Θυμάσαι το Transit Elevated Bus (ΤΕΒ), το “λεωφορείο που αιωρείται” ή “λεωφορείο καταμαράν” ή όπως αλλιώς το έχει ο καθένας στο μυαλό του, το οποίο φάνηκε να ήταν τόσο καινοτόμο και εντυπωσιακό, που θα έλυνε το κυκλοφοριακό και θα άλλαζε την μετακίνηση στις πόλεις για πάντα; Ξέχνα το…

Και αυτό γιατί παρότι αρχικά είχε ενθουσιάσει τους πάντες, ήρθε η απότομη αποδόμηση των ικανοτήτων του, καθώς το TEB είχε από κάτω του περιθώριο μόλις 2,1 μέτρων, κάτι που σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να “υπερπηδήσει” μεγάλα SUV και φορτηγάκια, ενώ δεν έδειχνε ικανό να στρίψει.

Επίσης, αμφισβητήθηκε η ικανότητα του TEB να μπαίνει και να βγαίνει από τις λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ υπό αμφισβήτηση είχε τεθεί και το κατά πόσο αξιόπιστο είναι το σύστημα κίνησης του, μιας και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης-δοκιμής του, το TEB κινούνταν πάνω σε ρόδες από καουτσούκ, μέσα σε υδρορροές και όχι σε ράγες.

Δυστυχώς, η ιδέα του συγκεκριμένου λεωφορείου αποδείχθηκε παταγώδη αποτυχία, με την πόλη του Qinhuangdao, εκεί που έγιναν οι δοκιμές του, να ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες την αποσυναρμολόγηση του διαδρόμου δοκιμών, μήκους 300 μέτρων.

Οι δοκιμές του έχουν σταματήσει από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ οι κάτοικοι της πόλης Qinhuangdao ισχυρίζονται ότι οι ράγες της διαδρομής των 300 μέτρων είχαν προκαλέσει επιπλέον κίνηση.

Η αστυνομία του Πεκίνου ξεκίνησε πρόσφατα μια επίσημη έρευνα σχετικά με τους ανθρώπους του TEB προκειμένου να διαπιστώσουν αν πρόκειται για απάτη προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές. Ήδη 72 επενδυτές έχουν καταθέσει αγωγές κατά της εταιρείας, η οποία συγκέντρωσε 9,1 δισ γιουάν (1,2 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2016.