Test Drive: Δοκιμάζουμε την Alfa Romeo Giulia 2.2 diesel

Σχετικά άρθρα

Εισαγωγή

Ας δούμε λίγο τα πράγματα ψύχραιμα και σφαιρικά. Η Alfa Romeo με τη Giulia δεν ανακάλυψε τον τροχό, και το ότι -μετά την την συγκεκριμένη εβδομαδιαία δοκιμή- μπορώ με σιγουριά να πω ότι η ιταλική εταιρία προσφέρει ένα συνολικά καλύτερο αυτοκίνητο από τον ανταγωνισμό, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως σβήνει τις υπόλοιπες premium εταιρίες από τον χάρτη. Όπως πολύ σοφά λέει το απόφθεγμα, το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να διατηρηθείς εκεί, καθώς το πρόβλημα των Ιταλών είναι η έλλειψη συνέπειας και σταθερότητας. Το τελευταίο πλάνο του CEO της FCA, Sergio Marchionne, όμως, φαίνεται ότι στοχεύει να αντιμετωπίσει ακριβώς αυτό, ώστε να μην θεωρηθεί η Giulia ένας διάττοντας αστέρας.

Η σημαντικότητα του μοντέλου έχει εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο από τον πρώην CEO της Alfa Romeo και νυν επικεφαλής τεχνολογίας της FCA, Harald Wester, καθώς έχει δηλώσει ότι η Giulia θα “φτιάξει ή θα σπάσει την Alfa Romeo”. Η Alfa έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της για μια πετυχημένη αναβίωση, με την Giulia να είναι το πρώτο από τα οκτώ μοντέλα που σχεδιάζει να φέρει τα επόμενα χρόνια στην αγορά η Alfa Romeo και το πρώτο που κατασκευάζεται πάνω στη νέα πισωκίνητη πλατφόρμα Giorgio, με την αξιοπιστία του προγράμματος να εξαρτάται από αυτήν.

Κανένα ρεκόρ στο Nurburgring και καμία συνεργασία με την Ferrari δεν θα την βοηθήσει να κάνει τις απαιτούμενες πωλήσεις. Το αγοραστικό κοινό 40+ που απευθύνεται, δε θα το βάλει πρακτικά ποτέ σε πίστα, ούτε θα “κοκορευτεί” αν έχει κάποια δέκατα καλύτερες επιδόσεις. Κανείς σε αυτή τη μερίδα αγοραστών δε νοιάζεται γι’αυτά τα νούμερα. Για τον έναν ή τον άλλο λόγο, η θρυλική μιλανέζικη εταιρία, τα τελευταία 10+ χρόνια φυτοζωεί, καθώς η 159 δεν κατάφερε να φέρει κάτι το διαφορετικό, ενώ οι MiTo/Giulietta υπάρχουν απλά για να μην κλείσει η εταιρία. Από την στιγμή, όμως, που ο Ιταλοκαναδός, αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην Lancia, για να επαναφέρει τις ένδοξες μέρες στην Alfa Romeo, έπρεπε όλα να γίνουν καλύτερα από τον ανταγωνισμό, ώστε να καταφέρει να κερδίσει και πάλι την προτίμηση του κοινού. Αυτό είναι που μετράει στο τέλος της ημέρας, το ταμείο να μην είναι μείον.

Όσο καλή και αν είναι η Giulia, όσα βραβεία και να πάρει, η απουσία της εταιρίας από μια κατηγορία για πολλά χρόνια, πάντα κάνει τον κόσμο σκεπτικό, και συνειδητά θα προτιμήσει τις σίγουρες και δοκιμασμένες λύσεις, οι οποίες καλώς η κακώς στη προκειμένη περίπτωση, προέρχονται από την Γερμανία. Προφανώς και οι Ιταλοί δεν ξέχασαν να φτιάχνουν σοβαρά αυτοκίνητα, αλλά η Giulia είναι νέα, δεν παύει να αποτελεί άγνωστη ποσότητα, και αναπόφευκτα θα καλεστεί να αντιμετωπίσει προβλήματα νεότητας.

Στα συν

  • Ποιότητα κατασκευής
  • Επιδόσεις
  • Κατανάλωση
  • Δυναμική συμπεριφορά
  • Πρόσφυση
  • Ποιότητα κύλισης
  • Φρένα
  • Ευκολία infotainmet
  • Ηχομόνωση
  • Χώροι

Στα μείον

  • Μη απενεργοποιήσιμο ESP
  • Μη αναδίπλωση πλάτης πίσω καθισμάτων στον βασικό εξοπλισμό
  • Δόνηση κινητήρα στο start/stop και εκκίνηση
  • Ζώνες μη ρυθμίσιμες καθ’υψος

Το αυτοκίνητο

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του 2012, όταν ο Philippe Krief μεταπήδησε από την Ferrari για να αναλάβει το συγκεκριμένο project, ως αρχιμηχανικός της Giulia, έχοντας πλάι του 600 προσεκτικά επιλεγμένους μηχανικούς μέχρι το τέλος του 2015. Η ανάπτυξή του αυτοκινήτου ολοκληρώθηκε μέσα σε 2,5 χρόνια, με τον Sergio Marchionne να είχε ζητήσει από τον Krief να δημιουργήσει ένα γρήγορο sedan που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναγέννηση της Alfa Romeo. Τελικά, η νέα Giulia παρουσιάστηκε αρχικά στην Quadrifoglio έκδοση το καλοκαίρι του 2015 για να γίνει το απαιτούμενο buzz, και ακολούθησε η απλή της έκδοση στην έκθεση της Γενεύης πριν 11 μήνες, με τον Marchionne να δηλώνει εκεί ότι η όποια καθυστέρηση έγινε με σκοπό το αυτοκίνητο να είναι τέλειο.

Αισθητικά η Giulia περικλείει τα τρία ιδιαίτερα στοιχεία της Ιταλικής σχεδίασης: την αίσθηση των αναλογιών, την απλότητα και την απτή ποιότητα, χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να σταθεί επάξια στην premium κατηγορία που παίζει. Ο σχεδιασμός της Giulia φέρει την υπογραφή του “μεγάλου” Lorenzo Ramaciotti, με το αυτοκίνητο να αποτελεί το κύκνειο άσμα στην ιδιαίτερα πλούσια σχεδιαστική του καριέρα (βλέπε Ferrari 456 GT, Ferrari 550 Maranello, Ferrari 360 Modena, Ferrari Enzo, Ferrari F430, Ferrari 612 Scaglietti, Maserati Quattroporte, Maserati GranTurismo και Peugeot 406 Coupe).

Ο επί κεφαλής του σχεδιαστικού κέντρου της Μιλανέζιης φίρμας, Alessandro Maccolini έχει δηλώσει ότι το σχέδιο του αυτοκινήτου έχει εμπνευστεί από το παρελθόν της εταιρίας, και πιο συγκεκριμένα από την 156. Πάντως τα ταπεινά μου μάτια δεν βλέπουν κάποια “συγγένεια” μεταξύ των δύο αυτών αυτοκινήτων, δεν παύουν όμως να βρίσκουν την Giulia ως μια πανέμορφη berlina, με σαφείς και διακριτές αναλογίες.

Αυτές βασίζονται στην τεχνική αρχιτεκτονική ολόκληρου του αυτοκινήτου και αποτελούν άμεση συνέπεια της τελευταίας, ενώ στιλιστικές λεπτομέρειες έχουν χαραχθεί και από τους μηχανικούς του αυτοκινήτου. Παρατηρώντας το εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, βλέπεις ότι τα ανάγλυφα νεύρα του καπό καταλήγουν στον θυρεό, ο οποίος παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εμφάνιση της Giulia, καταλαμβάνοντας πρακτικά όλο το ύψος της “μούρης”. Τα μεγάλα αμυγδαλωτά και στενόμακρα φωτιστικά σώματα δένουν αρμονικά με το υπόλοιπο σύνολο, με τις εισαγωγές του αέρα στον προφυλακτήρα να ολοκληρώνουν την επιθετική όψη του αυτοκινήτου.

Το προφίλ του μεσαίου ιταλικού sedan “μαρτυράει” την κίνηση στον πίσω άξονα, καθώς ξεχωρίζουν οι μικροί πρόβολοι, το μακρύ καπό και τα μακριά εμπρός φτερά. Ακόμα, η γωνία του πίσω παραθύρου θυμίζει την Alfetta, ενώ ο τοποθετημένος προς τα πίσω χώρος επιβατών που “κάθεται” επάνω στους κινητήριους τροχούς και τα μυώδη πίσω φτερά, τονίζουν οπτικά το σημείο, από όπου στέλνεται η κίνηση στο δρόμο. Οι στρογγυλεμένες γωνίες και οι κυκλικές κολώνες δημιουργούν ένα προφίλ “σταγόνας” το οποίο θυμίζει έντονα την Giulietta Sprint, με αυτή τη σιλουέτα να είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της κίνησης στους πίσω τροχούς και της τοποθέτησης του κινητήρα και των μηχανικών μερών μεταξύ των δύο αξόνων για να ισορροπήσουν καλύτερα τα βάρη, με την εταιρία να δηλώνει ότι έχει πετύχει το ιδανικό 50/50.

To πίσω μέρος έχει την “μικρότερη” έμπνευση, χωρίς φυσικά να αποτελεί παραφωνία. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού τα φωτιστικά σώματα, που μοιάζουν με αυτά των νέων Maserati, η εκλεπτυσμένα ενσωματωμένη αεροτομή στο κάλυμμα του χώρου αποσκευών, και οι διπλές χρωμιωμένες “μπούκες” της εξάτμισης χαρίζουν τον απαραίτητο δυναμισμό.

Όλα τα παραπάνω περικλείονται από την “απλότητα” του Ιταλικού στιλ, το οποίο κρύβει τη σύνθετη δουλειά των σχεδιαστών πίσω από μία απλή, φυσική γραμμή η οποία τονίζει τα κομψά σχήματα και την εξελιγμένη Ιταλική αισθητική. Αυτή η προσέγγιση περιέχει ολόκληρη την ιστορία της Alfa Romeo, η οποία εκφράζεται μέσω καθαρών, ξεχωριστών γραμμών. Αυτός είναι και ο λόγος που η Giulia έχει καταφέρει να έχει έναν τρομερό συντελεστή οπισθέλκουσας, που φτάνει το Cd 0,25, με τις Mercedes C-Class και BMW Σειρά 3 να είναι στο 0,26.

Και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι παρότι η εμφάνιση ενός αυτοκινήτου έγκειται καθαρά σε προσωπικά κριτήρια, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να μην την χαρακτηρίσει όμορφη. Έχει χαρακτήρα. Είναι δυναμική. Έχει συναίσθημα. Το κοιτάς και το μυαλό σου λέει “το θέλω”. Φωνάζει Ιταλία. Το ένα άκρο θα την βρει αψεγάδιαστη, ερωτεύσιμη και προκλητικά σέξι, ενώ στην χειρότερη των περιπτώσεων θα την χαρακτηριστεί υπερβολική και “άναρχη” για τα συντηρητικά γούστα. Σε καμία περίπτωση, όμως, όπως φάνηκε και από την δοκιμή μας, δεν θα περάσει απαρατήρητη, πόσο μάλλον με το κόκκινο Alfa Red χρώμα του αυτοκινήτου της δοκιμής, μαζί με τις 18άρες ανθρακί Dynamic ζάντες.

Πλατφόρμα

Η Alfa Romeo Giulia βασίζεται στην ολοκαίνουρια πλατφόρμα “Giorgio” που υποστηρίζει πισωκίνητες και τετρακίνητες εκδόσεις. Αυτή έχει την υψηλότερη στρεπτική ακαμψία στην κατηγορία της, που σύμφωνα με την ιταλική εταιρία θέλει να εξασφαλίσει ποιότητα σε βάθος χρόνου, ακουστική άνεση και οδηγησιμότητα ακόμα και σε συνθήκες ακραίας καταπόνησης. Η FCA επένδυσε περισσότερα από €1 δις για την ανάπτυξη της, και πάνω σε αυτήν θα βασιστεί η υπόλοιπη γκάμας της Alfa Romeo, ενώ θα μοιραστεί και με τις υπόλοιπες μάρκες του ομίλου.

Από πλευράς διαστάσεων, η Giulia έχει μήκος 4.643 χλστ., πλάτος 1.860 χλστ., και ύψος 1.436 χλστ., ενώ το μεταξόνιο της αγγίζει τα 2.820 χλστ., όντας ελαφρά μεγαλύτερο σε σχέση με τη BMW Σειράς 3 (2.810 χλστ.) και πολύ κοντά σε αυτό των Mercedes C-Class (2.840 χλστ.) και Jaguar XE (2.835 χλστ.).

Εκεί, όμως, που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι στα μετατρόχια της, καθώς το εμπρός αγγίζει τα 1.557 χλστ. και το πίσω τα 1.625 χλστ. Μια σύγκριση με αυτά της 3άρας, το εμπρός είναι κατά 14 χλστ μεγαλύτερο και το πίσω κατά 42 χλστ., ενώ σε σχέση με την M5 (F10) έχει μικρότερο κατά 70 χλστ. εμπρός, αλλά μεγαλύτερο κατά 43 χλστ. το πίσω!

Euro NCAP

Η Alfa Romeo Giulia έγινε το ασφαλέστερο αυτοκίνητο που έχει δοκιμάσει ο ευρωπαϊκός οργανισμός, καθώς εκτός του ότι απέσπασε πέντε αστέρια, στην επί μέρους βαθμολογία πήρε 98% στη προστασία ενηλίκων επιβατών, 81% στη προστασία παιδιών, 69% στη προστασία πεζών και 60% στα συστήματα ασφαλείας.

Η Giulia έχει αποσπάσει την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πετύχει ποτέ ένα αυτοκίνητο, μεγαλύτερη από το Volvo XC90 (97% προστασία ενηλίκων) ακόμη και μετά την υιοθέτηση αυστηρότερων κριτηρίων από το σύστημα αξιολόγησης, το 2015. Πως το πέτυχε αυτό; Δύο ήταν τα βασικά στοιχεία σύμφωνα με την Alfa Romeo. Η υιοθέτηση μιας ευρείας σειράς καινοτόμων συστημάτων ασφαλείας, και, δεύτερον, η απόδοση του αμαξώματος που είναι εξίσου ελαφρύ και άκαμπτο, μέσα από την εκτεταμένη χρήση εξαιρετικά ελαφρών υλικών όπως το κράμα αλουμινίου και το πλαστικό.

Εσωτερικό

Για να μπορέσει η Alfa Romeo να σε πείσει να της δώσεις τα λεφτά σου, πρέπει κυρίως να νιώσεις ότι αξίζει μέχρι και το τελευταίο cent που θα αποχωριστείς. Ένας τρόπος για να το καταφέρει αυτό είναι η ποιότητα του εσωτερικού, και η Giulia σε αυτόν τον τομέα παίρνει άριστα. Πριν σχολιάσω οτιδήποτε, η αίσθηση που σου βγάζει είναι φυσικά πολυτελής, αλλά για κάποιο λόγο δεν θα νιώσεις το ίδιο συναίσθημα όταν κάτσεις μέσα στην C-Class ή στο Lexus IS, αποδεικνύοντας κατά ένα τρόπο ότι αυτό που πραγματικά ήθελαν να “χτυπήσουν” ήταν η 3άρα της BMW, από την οποία η Giulia είναι καλύτερη.

Ένα βασικό στοιχείο έμπνευσης για τον σχεδιασμό της είναι ο ίδιος ο οδηγός, καθώς όλα τα βασικά χειριστήρια, συμπεριλαμβανομένου του κουμπιού εκκίνησης, είναι ενσωματωμένα στο τιμόνι. Βρίσκεσαι πάντα στο επίκεντρο, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την οδηγική απόλαυση με έναν καθαρό και ουσιαστικό τρόπο. Το κεντρικό τούνελ είναι διαγώνιο, το ταμπλό ελαφρά κυματιστό και το τιμόνι είναι μικρό και απλό, κατάλληλο για κάθε στιλ οδήγησης.

Η ποιότητα του εσωτερικού της εκθέτει στον μέγιστο βαθμό τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας ιταλικής εταιρίας, καθώς η καμπίνα πλαισιώνεται από πολύτιμα υλικά, που έχουν επιλεγεί για την ικανοποίηση που παρέχουν στην όραση και στην αφή. Ο σχεδιασμός της κονσόλας είναι σύγχρονος, μινιμαλιστικός και απόλυτα εργονομικός. Η Alfa Romeo -ενάντια στην τάση της εποχής- έχει ενσωματώσει την οθόνη του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας μέσα στην κονσόλα, και δεν είναι “αιωρούμενη”, όπως συναντάμε πλέον κατά κόρον. Αυτό συμβάλει μεν στο ομορφότερο ταμπλό, όμως τοποθετεί λίγο πιο χαμηλά την οθόνη, με αποτέλεσμα να κατεβάζεις λίγο το βλέμμα σου, χωρίς ωστόσο να αποσπάται σημαντικά από τον δρόμο.

Η οθόνη του συστήματος έχει διάμετρο 8,8 ίντσες, και η λειτουργία της γίνεται μέσω ενός πιεζοπεριστροφικού διακόπτη, που βρίσκεται τοποθετημένος μπροστά από το υποβραχιόνιο, και στην προέκταση του χεριού σου. Το συγκεκριμένο rotary pad θυμίζει πολύ αυτό του iDrive της BMW, και εξαντλώντας την αυστηρότητα μου θα έλεγα ότι δείχνει λίγο κατώτερος των περιστάσεων, ενώ έχει και έναν μικρό “τζόγο”. Αριστερά υπάρχει ο διακόπτης του DNA, ενώ δεξιά ο περιστροφικός για την ρύθμιση της ένταση του ήχου, πρακτικά copy/paste από Audi.

Βάζοντας στην άκρη τα συγκεκριμένα, που στην τελική δεν έχουν την παραμικρή σημασία, αυτό που θα βιώσεις με το infotainment είναι ευκολία, ταχύτητα και κυρίως αμεσότατη εξοικείωση μαζί του. Προσφέρει φυσικά πλήρη συνδεσιμότητα με όλες τις φορητές συσκευές με iOS και Android, μέσω bluetooth και USB, αλλά δεν έχει τα πρωτόκολλα Apple CarPlay και AndroidAuto. H ποιότητα του ηχοσυστήματος είναι εντυπωσιακά καλή, με καθαρό και γεμάτο μπάσο ήχο, ενώ και η χρήση του συστήματος πλοήγησης είναι πολύ εύκολη, διαθέτοντας υψηλής ανάλυσης χάρτες 3D.

Πίσω από το τιμόνι υπάρχουν δύο “χωνευτά” αναλογικά όργανα για την ταχύτητα και τις στροφές του κινητήρα, τα οποία έχουν στο κέντρο τους μια TFT οθόνη 7 ιντσών, που σου προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το αυτοκίνητο, το trip computer, τον χρόνο οδήγησης, τις επιταχύνσεις, την κατανάλωση καυσίμου και τις προτεινόμενες αλλαγές ταχύτητας. Οι διακόπτες πίσω από το τιμόνι είναι ίσως λίγο πιο μακριά από το ιδανικό, κάτι που δικαιολογείται από την τοποθέτηση των paddles πάνω στην κολόνα του τιμονιού, όταν το αυτοκίνητο εφοδιάζεται με αυτόματο κιβώτιο.

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι άριστα σε όποιο σημείο και αν κοιτάξεις ή ακουμπήσεις. Δέρμα και μαλακό πλαστικό έχει τοποθετηθεί σε κάθε σημείο της κεντρικής κονσόλας και στις επενδύσεις των θυρών, και μόνο στο πλαίσιο γύρω από την θύρα USB είναι από σκληρό πλαστικό, αποδεικνύοντας την εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια. Προφανώς είναι άτοπο να μιλήσω για συναρμογή, καθώς κάτι λιγότερο από αψεγάδιαστη θα ήταν ατόπημα, με το εξαιρετικό φινίρισμα και την στιβαρότητα του να το τοποθετούν επάξια στην premium κατηγορία.

Το κάθισμα του οδηγού είναι χαμηλά τοποθετημένο, όχι όμως όσο χαμηλά σου επιτρέπει η 3άρα. Αυτό δεν μειώνει καθόλου την άψογη θέση οδήγησης, βλέποντας μπροστά σου το μακρύ καπό, με την γέμιση των καθισμάτων να προσφέρει άνετες και ξεκούραστες μετακινήσεις, στηρίζοντας αποτελεσματικά το σώμα σου, ακόμα και με τις δερμάτινες επενδύσεις. Ένας επιπλέον τομέας που διαπρέπει είναι η άνεση και πρακτικότητα της Ιταλίδας. Αν εξαιρέσεις την ύπαρξη μίας ποτηροθήκης για τους εμπρός επιβάτες, και τα ίσως πιο κοντά τοποθετημένα -μεταξύ τους- πεντάλ, δεν θα σε ενοχλήσει τίποτα άλλο.

Η περιμετρική ορατότητα εμποδίζεται λίγο από τις παχιές κεντρικές κολόνες, καθώς προς τα πίσω είναι καλύτερη. Έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα μεταξόνια, οι χώροι της Giulia είναι εξίσου πολύ καλοί, με οδηγό και συνοδηγό να έχουν επαρκή χώρο για τα γόνατα τους, παρά την ύπαρξη του ογκοδέστατου κεντρικού τούνελ, που συνεχίζεται μέχρι πίσω. Εκεί, θα βολευτούν υπεράνετα μόνο δύο επιβάτες, με άτομα αναστήματος μέχρι 1,90 μ. να μην αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, πίσω από έναν αντίστοιχου ύψους οδηγό.

Θέσεις για μικροαντικείμενα υπάρχουν αρκετές, και επαρκούν για την καθημερινή συμβίωση μαζί της. Τέλος, ο χώρος αποσκευών έχει όγκο 480 λίτρα, όπως πρακτικά και ο ανταγωνισμός. Έχει μεγάλο βάθος και θα χωρέσει πολλά πράγματα, όμως, κάποιες προεξοχές δεν τον καθιστούν απόλυτα εκμεταλλεύσιμο, ενώ και το στενό του άνοιγμα, εξαιτίας του σχεδιασμού του αυτοκινήτου, δεν θα βοηθήσει για μεγάλες βαλίτσες. Το σημαντικότερο, όμως, μειονέκτημα που θα του καταλόγιζα είναι η μη αναδίπλωση και διαίρεση της πλάτης των πίσω καθισμάτων στον βασικό εξοπλισμό, μιας και τα καθίσματα αυτά χρεώνεται επιπλέον, μιας και είναι μέρος του πρόσθετου εξοπλισμού.

Κινητήρας

Κάτω από το μακρύ καπό της Giulia βρίσκεται ένας νέος 2,2-λίτρων τετρακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας. Είναι ο πρώτος πλήρως αλουμινένιος κινητήρας diesel στην ιστορία της Alfa Romeo και ξεχωρίζει για το σύστημα ψεκασμού τελευταίας γενιάς με τεχνολογία MultiJet II και Injection Rate Shaping (IRS), καθώς και για τις λειτουργικές πιέσεις των 2.000 bar. Το turbo είναι μεταβλητής γεωμετρίας, ηλεκτρικής λειτουργίας, που ελαχιστοποιεί τους χρόνους απόκρισης και ταυτόχρονα εγγυάται οφέλη σε επίπεδο απόδοσης. Έχει ακριβή χωρητικότητα 2.143 κ.εκ., είναι υποτετράγωνος με διάμετρος των κυλίνδρων να είναι 83 χλστ. και η διαδρομή τους στα 99 χλστ., με την συμπίεση του φτάνει το 15,5:1.

Συνδυάζεται με ένα κορυφαίας αίσθησης 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και στην συγκεκριμένη περίσταση αποδίδει 180 άλογα στις 3.750 σ.α.λ., με την μέγιστη ροπή του να φτάνει τα 380 Nm στις 1.500 σ.α.λ., η οποία όμως αυξάνεται στα 450 Nm, όταν συνδυάζεται με το αυτόματο 8άρι κιβώτιο.

Για τα 0-100 χλμ/ώρα το εργοστάσιο ανακοινώνει ότι χρειάζεται 7,2 δευτ., αλλά εξαιτίας της μη απενεργοποίησης του traction control, στο VBox μας ποτέ δεν καταφέραμε να δούμε τιμή χαμηλότερη των 7,79 δευτ. Νούμερο πολύ καλό, αποδεικνύοντας το quore sportivo της εταιρίας, ενώ εξίσου καλές είναι και οι εν κινήσει επιταχύνσεις, καθώς οι σχέσεις του κιβωτίου είναι ιδανικά ρυθμισμένες για συνεχές τράβηγμα, ανεξαρτήτου στροφών λειτουργίας, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 230 χλμ/ώρα.

Η Giulia έχει κεντρικό άξονα μετάδοσης από ανθρακονήματα, ενώ από αλουμίνιο είναι οι πόρτες, τα φτερά και το κάλυμμα του χώρου αποσκευών. Αυτό το τελευταίο όταν βρίσκεσαι μέσα στο αυτοκίνητο, και κάποιο το κλείνει ακούγεται ένας πολύ άσχημος “τσιγγινός” ήχος. Από το ίδιο ελαφρύ υλικό είναι και η ανάρτηση του αυτοκινήτου, με την οροφή να είναι κατασκευασμένη από συνθετικά υλικά, μια λύση που μειώνει το βάρος και χαμηλώνει το κέντρο βάρους. Έτσι, το βάρος του αυτοκινήτου, με το συγκεκριμένο powertrain, ανακοινώνεται στα 1.374 κιλά κενό, με την πλάστιγγα να δείχνει 1.480 κιλά. με μισό ρεζερβουάρ και όλα τα λοιπά υγρά του.

Τέλος, η μικτή κατανάλωση ανακοινώνεται στα 4,2 λίτρα/100 χλμ., με αυτήν που έδειξε το trip computer όταν επιστρέψαμε το αυτοκίνητο μετά από 740 χλμ. να ήταν 6,6 λίτρα/100 χλμ. Να πω την αλήθεια από αυτά τα σχεδόν 180 χλμ. ήταν με την “ταυτότητα στο στόμα”, χωρίς να υπολογίζονται αυτά για τις μετρήσεις. Στον αυτοκινητόδρομο και με σταθερή ταχύτητα στα 130 χλμ/ώρα, βλέπεις μια τιμή των 5,2 λίτρων, ενώ όσο και να πιεστεί δεν θα υπερβεί τα 8 λίτρα/100 χλμ. Όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, πληροί τις προδιαγραφές Euro 6b και από τις εξατμίσεις βγαίνουν 109 γρ CO2 ανά χλμ, κάτι που σημαίνει ότι αν την αγοράσεις θα πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας ύψους €106,82.

Alfa Romeo Giulia 2.2 diesel Μετρήσεις Autoblog.gr | VBox Sport
0-100 χλμ/ώρα 7,79 δευτ.
0-150 χλμ/ώρα 17,03 δευτ.
0-200 χλμ/ώρα 39,01 δευτ.
30-70 χλμ/ώρα (με 3η σχέση) 4,77 δευτ.
60-100 χλμ/ώρα (με 4η σχέση) 5,67 δευτ.
80-130 χλμ/ώρα (με 5η σχέση) 9,81 δευτ.
0-400 μέτρα 15,39 δευτ. με 144,4 χλμ/ώρα
Τελική ταχύτητα 230 χλμ/ώρα
Φρενάρισμα 100-0 χλμ/ώρα 36,54 μέτρα σε 2,87 δευτ.
Βάρος 1.480 κιλά

Τιμή-Εξοπλισμός

Η Giulia προσφέρεται σε δύο εκδόσεις εξοπλισμού, την απλή και την Super, που ήταν και το αυτοκίνητο δοκιμής. Η πρώτη διατίθεται μόνο με τον κινητήρα απόδοσης 150 ίππων με την τιμή της να €38.900, ενώ αυτή του αυτοκινήτου δοκιμής με τα 180 άλογα και το χειροκίνητο κιβώτιο ξεκινάει από τα €42.000.

Περιλαμβάνει έναν αρκετά ολοκληρωμένο βασικό εξοπλισμό, όπως το forward collision warning με autonomous emergency brake και αναγνώριση πεζών, το integrated brake system, το lane departure warning, cruise control, σύστημα διζωνικού κλιματισμού, Alfa DNA, δερμάτινο σαλόνι και άλλα. Το αυτοκίνητο της δοκιμής είχε ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, σύστημα Infotainment με οθόνη Connect 8,8 ινστών και άλλα.

Στον δρόμο

Τα συστατικά, δηλαδή οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την εξέλιξη της, είναι εξαιρετικής διαλογής, άρα αυτό που έπρεπε να κάνουν είναι να συνεργαστούν στο έπακρο των δυνατοτήτων τους, για να προσφέρουν ένα αυτοκίνητο το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς, ως προς την οδηγική συμπεριφορά και απόλαυση. Και η Alfa Romeo τα κατάφερε, και με το παραπάνω…

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους στην καρδιά της σχεδίασης της νέας Giulia ήταν να επιτευχθεί η απόλυτη οδηγική ευχαρίστηση. Οι βασικοί συντελεστές για την επίτευξη αυτού του στόχου ήταν η τέλεια κατανομή του βάρους μεταξύ των δύο αξόνων και η άριστη αναλογία βάρους-ισχύος. Η άριστη κατανομή βάρους μεταξύ των δύο αξόνων απαιτούσε έξυπνη διαχείριση των βαρών και των υλικών, η οποία επιτεύχθηκε με μικρές αλλαγές στη διάταξη και την τοποθέτηση βαρύτερων στοιχείων όσο το δυνατόν πιο κεντρικά.

Η ιδανική αναλογία κιλών ανά ίππο επιτεύχθηκε με τη χρήση εξαιρετικά ελαφρών υλικών, και του άκρως αποδοτικού κινητήρα. Αν εξαιρέσεις την ελαφριά αλλά ενοχλητική δόνηση όλου του αυτοκινήτου, κατά την εκκίνηση του, καθώς και κάθε φορά που μετά την ενεργοποίηση του start/stop, η λειτουργία του κινητήρα είναι καταπληκτική. Το πρακτικά μηδενικό lag, η άφθονη ροπή του και η ελαστικότητα από τις 1.300 σ.α.λ. θα σε βοηθήσουν κινηθείς άνετα και ξεκούραστα με “μια σχέση πάνω”. Παρουσιάζει φοβερή απόκριση στο γκάζι, που γίνεται ακόμα καλύτερη όταν ενεργοποιήσεις το πρόγραμμα dynamic από τον περιστροφικό διακόπτη.

Μιλώντας γι’αυτό, δεν διαφέρει σε κάτι από τα υπόλοιπα μοντέλα της ιταλικής γκάμας, καθώς οποίο τροποποιεί τη δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου ανάλογα με την επιλογή σου, μέσω των dynamic, natural και advanced efficiency, που είναι η λειτουργία εξοικονόμησης καυσίμου, κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε μια Alfa Romeo.

Η ηχομόνωση του αυτοκινήτου θα κόψει κάθε εξωτερικό θόρυβο, με τον κινητήρα να ακούγεται περισσότερο από ότι περίμενεις, αλλά μόνο από όταν είσαι έξω από το αυτοκίνητο. Από εκεί και πέρα, με την βοήθεια και από τα ηχεία του αυτοκινήτου θα φτάσει στα αυτιά σου μια ευχάριστη νότα, πόσο μάλλον για diesel. Το εύρος λειτουργίας του είναι αρκετά μεγάλο, καθώς θα νιώσεις δυνατό τράβηγμα από τις 1.500 μέχρι τις 4.200 σ.α.λ. Ο λεβιές των ταχυτήτων είναι πολύ κοντός, με το ύψος του να είναι σχεδόν όσο μια παλάμη, με το κούμπωμα του να είναι ηδονικό και να θυμίζει MX-5.

Εκεί, όμως, που οι μηχανικοί της εταιρίας έδωσαν τα διαπιστευτήρια τους είναι στο στήσιμο και στα δυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου. Με λίγα λόγια η Giulia είναι “επικίνδυνα” σταθερή, καθώς θα στρίψει με πολύ περισσότερα χλμ/ώρα απ’όσα έχεις συνηθίσει να βλέπεις μέσα σε μια στροφή. Ήταν αδιανόητο να βλέπω στο ταχύμετρο πολλά χλμ/ώρα (πολύ πάνω του επιτρεπτού ορίου) στις ανοιχτές καμπές της παραλιακής, και να μην νιώθω την παραμικρή ανασφάλεια. Το μειωμένο βάρος και εξαιρετική στρεπτική ακαμψία δίνουν τα εχέγγυα για στιβαρό και σίγουρο πάτημα, ακόμα και σε ακραίες συνθήκες, ενώ και τα φαρδιά ελαστικά (225/45 εμπρός και 255/40 πίσω) προσφέρουν πολύ υψηλά επίπεδα πρόσφυσης, και πρακτικά μηδενική υποστροφή. Είναι πολύ κρίμα, όμως, που δεν απενεργοποιείται το σύστημα ευστάθειας, για να μπορέσεις να “παίξεις” με την ουρά. Ας όψεται η ασφάλεια των επιβατών.

Παρά το μέγεθος της, η Giulia θα σου προσφέρει αρκετά “Ferrari οδικά χαρακτηριστικά”, όπως ακρίβεια, αμεσότητα, σταθερότητα και ευελιξία ακόμα και σε ορεινή διαδρομή. Εκεί είναι που θα εκθειάσεις το σύστημα διεύθυνσης, με το αυτοκίνητο να στρίβει πιο γρήγορα και από την εντολή που θα δώσει ο εγκέφαλος στα χέρια σου. Από την στιγμή που θα συνηθίσεις ότι χρειάζεται πολύ μικρό input για να αλλάξει κατεύθυνση, θα ψάχνεις να βρεις διαδρομές με όσο το δυνατόν περισσότερες αλλαγές κατεύθυνσης. Τότε με μικρές, ομαλές και ακριβείς κινήσεις θα σημαδεύεις την είσοδο της στροφής μόνο με το βλέμμα, καθώς το αυτοκίνητο θα πάει εκεί ακριβώς που θες.

Σε κλειστές στροφές και συνεχόμενες φουρκέτες η Giulia επιδεικνύει χαρακτηριστικά hothatch, καθώς εκµεταλλευόµενη το γρανιτένιο πλαίσιο και το µηχανικό µπλοκέ διαφορικό Q2, το πίσω µέρος δεν θα εμφανίσει φλύαρες αντιδράσεις. Με την μούρη να μένει βιδωμένη στην άσφαλτο, θα πατήσει κάτω και θα “ξεκολλήσει” προς τα εμπρός και θα νιώσεις ότι έχει τετραδιεύθνση. Χαρακτηριστικό του άψογα ζυγισμένου πλαισίου είναι το γεγονός ότι το λαμπάκι του συστήματος ευστάθειας δεν ενεργοποιήθηκε παρά μόνο όταν επεδίωξα την υπερβολή. Μόνο στο πρόγραμμα D έχει ελαφρώς λιγότερο παρεμβατικό χαρακτήρια, αλλά και πάλι ποτέ δεν θα ευχαριστηθείς ανάποδο. Επίσης, στο D η αίσθηση του τιμονιού γίνεται πιο βαριά, ενώ κάνει και πιο σφιχτά τα αµορτισέρ, αποκτώντας πιο δυνατή επαναφορά, εξαφανίζοντας τις ήδη περιορισμένες κλίσεις στις στροφές.

Σε καθημερινές συνθήκες και με κίνηση στις συνεχείς ανωμαλίες των αστικών δρόμων και παρά τα χαμηλοπρόφιλα ελαστικά, δεν θα νιώσεις ποτέ ότι κοπανάει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν διαβάζει τον δρόμο. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της διάταξης της ανάρτησης, η οποία αποτελείται από διπλά ψαλίδια στον εμπρός άξονα με γόνατα MacPherson–με κάτι που ονομάζεται “ημι-εικονικός άξονας διεύθυνσης” που βελτιώνει την αίσθηση του τιμονιού-, ενώ στον πίσω άξονα υπάρχει διάταξη πολλαπλών συνδέσμων Alfalink.

Τέλος, για την πέδηση η Giulia λανσάρει παγκοσμίως το καινοτόμο σύστημα IBS το οποίο συνδυάζει τον έλεγχο σταθερότητας με ένα παραδοσιακό σερβόφρενο. Με την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών στα μηχανικά μέρη, εκτός από σημαντική βελτιστοποίηση της κατανομής βάρους, την εξαιρετική αίσθηση και απόλυτη απουσία των δονήσεων του πεντάλ, το σύστημα IBS προσφέρει σημαντική μείωση της απόστασης φρεναρίσματος, καθώς ακινητοποιείται σε μόλις 36, 5 μέτρα, με το πεντάλ να έχει δυνατό “δάγκωμα” και άψογη αίσθηση.

Συμπέρασμα

Η Alfa Romeo Giulia είναι χωρίς ίχνος υπερβολής το πιο σπορ και ολοκληρωμένο μοντέλο της premium κατηγορίας σήμερα. Αν αυτό θα σε κάνει να το προτιμήσεις είναι καθαρά θέμα προσωπικών προτεραιοτήτων. Λόγω ελληνικού φορολογικού συστήματος δυστυχώς “πάσχει” σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά προσφέρει πολύ δυνατές επιδόσεις και εξαιρετική οικονομία καυσίμου. Η ποιότητα του εσωτερικού της, μαζί με τους πολύ καλούς της χώρους είναι επιπλέον σημαντικά “όπλα” στη φαρέτρα της. Με αυτή η Alfa μας υπόσχεται ότι μια νέα σελίδα, ακόμα πιο ένδοξη είναι έτοιμη να γραφτεί.

Φωτογραφίες

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...
<h5>Στα συν:</h5> Ποιότητα κατασκευής, Επιδόσεις, Κατανάλωση, Δυναμική συμπεριφορά, Πρόσφυση, Ποιότητα κύλισης, Φρένα, Ευκολία infotainmet, Ηχομόνωση, Χώροι <hr /> <h5>Στα μείον:</h5> Μη απενεργοποιήσιμο ESP, Μη αναδίπλωση πλάτης πίσω καθισμάτων στον βασικό εξοπλισμό, Δόνηση κινητήρα στο start/stop και εκκίνηση, Ζώνες μη ρυθμίσιμες καθ'υψοςTest Drive: Δοκιμάζουμε την Alfa Romeo Giulia 2.2 diesel