Το να καπνίζεις μέσα στο αυτοκίνητο ενώ μεταφέρεις παιδιά είναι εγκληματικό. Όπως έχουν δείξει δεκάδες έρευνες, το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο, είναι επιβλαβές για τους επιβάτες, ενώ αρκούν μόλις 10 λεπτά ώστε ένα παιδί να εκτεθεί στον μολυσμένο αέρα ενός καπνιστή μέσα στο αυτοκίνητο. Η Αγγλία έχει εδώ και 2 χρόνια απαγορεύσει το κάπνισμα εντός αυτοκινήτου, αν μεταφέρεις ανήλικο, ενώ στην Ελλάδα υπήρχε η σκέψη από το 2010.

Το υπουργείο Υγείας με νέα εγκύκλιό του θέλει να βάλει τέλος στο κάπνισμα και στο άτμισμα μέσα στο αυτοκίνητο όταν επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών, προβλέποντας τσουχτερά πρόστιμα. Ειδικότερα η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας επιβάλει πρόστιμα 1500 ευρώ σε όσους οδηγούς ή επιβάτες καπνίζουν ή ατμίζουν μέσα σε ένα αυτοκίνητο που μεταφέρει παιδιά κάτω των 12 ετών, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται και γίνεται 3000 ευρώ όταν πρόκειται για όχημα δημοσίας χρήσεως. Η εγκύκλιος προβλέπει χαρακτηριστικά:

Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα αν οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα.