2014 MINI Clubman concept 19

Λίγο πριν την παρουσίαση στην έκθεση της Γενεύης, η MINI αποκαλύπτει το Clubman concept.

Παρότι επίσημα έχει λάβει τον τίτλο του concept, το Clubman δεν φαίνεται τόσο για πρωτότυπο όσο για μοντέλο προ-παραγωγής. Όπως και να έχει, αυτό θα είναι το μεγαλύτερο MINI στην ιστορία της φίρμας αφού έχει μήκος 4.22 μέτρα, πλάτος 1.84 μέτρα και ύψος 1.45 μέτρα. Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, το νέο Clubman έχει 4 “φυσιολογικές” πόρτες ενώ τα παράθυρα σε αυτές δεν έχουν πλαίσιο. Αυτό που διατηρήθηκε είναι ο ιδιαίτερος τρόπος ανοίγματος του χώρου αποσκευών.

2014 MINI Clubman concept 1

Το πρωτότυπο πατάει σε ζάντες ελαφρού κράματος 19 ιντσών. Τα εμπρός φωτιστικά σώματα διαθέτουν ένα LED δαχτυλίδι ενώ τα πίσω είναι πλέον οριζόντια τοποθετημένα με αποτέλεσμα να τονίζουν το αυξημένο πλάτος του αυτοκινήτου. Το Clubman concept είναι εξοπλισμένο και με τις λεγόμενες “AirCurtains” που είναι τοποθετημένες στο εξωτερικό κομμάτι του εμπρός μέρους και “κλείνουν” ώστε να βελτιώνεται η αεροδυναμική.

2014 MINI Clubman concept 21

Εκεί που το Clubman μοιάζει με concept είναι στο εσωτερικό του. Σύμφωνα με τη MINI, η καμπίνα του Clubman αποτελεί πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει όσον αφορά τα εσωτερικά. Premium υλικά στα καθίσματα και το ταμπλό, συνδυάζονται με το χρώμιο στα χειριστήρια και δίνουν στο πρωτότυπο μία upscale αίσθηση αν και πιστεύουμε πως μέχρι την παραγωγή, μέρος της καμπίνας θα αλλάξει.

Όπως είπαμε, το Clubman concept θα κάνει το ντεμπούτο του στην έκθεση της Γενεύης. Η έκδοση παραγωγής, εκτός απροόπτου, θα παρουσιαστεί στην έκθεση του Παρισιού με τα πρώτα μοντέλα να φτάνουν στις εκθέσεις μέχρι το τέλος του 2014.

[Πηγή: MINI]

[learn_more caption=”Δελτίο Τύπου”]
MINI Clubman Concept: Πρότυπο ευρυχωρίας, λειτουργικότητας και υπέρμετρης κομψότητας που διαμορφώνει μία νέα κατηγορία.

Μόναχο / Γενεύη. Στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης παρουσιάζεται το MINI Clubman Concept, το οποίο ενσαρκώνει μία νέα φιλοσοφία οχήματος ανώτερης κατηγορίας. Όντας 26 cm μακρύτερο και σχεδόν 17 cm φαρδύτερο από το υπάρχον MINI Clubman, το Concept ξεχωρίζει με το σοφιστικέ, cool στυλ και τη φινέτσα του. Η συναρπαστική του σχεδίαση υποστηρίζεται από λεπτομέρειες υψηλής ποιότητας, άφθονους, λειτουργικούς χώρους και επίλεκτα υλικά. Τα φίνα στιλιστικά στοιχεία ΜΙΝΙ το καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμο, εσωτερικά και εξωτερικά. Η πλούσια γκάμα χρωμάτων και υλικών επαναπροσδιορίζει την έννοια της σύγχρονης κομψότητας και κορυφαίας ποιότητας στην κατηγορία.

Τέσσερις πόρτες και πέντε καθίσματα προσφέρουν άφθονο ωφέλιμο χώρο, κατάλληλο για άτομα με δραστήριο  lifestyle.

-Κλασικά σχεδιαστικά στοιχεία MINI όπως εξαγωνική μάσκα, Side Scuttles, Black Band, κοντοί πρόβολοι και ελλειψοειδείς εμπρός και πίσω προβολείς είναι αναγνωρίσιμα από κάθε οπτική γωνία.

-Μήκος: 4223 mm, πλάτος: 1844 mm (χωρίς καθρέπτες), ύψος: 1450 mm.

-Ολοκληρωμένη αεροδυναμική φιλοσοφία, απαραίτητο στοιχείο εξωτερικής σχεδίασης.

-Η σχεδίαση εσωτερικού ερμηνεύει τυπικά σχήματα και χρώματα MINI, αποτυπώνοντας έναν κομψό συνδυασμό κορυφαίας ποιότητας και λειτουργικότητας.

– Εξεζητημένη φιλοσοφία χρωμάτων και υλικών στο εσωτερικό με αποκλειστικά χρώματα και απροσδόκητες λεπτομέρειες.

Μία νέα κατηγορία για το μελλοντικό MINI .

«Το MINI Clubman Concept αντιπροσωπεύει το επόμενο βήμα για το MINI Clubman: περισσότεροι εσωτερικοί χώροι, αίσθηση κορυφαίας ποιότητας και παράλληλα έξυπνο, τολμηρό, ιδιαίτερο. Με λίγα λόγια: περισσότερο αυτοκίνητο, περισσότερο ΜΙΝΙΙ» σχολιάζει ο Adrian van Hooydonk, Υπεύθυνος Σχεδίασης του BMW Group, εξηγώντας τη μέθοδο που ακολούθησε η ομάδα σχεδίασης για το συγκεκριμένο μοντέλο. Πάνω από 50 χρόνια τώρα, το MINI αποτελεί σύμβολο μέγιστης αξιοποίησης χώρου μέσα από ελάχιστες εξωτερικές διαστάσεις. 26 cm μακρύτερο και σχεδόν 17 cm φαρδύτερο από το υπάρχον MINI Clubman, το MINI Clubman Concept εφαρμόζει αυτή την ‘αρχή’ σε μία νέα κατηγορία αυτοκινήτων.

Ως Επικεφαλής Σχεδίασης MINI, ο Anders Warming εξηγεί: «Με το MINI Clubman Concept παρουσιάζουμε ένα αυτοκίνητο με χώρους, φινέτσα και στυλ σε μία κατηγορία όπου η έμφαση δίδεται κυρίως στη λειτουργικότητα και πρακτικότητα. Με έξυπνες ιδέες, ‘συναισθηματική’ σχεδίαση και ένα ‘προχωρημένο’ μίγμα χρωμάτων και υλικών, προσφέρει  μία συνολική εμπειρία που παραμένει μοναδική σε αυτή την κατηγορία μέχρι σήμερα.»

Εξωτερική σχεδίαση – δυναμισμός & κομψότητα στον υπερθετικό βαθμό.

Ακόμα και με μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις, το MINI Clubman Concept είναι άμεσα αναγνωρίσιμο σαν κλασικό MINI. Με τις ευέλικτες αναλογίες ενός MINI, η επιμηκυμένη γραμμή οροφής υποδηλώνει τον αυξημένο, ωφέλιμο χώρο του αυτοκινήτου. Επίσης του προσδίδει μία χαρακτηριστική φινέτσα που υπογραμμίζεται από τις πλούσιες επιφάνειες. Η δυναμική, ζεστή απόχρωση Berry Red αναδεικνύει άριστα τις φόρμες και τις γραμμές του. Η οροφή σε μεταλλική γκρι απόχρωση “Blade” δημιουργεί μία κομψή αντίθεση με τη χρωματική ζεστασιά που αναδύει το αμάξωμα.

Κλασικά σχεδιαστικά στοιχεία MINI όπως εξαγωνική μάσκα, Side Scuttles, Black Band και τα φώτα αποδίδονται με ακρίβεια και προηγμένο στυλ. Η σύγχρονη, πιο λιτή εκδοχή τους χαρίζει στο MINI Clubman Concept μία πιο σοφιστικέ, χαρισματική εμφάνιση. Το εξωτερικό είναι διαμορφωμένο με βάση τις αρχές της αεροδυναμικής. Όλα τα ανοίγματα και οι αεραγωγοί ενσωματώνονται αριστοτεχνικά στη συνολική σχεδίαση. Οι καθαρές γραμμές των θόλων των τροχών και της αεροτομής οροφής τονίζουν το δυναμικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου, προάγοντας τη συνολική σπορ αίσθηση.

Κλασικό MINI και στην παραμικρή λεπτομέρεια – εμπρός τμήμα.

Παρατηρώντας το από μπροστά, οι στρογγυλοί προβολείς, η εξαγωνική μάσκα και η οπτικά ανεξάρτητη οροφή ταυτοποιούν το MINI Clubman Concept σαν μέλος της οικογένειας ΜΙΝΙ. Η μάσκα είναι περίτεχνα σχεδιασμένη και ενσωματώνει τον εμπρός προφυλακτήρα που βάφεται σε Black Chrome, προσδίδοντας μία νότα αποκλειστικού στυλ σε ένα λειτουργικό στοιχείο. Κομψές λεπτομέρειες όπως η τρισδιάστατη δομή των χρωμιωμένων ‘νεύρων’ στο εσωτερικό της μάσκας αναδεικνύουν τη σχεδίαση του εμπρός τμήματος. Τα πρότυπα υψηλής ποιότητας του MINI Clubman Concept επεκτείνονται ακόμα και στη διαμόρφωση των επιφανειών. Διακριτικές ακμές προσθέτουν ακρίβεια και τονίζουν τις πλούσιες επιφάνειες.

Χαμηλά, στο εμπρός τμήμα βρίσκεται ένας ενιαίος αεραγωγός που υπογραμμίζει το πλάτος του MINI Clubman Concept, δίνοντας έμφαση στο στιβαρό του στήσιμο στο δρόμο. Από την άλλη, ένα κομψό, χρωμιωμένο νεύρο μοιάζει να αιωρείται μέσα στον αεραγωγό, χαρίζοντας σε αυτή τη σπορ λεπτομέρεια μία νότα αποκλειστικής γοητείας. Στο εξωτερικό τμήμα της εμπρός ποδιάς υπάρχουν τα λεγόμενα AirCurtains – αεραγωγοί που βελτιστοποιούν αεροδυναμικά τους θόλους των τροχών, πλαισιώνοντας δυναμικά το εμπρός κάτω τμήμα.

Άφθονοι χώροι, άκρατος δυναμισμός – προφίλ .

Έχοντας περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, το προφίλ προδίδει άμεσα τις αρετές του MINI Clubman Concept: μακρύ μεταξόνιο, επίπεδα παράθυρα και κοντοί πρόβολοι αντανακλούν τη γνώριμη ευελιξία ΜΙΝΙ. Ταυτόχρονα, η μακριά γραμμή οροφής και η τυπική σχεδίαση δύο όγκων τονίζουν εμφανώς το υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας του αυτοκινήτου και τον πλούσιο, ωφέλιμο χώρο. Από την άλλη, οι τέσσερις πόρτες αποτυπώνουν τις μεγαλύτερες εξωτερικές διαστάσεις και την αυξημένη λειτουργικότητα.

Οι πληθωρικές επιφάνειες επιμηκύνουν το προφίλ και ταυτόχρονα οι κομψές αναλογίες των πάνελ και οι ακριβείς γραμμές διαμορφώνουν μία πιο επίπεδη και δυναμική σιλουέτα. Τρία στοιχεία χρωμίου δημιουργούν στο πλαϊνό τμήμα μία εικόνα αποκλειστικότητας και σύγχρονης λιτότητας. Μπροστά, το ένθετο Side Scuttle ενσωματώνει τη βάση του καθρέπτη και το φλας σε ένα επίμηκες στοιχείο του οποίου το σχήμα απηχείται και στους δύο ηλεκτρικούς μηχανισμούς ανοίγματος θυρών. Χωρίς να εξέχει, δημιουργεί οπτικά μια μεσαία γραμμή, την οποία συνεχίζουν οι λαβές των πίσω θυρών.

Πέραν αυτού, η γραμμή των ώμων σε χρώμιο διαχωρίζει το κυρίως αμάξωμα από τις κρυστάλλινες επιφάνειες σε τυπικό στυλ ΜΙΝΙ. Το λεγόμενο Waistline Finisher αγκαλιάζει ολόκληρη την καμπίνα επιβατών, τονίζοντας τα σχεδιαστικά στοιχεία της μάρκας. Οι δίχρωμες 19άρες αλουμινένιες ζάντες σε Black Chrome / Chrome αποτελούν το πιο ελκυστικό στοιχείο του προφίλ. Το κοίλο σχήμα αναδεικνύει τη δυναμική σχεδίαση πολλαπλών ακτίνων των ζαντών, ενώ το παρών δίνουν και γυαλιστερά ένθετα στις εξωτερικές επιφάνειες που έχουν υποστεί και ειδική επεξεργασία.

Αεροδυναμικές λεπτομέρειες για βέλτιστη ροή αέρα.

Το MINI Clubman Concept είναι το πρώτο MINI που εφοδιάζεται με αεραγωγό AirBreather στο πλάι. Ο AirBreather απηχεί το σχεδιαστικό θέμα των AirCurtains στην εμπρός ποδιά, προσφέροντας ένα δυναμικό κόψιμο στην περιοχή του Black Band. Η περίτεχνη, διπλή αεροτομή οροφής πίσω εντυπωσιάζει ιδιαίτερα. Το τρίτο φως στοπ ενσωματώνεται μεταξύ των δύο πτερύγων των αεροτομών οροφής σε στυλ F1. Υπάρχουν επίσης δύο διαμήκη τμήματα από plexiglass που εκτείνονται σε όλο το μήκος της οροφής σαν ρίγες που φέρουν τα αγωνιστικά για ράλι. Σε συνδυασμό με την αεροτομή οροφής, αυτό σημαίνει ότι τα τυπικά αεροδυναμικά βοηθήματα της μάρκας ΜΙΝΙ εμφανίζονται και στην κάτοψη του MINI Clubman Concept.

Τυπικό MINI Clubman : διαιρούμενες πόρτες για αυξημένη άνεση φόρτωσης – πίσω τμήμα.

Το πίσω τμήμα του MINI Clubman Concept είναι φαρδύ και αθλητικό. Η γνωστή κλιμάκωση των MINI – μια εντυπωσιακή πολυστρωματική αισθητική – χαρίζει στο αυτοκίνητο στιβαρό στήσιμο και ‘μυώδη θέση’ τροχών παρατηρώντας το από πίσω. Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία πίσω είναι οι διαιρούμενες πόρτες. Το συνεχές πλαίσιο θυρών δεν κατασκευάζεται πλέον από φύλο μετάλλου. Το σχήμα των παραθύρων δημιουργεί το πλαίσιο που περιβάλλει ολόκληρο το πίσω τμήμα σαν μία διακριτική βάση έδρασης. Η νέα, περίτεχνη σχεδίαση δημιουργεί μία λιτή, μοντέρνα εμφάνιση.

Τα οριζόντια τοποθετημένα πίσω φώτα έχουν ένα πολύ λεπτομερές φινίρισμα. Το σχήμα τους υπογραμμίζει το πλάτος και το δυναμικό προσανατολισμό του πίσω τμήματος. Επίλεκτα στοιχεία χρωμίου όπως το λογότυπο “Clubman”, το έμβλημα MINI στην αριστερή πόρτα και τις λαβές των θυρών είναι ειδικές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τις προσδοκίες υψηλής ποιότητας του MINI Clubman Concept.

Όπως στο εμπρός τμήμα. Ο αεροδυναμικά βελτιστοποιημένος προφυλακτήρας σβήνει αρμονικά στο κάτω τμήμα του.

Αποκλειστικότητα και λειτουργικότητα αποδίδονται με σύγχρονο στυλ – σχεδίαση εσωτερικού.

Παράλληλα με το εξωτερικό, το εσωτερικό του MINI Clubman Concept έχει επίσης αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις. Με τέσσερις πόρτες και πέντε κανονικά καθίσματα, το MINI Clubman Concept προσφέρει άφθονους χώρους για άτομα με δραστήριο lifestyle.

Οι νέες διαστάσεις μεταφράζονται σε πληθωρικές επιφάνειες και πιο σοφιστικέ αίσθηση ευρυχωρίας. Το σχεδιαστικό θέμα του εσωτερικού χαρακτηρίζεται από ελλειπτικά σχήματα, που παρά τις πιο σοφιστικέ καμπύλες τους παραπέμπουν ξεκάθαρα στην κληρονομιά της μάρκας. Γύρω από αυτά, η αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών επιπέδων και επιφανειών προσθέτει ‘οπτική ελαφρότητα’ και μία τρισδιάστατη αίσθηση στο εσωτερικό.

Τα ασυνήθιστα υλικά αξίζουν ειδική μνεία: δέρμα nubuck σε ανοιχτή απόχρωση Sky Blue, γυαλιστερό δέρμα σε Berry Red και μαύρο μαλακό δέρμα nappa δημιουργούν μία αποκλειστική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό. Το παρών δίνουν βέβαια και πολλά γνωστά στοιχεία που έχουν αγαπηθεί πολύ. Διακοσμητικές ρίγες σε blue limed ash grain αποπνέουν μία αίσθηση μοντέρνας κομψότητας. Τα δύο πολύ εκφραστικά υφάσματα Tweed Grey και Black Twill δημιουργούν μία ελκυστική αντίθεση με τα κλασικά διακοσμητικά ένθετα από ξύλο, δέρμα ή ασημί μέταλλο, δημιουργώντας τη γνώριμη εμπειρία εσωτερικού MINI. Μικρές λεπτομέρειες όπως κουμπιά με τη σημαία της Αγγλίας στα καθίσματα και την κεντρική κονσόλα, αντίθετη ραφή, μπορντούρα ή κόκκινες πινελιές στα σκιάδια που εμφανίζονται μόνον όταν αυτά ανοίγουν, προσδίδουν μία νότα έκπληξης στον ώριμο χαρακτήρα του MINI Clubman Concept.

Εξαιρετικά προηγμένο και εντυπωσιακό – ταμπλό οργάνων.

Το εσωτερικό στοιχείο του MINI Clubman Concept με την πιο δυναμική παρουσία είναι το ταμπλό οργάνων με δερμάτινο κάλυμμα. Με πλαίσιο σε blue limed ash grain και φινίρισμα σε white porcelain, το μαύρο πάνω τμήμα του ταμπλό μοιάζει να αιωρείται. Ο κρυφός φωτισμός του αρμού ενισχύει αυτή την εντύπωση και διαμορφώνει στην περιοχή μπροστά από τον οδηγό και το συνοδηγό ένα περιβάλλον εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Οι γραμμικοί αεραγωγοί φέρουν ειδικής επεξεργασίας ασημί μεταλλικά πλαίσια. Μεταξύ των αεραγωγών υπάρχει μία περιοχή σε Black Chrome που φωτίζεται αν χρειαστεί και παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για τον οδηγό και το συνοδηγό. Το προτεινόμενο, ρομβοειδές σχήμα “Faded Diamonds”χαρίζει στην επιφάνεια Black Chrome μία δομή εξαιρετικά υψηλής ποιότητας.

Το κάτω τμήμα του ταμπλό έχει φινίρισμα γυαλιστερό δέρμα Berry Red, δημιουργώντας μία εντυπωσιακή, πλην όμως σοφιστικέ αντίθεση με την πιο διακριτική σχεδίαση του πάνω τμήματος.

Πολυστρωματική και ελαφριά – σχεδίαση πόρτας.

Οι νέες ‘ελλείψεις’ στις δύο πόρτες δημιουργούν ένα δυναμικό οπτικό κρίκο μεταξύ εμπρός και πίσω τμήματος. Τα υποβραχιόνια σε μπλε δέρμα nubuck μοιάζουν να αιωρούνται στις πόρτες, ενώ κρύβουν πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους. Οι διακοσμητικές επιφάνειες στις πόρτες έχουν έμμεσο φωτισμό που προβάλλει το φιλόξενο, σύγχρονο περιβάλλον. Οι επενδύσεις στο πλάι και την οροφή παραμένουν διακριτικά στο παρασκήνιο λόγω της χρήσης υψηλής ποιότητας ύφασμα Tweed Grey σε εμφάνιση ‘salt-and-pepper’, ενώ η ποιότητα πλέξης του υφάσματος Black Twill με κλασική ασπρόμαυρη αντίθεση στη μοκέτα και τα πατάκια αποτελεί μία ελκυστική πινελιά.

Η φιλοσοφία λειτουργικότητας χώρου στο πίσω τμήμα ολοκληρώνεται με ευφυείς λύσεις αποθήκευσης στις διαιρούμενες πόρτες καθώς και ένα διπλό πάτωμα χώρο αποσκευών. Οι θήκες στις πόρτες είναι επενδυμένες με δέρμα nubuck σε Silk White. Τοποθετούνται σε θέση εύκολης πρόσβασης και συμβάλλουν στη βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου αποσκευών. Το διπλό πάτωμα προσφέρει πρόσθετη αποθηκευτική ικανότητα.

Ευφυή χειριστήρια.

Η οθόνη στην κεντρική κονσόλα (160mm x 150mm) προσαρμόζεται σύμφωνα με το περιεχόμενο που επιλέγεται ή τις οδικές συνθήκες. Τρεις ευφυείς διθέσιοι διακόπτες αναλαμβάνουν τον έλεγχο του περιεχομένου ή των οδηγικών λειτουργιών. Πέραν αυτού, οι τρεις διακόπτες μπορούν επίσης να προγραμματίζονται ελεύθερα ώστε να εκτελούν τις λειτουργίες που προτιμά ο χρήστης. Η απτική ποιότητα των διακοπτών σημαίνει ότι οι διάφορες λειτουργίες μπορούν να ελέγχονται εν κινήσει χωρίς να αποσπάται η προσοχή του οδηγού. Εδώ, το MINI Clubman Concept έχει υιοθετήσει τα κλασικά χειριστήρια του ΜΙΝΙ που εδώ και 55 χρόνια εξελίσσονται συνεχώς.

[/learn_more]