Οι αρχές των ΗΠΑ αποφάσισαν να εκδώσουν διεθνές ένταλμα σύλληψης για πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της VW. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Αμερικάνοι ζήτησαν τη βοήθεια της Ιντερπόλ προκειμένου να συλλάβει τα πέντε στελέχη που έχουν κατηγορήσει σχετικά με το Dieselgate.

Οι αρχές των ΗΠΑ έχουν συλλάβει τον περασμένο χειμώνα τον Oliver Schmidt στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Μαϊάμι, κατά την επιστροφή του στη Γερμανία από τις διακοπές που έκανε στην Κούβα μαζί με την οικογένειά του.

Ο Schmidt είναι ένα από τα έξι υψηλόβαθμα στελέχη της VW που οι αρχές των ΗΠΑ τους έχουν απαγγείλει κατηγορίες λόγω του Dieselgate, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να τους κατηγορεί πως απέκρυψαν το σκάνδαλο από τις αρχές των ΗΠΑ και πως “καταχράστηκαν” τις θέσεις τους, κατηγορώντας τους για εγκλήματα, όπως συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, παραβιάσεις του νόμου περί καθαρού αέρα και απάτης.

Η VW έχει συμβουλεύσει τα κορυφαία στελέχη της να αποφύγουν ταξίδια προς τις ΗΠΑ λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να συλληφθούν από τις αρχές επειδή ακόμη βρίσκονται εν εξελίξει οι έρευνες, με την Γερμανία να αποκλείεται να εκδώσει τα άλλα πέντε στελέχη της VW στις ΗΠΑ, μιας και σύμφωνα με το σύνταγμα, οι Γερμανοί πολίτες μπορούν να εκδοθούν μόνο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μόνο αν τους καλέσει κάποιο διεθνές δικαστήριο.

Ο 48χρονος Schmidt αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, που ισοδυναμούν με έως και 169 χρόνια φυλάκισης σε ομοσπονδιακή φυλακή. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό δικαστή του Ντιτρόιτ, ο Schmidt θα παραμείνει υπό κράτηση στη φυλακή τουλάχιστον έως και τον Ιανουάριο του 2018, τότε που θα διεξαχθεί η δίκη του. Ο δικηγόρος του Schmidt είχε ζητήσει από το δικαστήριο ο πελάτης του να βγει από τη φυλακή και να μείνει στο σπίτι του στο Rochester του Μίσιγκαν, μαζί με τη σύζυγό του, αλλά οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ φοβούνται μήπως ο Schmidt διαφύγει στη Γερμανία, η οποία θα αρνηθεί να τον εκδώσει στις ΗΠΑ. Έτσι ο δικαστής δεν έκανε δεκτό το αίτημα για τον κατ’οίκον περιορισμό του Schmidt.