Οι λόγοι που η Ford άλλαξε CEO

Σχετικά άρθρα

Χθες η Ford ανακοίνωσε την αντικατάσταση του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου της, Mark Fields καθώς πριν από δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ο Fields δέχθηκε σφοδρή κριτική από τους μετόχους, λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών στοιχείων της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του. Τη θέση του θα αναλάβει ο Jim Hackett, ο οποίος τελούσε χρέη διευθύνοντος συμβούλου σε θυγατρική της Ford που ειδικεύεται στην κατασκευή αυτόνομων οχημάτων, με στόχο να ενισχύσει τη λειτουργικότητα της εταιρείας και να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Πτώση τιμή μετοχής

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Mark Fields, η μετοχή της Ford κατέγραψε πτώση 40%, ενώ ο CEO δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τους επενδυτές και από το διοικητικό συμβούλιο της Μπλε Οβάλ, λόγω της αδυναμίας του να ενισχύσει τον κλάδο των αυτόνομων οχημάτων και να αναπτύξει αυτοκίνητα υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, οι πωλήσεις των οχημάτων της εταιρείας μειώθηκαν κατά 25% το 2016, με το αντίστοιχο ποσοστό πωλήσεων όλης της αυτοκινητοβιομηχανίας να είναι αρκετά μικρότερο. Ο Fields στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει τις απώλειες που έχει καταγράψει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την περικοπή 1.400 θέσεων εργασίας στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία.

Ανταγωνιστές

Παρά τις προσπάθειες να εδραιώσει τη θέση της στον κλάδο των αυτόνομων οχημάτων, η Ford δεν κατόρθωσε να ανταγωνιστεί επάξια εταιρείες που ειδικεύονται στην υψηλή τεχνολογία, όπως η General Motors και η Google, οι οποίες έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία αυτόνομα οχήματα. Η Ford έχει υποσχεθεί ότι θα εγκαινιάσει το δικό της πλήρως αυτόνομο όχημα έως το 2021. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, ο Fields δήλωσε ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων και να διατηρήσει τη θέση της στον χώρο των αυτόνομων οχημάτων και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οικονομικά στοιχεία

Ωστόσο, ακόμη και το πρώτο τρίμηνο του έτους τα οικονομικά της στοιχεία δεν δημιουργούν αισιόδοξα σενάρια για την ανάκαμψη της εταιρείας. Ενδεικτικά, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου κινήθηκαν πτωτικά κατά περισσότερο από 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας παρουσίασε ελαφρά μείωση. Ο πρόεδρος της Ford, Bill Ford, εμφανίστηκε απογοητευμένος από την πορεία της εταιρείας και ζητεί ρητή διαβεβαίωση ότι οι επενδύσεις στα αυτόνομα οχήματα και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποδώσουν καρπούς.

Οδηγούμαστε σε δραστικές αλλαγές, για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ford. Ο Hackett είναι ο κατάλληλος CEO να ηγηθεί της εταιρείας κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου για την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και ευρύτερα για τον κλάδο της μετακίνησης.

Σήμερα η μετοχή της Ford κινείται σε θετικό πρόσημο, με ορισμένους αναλυτές να δηλώνουν σκεπτικοί σχετικά με την αλλαγή του CEO και αν ο νέος θα καταφέρει να πετύχει αυτά που θέλει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Μεγαλύτερη αυτονομία και ταχύτερη φόρτιση για το Ford E-Transit

Η Ford Pro αποκάλυψε σήμερα μια νέα επιλογή για το E-Transit με μπαταρία Extended Range (Εκτεταμένης Αυτονομίας), ενισχύοντας τις δυνατότητες του δημοφιλέστερου μεγάλου ηλεκτρικού...

Ford: Η Mustang έγινε 60 ετών και teasάρει την RTR

Την περασμένη Τετάρτη η Ford γιόρτασε τα 60α γενέθλια της Mustang και στο περιθώριο μιας εκδήλωσης που έγινε στο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, η...

Νέα Shelby Super Snake με 830 άλογα και πολύ carbon

Η Shelby American παρουσίασε σήμερα την Super Snake έκδοση της νέας γενιάς της Mustang. Το αυτοκίνητο ξεχωρίζει από την επιθετική του εμφάνιση με νέους...

Η Mustang Mach-E ηλεκτρίζει το stage της Ford στο Golden Hall

Γιορτάζοντας και στην Ελλάδα την επέτειο των 60 χρόνων Ford Mustang, του πιο εμβληματικού σπορ μοντέλου της παγκόσμιας σκηνής, η αμιγώς ηλεκτρική Ford Mustang...