Η Uber τους τελευταίους μήνες έχει γίνει στόχος για μια σειρά θεμάτων καθώς κατηγορείται για ιδιαίτερα επιθετικές εταιρικές πρακτικές, ενώ επίσης ήρθε σε δικαστική αντιπαράθεση και με την Alphabet (Google) για την κλοπή τεχνολογίας για αυτόνομα οχήματα. Έτσι η πολυεθνική εταιρεία μεταφορών Uber, αποφάσισε να βάλει “το μαχαίρι στο κόκκαλο” για να αφαιρέσει τις εστίες αυτών των φαινομένων, υιοθετώντας πακέτο μέτρων που της πρότειναν εμπειρογνώμονες.

Θέλοντας η εταιρία να κάνει την κάθαρση της, το συμβούλιο διευθυντών της Uber Technologies ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αποδοχής όλων των συστάσεων που περιλαμβάνει αναφορά η οποία συντάχθηκε σχετικά με τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων θεμάτων που έχουν να κάνουν με εργαζομένους στην εταιρεία.

Το συμβούλιο, σε συνάντησή του την Κυριακή, αποδέχτηκε και υιοθέτησε μια σειρά συστάσεων από τον πρώην γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, μετά από μια πολύμηνη έρευνα σχετικά με την εταιρική κουλτούρα και τις πρακτικές της Uber, μετά το σάλο που προκάλεσαν καταγγελίες πρώην εργαζομένης για σεξουαλική παρενόχληση και συγκάλυψη της υπόθεσης από τη διοίκηση.

Η Uber είχε ζητήσει από τον Χόλντερ και τη δικηγορική του εταιρεία τον Φεβρουάριο να διερευνήσει τις εταιρικές πρακτικές μετά από ένα blog post από την πρώην εργαζόμενη Σούζαν Φάουλερ, όπου περιέγραφε μια κουλτούρα σεξουαλικής παρενόχλησης, ελλείψει κατάλληλων μέτρων και απαντήσεων από τη διεύθυνση. H Φάουλερ κατήγγειλε ότι είχε υποστεί επανειλημμένα σεξουαλική παρενόχληση από τον προϊστάμενό της και παρότι ανέφερε τα περιστατικά στο τμήμα ανθρωπίνων πόρων, αυτοί όχι μόνο δεν έλαβαν μέτρα για να την προστατεύσουν, αλλά την απείλησαν με κακή αξιολόγηση.

Οι συστάσεις στην αναφορά της εταιρείας του Χόλντερ, μεγέθους 13 σελίδων (PDF) περιλαμβάνουν αυστηρότερους μηχανισμούς ελέγχων όσον αφορά στις δαπάνες, τους ανθρώπινους πόρους και άλλους τομείς όπου διευθυντικά στελέχη υπό τον διευθύνοντα σύμβουλος, Τράβις Κάλανικ, είχαν πολύ μεγάλη αυτονομία για τα δεδομένα μιας εταιρείας με πάνω από 12.000 εργαζομένους, είπε στο Reuters πηγή ενημερωμένη σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της παραιτήθηκαν εν μέσω της αναταραχής αυτής. Επίσης, ο Τράβις Κάλανικ, διευθύνων σύμβουλος, δέχτηκε έντονες επικρίσεις εξαιτίας βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να διαπληκτίζεται με οδηγό της εταιρείας- με αποτέλεσμα αργότερα να παραδεχτεί δημοσίως πως χρειάζεται βοήθεια σε θέματα ηγεσίας. Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων και απολύσεις 20 στελεχών της Uber.

Έτσι ο Κάλανικ θα πάρει επ’ αόριστον άδεια από την εταιρεία με την κίνηση αυτή να έρχεται ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας που διενήργησε στην εταιρεία ο πρώην εισαγγελέας Χόλντερ. Ο Χόλντερ προτείνει στην έρευνα του η εταιρεία να:

Αξιολογήσει και να ανακατανείμει τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου Τράβις Κάλανικ ως ένα από τα πολλά βήματα που θα πρέπει να πάρει για να αλλάξει την κουλτούρα της.

Το Δ.Σ. θα πρέπει να εξετάσει το βαθμό που ορισμένες αρμοδιότητες τις οποίες ιστορικά είχε ο Κάλανικ θα πρέπει να μοιραστούν ή να προσφερθούν σε άλλα μέλη της διοίκησης.

Το Δ.Σ. συμφώνησε να υιοθετήσει όλες τις προτάσεις, ενώ ο Κάλανικ ανακοίνωσε ότι θα πάρει επ’ αόριστον άδεια. Η αμερικανική εταιρεία Uber προσφέρει υπηρεσίες ιδιωτικής μετακίνησης και άλλες υπηρεσίες σε πάνω από 550 πόλεις παγκοσμίως.