Οι τιμές των καυσίμων, λόγω της πρόσθετης φορολογίας αλλά και του ράλι των διεθνών τιμών παρουσιάζουν αύξηση το τελευταίο διάστημα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε υπερβολική την κριτική που ασκείται σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εξέλιξή τους ακολουθεί τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τάσεις. Τόνισε ωστόσο ότι αν υπάρξει έκρηξη τιμών η κυβέρνηση θα λάβει τα ανάλογα μέτρα.

Η νομοθεσία προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής ανώτατων τιμών ύστερα από εισήγηση της ΡΑΕ, με απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης “για την αντιμετώπιση δυσμενών επιπτώσεων που μπορεί να προκληθούν στην οικονομία της χώρας λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των πετρελαιοειδών προϊόντων ή εξαιτίας της αδικαιολόγητης, κατά τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού και κατά τις ειδικές συνθήκες της διεθνούς και εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών, διαμόρφωσης των τιμών των πετρελαιοειδών προϊόντων”.

Οι ανώτατες τιμές μπορούν να επιβληθούν γενικά ή τοπικά για όλα ή ορισμένα από τα πετρελαιοειδή προϊόντα με ισχύ για διάστημα δύο μηνών κάθε φορά.

Οι ανατιμήσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα, που έχουν οδηγήσει την Ελλάδα να έχει την έκτη ακριβότερη βενζίνη παγκοσμίως, είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της ανόδου των διεθνών τιμών με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης από την 1η του έτους. Έτσι οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται σήμερα σε 1,119 ευρώ για την αμόλυβδη, 0,842 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης και 0,719 για το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ στις αρχές Νοεμβρίου ήταν 1,03 για τη βενζίνη, 0,763 για το πετρέλαιο κίνησης και 0,635 για τη θέρμανση.

Αντίστοιχες είναι οι επιπτώσεις στη λιανική. Σήμερα οι τιμές της αμόλυβδης στην Αθήνα (σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών) διαμορφώνονται από 1,45 ως 1,66 ευρώ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται από 1,12 ως 1,399 ευρώ και το θέρμανσης από 0,925 ως 1,08 ευρώ.

Ακραίες τιμές διαμορφώνονται στα νησιά λόγω αφενός της δυσκολίας εφοδιασμού και του αυξημένου μεταφορικού κόστους και αφετέρου της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα από αυτά. Έτσι, σήμερα στα Δωδεκάνησα οι τιμές για την αμόλυβδη κυμαίνονται από 1,595 ως 1,829 ευρώ, για το πετρέλαιο κίνησης από 1,3 ως 1,476 και για τη θέρμανση από 1,02 ως 1,149. Στις Κυκλάδες αντίστοιχα οι τιμές είναι από 1,658 ως 1,91 ευρώ για την αμόλυβδη, 1,289 – 16 ευρώ για το πετρέλαιο κίνησης και για το πετρέλαιο θέρμανση από 1,029 ως 1,22 ευρώ.

 • apostolos32

  Τάδε έφη ο ξεχασιαρης Υπουργός,ο οποίος ξέχασε να δηλώσει 2εκατομμύρια και καμιά πενηνταριά ακίνητα. Σιγά μην θυμηθεί να παρέμβει στις τιμές των καυσίμων.

 • apostolos32

  Τάδε έφη ο ξεχασιαρης Υπουργός,ο οποίος ξέχασε να δηλώσει 2εκατομμύρια και καμιά πενηνταριά ακίνητα. Σιγά μην θυμηθεί να παρέμβει στις τιμές των καυσίμων.

 • Αλεξικέραυνος Αλεξικέραυνος

  Η έκρηξη πρέπει να είναι τουλάχιστον θερμοπυρηνική για να παρέμβει.
  Ή αν οι τιμές στην ελλάδα γίνουν οι ακριβότερες στο γνωστό και άγνωστο σύμπαν.

 • Anestis Genk

  Στο θέμα της αυτοκίνησης η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη στρατηγική. Τα πράσινα τέλη ήταν τελείως μούφα, σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα πληρώνουν 100-150ευρώ από όταν δίναν χαλαρά 245 για 1400. Βέβαια τα λιγότερα λεφτά είναι καλά για εμάς(αν και όσοι έχουν λεφτά για καινούριο αμάξι, έχουν λεφτά και για τα τέλη) αλλά μετά αναρωτιούνται για τα έσοδα πέφτουν έξω. Ελπίζω κάποτε να γίνει μια συνολική εθνική στρατηγική πάνω στο θέμα με σωστά κριτήρια.
  Να πουν θέλουν ο εργαζόμενος να παίρνει 800ευρώ τον μήνα καθαρά και να δίνει για το αυτοκίνητο (βενζίνες, τέλη, ασφάλιστρα) 100ευρώ τον μήνα, ή έστω όταν θα έχουν καθορίσει όλα τα άλλα να τρέξουν μερικές προσομοιώσεις και να δουν πόσα βγαίνουν στο τέλος.

  • apostolos32

   Κοιτώντας να τα πάρεις σήμερα ,σωστά τα λες. Άν όμως κοιτάς να τα πάρεις μακροπρόθεσμα και πολλαπλάσια τότε όλα τα τέλη θα έπρεπε να μειωθούν δραματικά. Θα έχεις έτσι σχεδόν την ίδια είσπραξη από τις πινακίδες που θα πάρουν πίσω. Μετά θα πωλούνται αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού τα οποία έχουν πάνω από 15000τέλη ταξινόμησης συν ΦΠΑ,χρήματα που θες μια δεκαετία για να τα πάρεις από τέλη κυκλοφορίας. Πρόσθεσε Ασφάλεια, συνεργεία, λάστιχα, ανταλλακτικά, ΚΤΕΟ,καύσιμα.κλπ να δεις πόσα χάνει το κράτος με αυτή την πολιτική του.

  • Anestis Genk

   Το πρόβλημα με τις εισαγωγές είναι το εμπορικό έλλειμμα, που κανείς δεν το θέλει για τον εαυτό του, αλλά το θέλουμε για τους άλλους.
   Στην Ελλάδα 70% του ΑΕΠ είναι κατανάλωση και η κατανάλωση είναι εισαγόμενα, άρα προβληματική για το κράτος. Πως θα κρατήσεις ένα ΑΕΠ δίχως έλλειμμα, αλλά χωρίς να ρίξεις την κατανάλωση;
   Είναι κυκλικό το πρόβλημα και δεν νομίζω να μπορεί να δοθεί λύση που να μας αρέσει δλδ φτηνές αμαξάρες και μπετζίνες για όλους, αλλά να υπάρξει έστω ένας μακροπρόθεσμος ορθολογικός σχεδιασμός που να κοιτάει τις ανάγκες της πλειοψηφίας.
   Εγώ σαν υπουργός μεταφορών θα έκανα εντελώς αφορολόγητα τα αγνά(όχι τις σύγχρονες Porsche) οδηγοκεντρικά αυτοκίνητα :D

 • gronholm89

  Κάτι ανάλογο είχαν σκεφτεί και οι προηγούμενοι, αλλά όταν ηρθε η κρίσιμη στιγμη έπεσε φαπα απ εξω!

 • hellboy

  μαλιστα..
  αντι να αυτοκτονησουν και οι 300 μαζι…… λενε μπαρουφες…. και κανουν μεγαλυτερες μπαρουφες….
  πλαφον λεει στην βετζινη.. την ιδια ωρα που πριν καν ξεκινησει το μετρο ειχε αυξηθει 10 -15 λεπτα….. + το μετρο πηγε στα 20-30 λεπτα.. και με τον νομο……
  που ειναι το δικαιο για τον πολιτη?! α ναι ξεχασα να βγαινουμε και να μπαρουφιαζουμε ειναι το δικαιο…….. δεν ειναι μονο ιγα τον ιδιο τον τωρινο υπουργο αλλα και για ολους που περασανε.. και κοιτανε τον εαυτο τους… και την θεσουλα…….

 • Εμπέρ Γιώργος

  Θα ηθελα να γραψω αλλα επειδη θα ειναι ενα σεντονι καντηλια για τα μουτρα τους, προτιμω να σας πω ενα καλήμερα σας και να παω σε αλλη καρτελα στον browser και να διαβασω κατι αλλο.

 • ΑΛΕΞΗΣ

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!! https://uploads.disquscdn.com/images/24c59122784c3db5ebbe7134b1d04b037a41cfab65f0c30db2babb002632afa2.jpg

  • ksenyxtis

   Kerosene; Να πας με το αεροπλάνο να φουλάρεις; :P

  • ΑΛΕΞΗΣ

   Ρώτησα τον φίλο που μου την έστειλε που πήγε για κάποιες δουλειές στην Κύπρο και μου είπε ότι την αγοράζουν για σόμπες…. Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα να μας πεί….

  • ksenyxtis

   Ισχύει και γω που το έψαξα λίγο αυτό διαπίστωσα.

 • Hexagon

  όταν ο φόρος είναι στο ένα ευρώ, ίσως και παραπάνω, στο λίτρο τί περιμένουμε; Οι τύποι, οχι μόνο οι τωρινοί, βάζουν φόρο πάνω στο φόρο, αυτό και μόνο τα λέει όλα…

  Ας ήμασταν μάγκες να τα κλειδώναμε ΟΛΟΙ μας για κανά μήνα να δούμε πόσο θα άλλαζε το όλο σκηνικό. Δεν χρειάζεται ούτε να κάψεις ούτε να βανδαλίσεις (όπως έγινε σε άλλη χώρα πρόσφατα). Τους χτυπάς εκεί που πονάει, στην τσέπη… Αν τα παρατάγαμε για ένα διάστημα όλα θα άλλαζαν δραστικά.

 • “αν”, με 1,91 την αμόλυβδη, χαχαχχαχ