άρθρα

6ATP_VERSTAPPEN_fir_176304b

Στο Grand Prix της Αμερικής η ομάδα της Red Bull αναφέρει ότι έκανε το ταχύτερο pit stop στην ιστορία του σπορ.

Ένα pit stop δε διαρκεί παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα, καθώς οι μηχανικοί των ομάδων καταφέρνουν να κάνουν αρκετές κινήσεις με απόλυτη ομαδικότητα και την μεγαλύτερη ταχύτητα. Όμως σε ένα pit stop δε γίνονται όλα τέλεια και αντί όλα να πάνε καλά πολλές φορές συμβαίνει και το αντίθετο, όλα να πάνε άσχημα.

Οι ομάδες με ένα καλό pit stop θέλουν να κερδίσουν κατά τη διάρκεια της αλλαγής ελαστικών(παλαιότερα και ανεφοδιασμού) από δευτερόλεπτα μέχρι και κλάσματα δευτερολέπτου, έτσι ώστε να επωφεληθεί ο οδηγός της. Αρκετές φορές γίνονται και τρομερές γκάφες κατά τη διάρκεια ενός pit stop.

Διαλέξαμε μερικές από τις μεγαλύτερες γκάφες που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια ενός pit stop και σας τις παρουσιάζουμε:

1. Lewis Hamilton: 2007 Κινεζικό GP

Το λάθος δεν έγινε από τους μηχανικούς, αλλά από τον ίδιο τον οδηγό. Ο νεαρός τότε Βρετανός επιστρέφοντας στο box της ομάδας για να κάνει το καθιερωμένο του pit stop είχε έξοδο και κόλλησε στην αμμοπαγίδα.

Ο αγώνας της Σανγκάη ξεκίνησε σε υγρές συνθήκες, με τον Hamilton να απομακρύνεται από τους ανταγωνιστές του και να βρίσκεται κοντά στο να πάρει τη νίκη, που θα του εξασφάλιζε το παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Όμως η πίστα άρχισε να στεγνώνει και τα ενδιάμεσα ελαστικά του έδειχναν εμφανή σημάδια φθοράς , ο ίδιος και η ομάδα του ανέβαλε ανεξήγητα το pit stop του, γύρο με το γύρο. Όταν ο Hamilton αποφάσισε να μπει για να κάνει το pit stop του, η κατάσταση του εμπρός δεξιού ελαστικού ήταν τέτοια, που δεν του επέτρεψε να στρίψει καν για να μπει στα pit.

2. Lewis Hamilton, Nico Rosberg και Kimi Raikkonen: 2008 Καναδικό GP

Το επόμενο έτος o Hamilton ήταν ο υπαίτιος μίας ακόμα γκάφας που πήρε μέρος μέσα στα pits αυτή τη φορά. Ο Βρετανός οδηγούσε τον αγώνα μέχρι την έξοδο του Adrian Sutil, η οποία έφερε το αυτοκίνητο ασφαλείας μέσα στην πίστα.

Όλοι έσπευσαν να μπουν μαζικά στα pits, αλλά ένα κακό pit-stop της McLaren είδε τον Hamilton να χάνει τη θέση του από τον Robert Kubica και τον Kimi Raikkonen. Πριν την έξοδό τους από το pit lane το φανάρι για την έξοδο στην πίστα ήταν κόκκινο με αποτέλεσμα τα 2 μονοθέσια των Kubica και Raikkonen να μείνουν ακινητοποιημένα το ένα δίπλα στο άλλο.

Εκείνη τη στιγμή που τα 2 μονοθέσια ήταν ακινητοποιημένα στο τέλος του pit lane περιμένοντας να ανάψει το πράσινο φανάρι για να μπουν πάλι στην πίστα, ήρθε ο Lewis Hamilton και προσέκρουσε πάνω στον Raikkonen.

Σα να μην έφτανε η γκάφα του Βρετανού, ήρθε και ο Nico Rosberg να κάνει το ίδιο λάθος και με τη σειρά του να πέφτει πίσω ακριβώς από την McLaren. Ο τυχερός της υπόθεσης ήταν ο Robert Kubica, ο οποίος έμεινε ανέπαφος από όλο αυτό.

3. 1994 Γερμανικό Grand Prix: Jos Verstappen

Όταν σε αγώνα με αγωνιστικά αυτοκίνητα υπάρχει ανεφοδιασμός, τότε υπάρχει και κίνδυνος φωτιάς. Κάτι τέτοιο φανερώνουν και τα ατυχήματα του 1981 στο Indianapolis 500 και του 1985 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Sportscar, στον αγώνα του Hockenheim. Το 1994 οι ανεφοδιασμοί μπήκαν και στην F1, άρα ο κίνδυνος της ανάφλεξης μπήκε και στην τότε ζωή των ομάδων.

Σε μία προσπάθεια να μειωθεί αυτός ο κινδύνους, οι αντλίες ανεφοδιασμού σχεδιάστηκαν με ειδικό τρόπο έτσι ώστε να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος αυτός.Μάρτυρες μίας τέτοιας αποτυχίας γίναμε στο GP του Hockenheim εκείνης της χρονιάς.
Ο μηχανικός ανεφοδιασμού του Jos Verstappen, Simon Morley τράβηξε το ακροφύσιο ανεφοδιασμού από την Benetton B194, με αποτέλεσμα τα καύσιμα να ψεκάσουν όλο το μονοθέσιο. Φυσικό επακόλουθο της διαρροής καυσίμου ήταν και η άμεση ανάφλεξη της Β194.

Αν και η πυρκαγιά έσβησε γρήγορα κάποιοι μηχανικοί υπέστησαν εγκαύματα. Ο Morley υπέστη τα χειρότερα, αφού πάνω του έπεσε αρκετή ποσότητα καυσίμου. Επίσης τραυματίστηκε και ο Verstappen αλλά χωρίς να πάθει κάτι σημαντικό. Συνολικά τέσσερις μηχανικοί τραυματίστηκαν. Η FIA αργότερα ισχυρίστηκε ότι η Benetton είχε αφαιρέσει ένα φίλτρο από την μάνικα ανεφοδιασμού και εξαιτίας αυτού έγινε όλο αυτό.

4. 2011 Ουγγρικό Grand Prix, Jerome d’ Ambrosio

http://www.youtube.com/watch?v=vEwlXFvRXOI

Ο Jerome d’ Ambrosio έκανε ένα πολύ σύντομο πέρασμα από την F1, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να θυμόμαστε κάτι από αυτόν και αυτό είναι το pit stop που είχε κάνει στο Hungaroring το 2011.

O αγώνας εκείνης της χρονιάς είχε διεξαχθεί σε βρεγμένο οδόστρωμα. Στο μέσω του αγώνα περίπου, ο d’ Ambrosio μπήκε στα pit της Virgin, όμως έχασε τον έλεγχο και μπροστά από το box της ομάδας του έκανε τετ α κε, χωρίς όμως να χτυπήσει κάποιος. Ο d’ Ambrosio αντικαταστάθηκε από τον Charles Pic στο τέλος της σεζόν.

5. 1999 Ευρωπαϊκό Grand Prix, Eddie Irvine

To επεισοδιακό αυτό pit stop του Irvine έγινε στο Ευρωπαϊκό GP, το 1999. Γενικά ο συγκεκριμένος αγώνας, μας είχε δώσει όμορφη εξέλιξη και ένα τρομακτικό ατύχημα. Το pit stop του Irvine έγινε στον 22ο γύρο του αγώνα και είχε διάρκεια κοντά στο λεπτό. Ναι καλά διάβασες κοντά στο λεπτό, αφού όπως θα δεις και στο video το μονοθέσιο ήταν σταθμευμένο για σχεδόν μισό λεπτό, ενώ οι τρεις από τους τέσσερις μηχανικούς είχαν τοποθετήσει τα ελαστικά τους, ο τέταρτος ήταν άφαντος. Ο αγώνας του τρέλο-Edi φυσικά καταστράφηκε . Ευτυχώς και ο αντίπαλος του για το πρωτάθλημα Mika Hakkinen είχε επίσης κάνει λάθος και ούτε αυτός ήταν σε θέση να αξιοποιήσει το μεγάλο λάθος της Ferrari .

6. 1989 και 1991 Πορτογαλικό Grands Prix, Nigel Mansell

http://www.youtube.com/watch?v=XUhaZW0e1dE

Ο Nigel Mansell δεν πρέπει να έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις από τα pit stop που είχε στο Πορτογαλικό αγώνα.

Όλα ξεκινούν το 1989 και στον αγώνα εκείνης της χρονιάς, όταν ο Βρετανός με τη Ferrari του απλά δε βρήκε τη σωστή θέση της ομάδας και αναγκαστικά έκανε όπισθεν για να το πραγματοποιήσει.

Το δεύτερο πρόβλημα σε pit stop στην Πορτογαλία, ήρθε για τον Mansell δύο χρόνια αργότερα το 1991. Αυτή τη φορά, δεν έκανε ο ίδιος λάθος, αλλά οι μηχανικοί του, αφού δεν τοποθέτησαν σωστά τον πίσω αριστερό του τροχό, με αποτέλεσμα αυτός να αποκολληθεί μετά το τέλος του pit stop.

7. 2008 Grand Prix της Σιγκαπούρης, Felipe Massa

http://www.youtube.com/watch?v=4sQkz0pnQYE

O Felipe Massa, στη Σιγκαπούρη το 2008 ήταν από τους πρώτους που δοκίμασε τα φανάρια κατά τη διάρκεια ενός pit stop. Η τεχνολογία αυτή το 2008 ήταν καινοτόμα και σε πρώιμο στάδιο, ενώ τώρα χρησιμοποιείται ευρέως.

Όλα έγιναν μετά το γνωστό σε όλους μας ατύχημα του Nelson Piquet. Όλοι οι οδηγοί έσπευσαν στα pit όπου το ίδιο έπραξε και ο Felipe Massa με τον Raikkonen να είναι ακριβώς από πίσω του.

Κατά τη διάρκεια όμως του ανεφοδιασμού άναψε το πράσινο φως και ο Βραζιλιάνος οδηγός έφυγε παρασύροντας τη μάνικα του ανεφοδιασμού.

O Massa δεν είναι ο μόνος οδηγός που έχει κάνει κάτι τέτοιο με τη μάνικα ανεφοδιασμού. Το ίδιο έχει συμβεί και στον Kristjan Alberts το 2007 στο Magny – Cours.

8. 2009 GP Βραζιλίας, Heikki Kovalainen και Kimi Raikkonen

O Heikki Kovalainen έπαθε το ίδιο με τον Felipe Massa στη Σιγκαπούρη, απλά τα υπολειπόμενα καύσιμα της μάνικας που έφερνε μαζί του ο Φιλανδός έπεσαν πάνω στον συμπατριώτη του Raikkonen ο οποίος στιγμιαία ανεφλέγη.

9. Ουγγαρία 2010, Robert Kubica, Adrian Sutil

Ο lollipop man όταν δεν υπολογίζει καλά την απόσταση του μονοθεσίου που έρχεται να κάνει pit stop μπροστά από της ομάδας του, τότε δεν έχουμε καλά αποτελέσματα. Όμως για να μην αδικούμε κανέναν, το άγχος αλλά και η πίεση του χρόνου αρκετές φορές οδηγούν στο λάθος. Αυτό έγινε και στην Ουγγαρία το 2010.

Ο lollipop man έδωσε σήμα να φύγει ο Kubica, όμως την ίδια στιγμή έμπαινε για αλλαγή ελαστικών ο Sutil με αποτέλεσμα να συγκρουστούν.

10. Μαλαισία 2013 Lewis Hamilton

O Lewis Hamilton ανδρώθηκε οδηγικά στην McLaren και φέτος μετά από πολλά χρόνια οδήγησε για την ομάδα της Mercedes. Αυτό φαίνεται να τον μπέρδεψε και στον αγώνα της Μαλαισίας αντί να πάει στο box της ομάδας του, πήγε σε αυτό της McLaren.

Το ίδιο με τον Lewis Hamilton όμως το 2011 είχε πάθει και ο Jenson Button στο Κινεζικό αγώνα. Η επιλογή αυτών των pit stop έγινε τυχαία, μέσα από ένα μεγάλο εύρος ανάλογων περιστατικών.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα