Επίσημο: Rolls-Royce Phantom

Σχετικά άρθρα

Πολλές εταιρίες λένε ότι φτιάχνουν πολυτελή αυτοκίνητα, αλλά καμία δεν μπορεί να συναγωνιστεί το κύρος και την πολυτέλεια μιας Rolls-Royce. Και σήμερα η βρετανική εταιρία παρουσίασε -σε μια μυστική τοποθεσία στο Los Angeles- την 8η γενιά της Phantom, ένα όνομα το οποίο έχει ζωή για σχεδόν 100 χρόνια.

Εμφάνιση

Ξεκινώντας από την εμφάνιση, η νέα Phantom γίνεται άμεσα αναγνωρίσιμη, προσφέροντας νέα επίπεδα “παρουσίας και αυξημένης κομψότητας”. Ο σχεδιασμός της είναι εξελικτικός, όντας πιο επιβλητικός, με τους σχεδιαστές να έχουν φτιάξει μια  νέα, ψηλότερη χρωμιωμένη γρίλια, στην κορυφή της οποίας υπάρχει το διάσημο αγαλματάκι της εταιρίας, το Spirit of Ecstasy, το οποίο κάθεται περίπου 15 χλστ. ψηλότερα από ό,τι στον προκάτοχό του. Εκτός του ότι είναι μεγαλύτερη, η μάσκα έχει ενσωματωθεί για πρώτη φορά στο αμάξωμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πιο καθαρή και πιο μοντέρνα εμφάνιση.

Η μάσκα πλαισιώνεται από τα νέα laser φωτιστικά σώματα, τα οποία περιβάλλονται από ένα εκφραστικό δαχτυλίδι των LED φώτων ημέρας. Η Rolls-Royce αναφέρει ότι οι προβολείς της Phantom είναι οι πιο προηγμένοι στον κόσμο, με την δέσμη τους να φτάνει σε απόσταση πάνω από 600 μέτρα, με τον μπροστά προφυλακτήρας να έχει μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα.

Παρατηρώντας το προφίλ, τα C-pillars είναι πιο εντυπωσιακά και η βασική σχεδιαστική γραμμή είναι χαμηλότερη. Η Phantom έχει εξοπλιστεί με λωρίδες από ανοξείδωτο ατσάλι, που καμπυλώνουν κατά μήκος των άνω άκρων της οροφής και γύρω από το παρμπρίζ, με την εταιρία να αναφέρει ότι το μοντέλο διαθέτει το μεγαλύτερο ενιαίο κομμάτι χειροποίητου ανοξείδωτου χάλυβα από οποιοδήποτε αυτοκίνητο, γύρω από τα παράθυρα και την πίσω κολώνα. Εντύπωση κάνουν και οι τροχοί 22 ιντσών, με το πίσω μέρος τις εξαιρετικά πολυτελούς λιμουζίνας να διαθέτει ένα πιο απότομα κωνικό παράθυρο, που περιβάλλεται από πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι.

Εσωτερικό

Προφανώς το καλύτερο μέρος μιας Rolls-Royce είναι το εσωτερικό της, και η νέα Phantom είναι ότι πιο πολυτελές έχει δημιουργηθεί. Η συνολική σχεδίαση αντλεί έμπνευση τη προηγούμενη Phantom, αλλά το νέο μοντέλο έχει ολοκαίνουργια εμπρός καθίσματα τα οποία είναι πιο άνετα, και έχουν ξύλινες επενδύσεις στην πλάτη, τα οποία αντλούν έμπνευση από την διάσημη Eames Lounge Chair του 1956. Το ξύλο δεν υπάρχει για απλή διακόσμηση, καθώς κρύβει τα πίσω τραπέζια πικ-νικ, με το πίσω σύστημα ψυχαγωγίας να αναπτύσσεται ηλεκτρικά, με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η Rolls-Royce προσφέρει πολλές διαφορετικές διαμορφώσεις της πίσω σειράς καθισμάτων, με τον οδηγό να έχει μπροστά του δύο οθόνες TFT, 12.3 ιντσών, το κλασικό αναλογικό ρολόι, και μια ποικιλία χειροποίητων διακοσμητικών ξύλων. Οι αλλαγές στο εσωτερικό δεν σταματούν στα πολυτελή υλικά, καθώς οι μηχανικοί της εταιρίας ήθελαν η όγδοη γενιά της Phantom να είναι το πιο ήσυχο αυτοκίνητο στον κόσμο.

Γι’αυτό έχουν τοποθετήσει πάνω από 130 κιλά ηχομονωτικών υλικών, μεγάλους αρμούς από χυτό αλουμίνιο, με τα κρύσταλλα να έχουν επιφάνειες δύο στρωμάτων, 6 χιλιοστών. Η εταιρεία πρόσθεσε επίσης τα ελαστικά “Silent-Seal”, τα οποία έχουν μέσα τους ένα στρώμα αφρού, που μειώνουν το θόρυβο από τα ελαστικά κατά 9 dB.

Πλατφόρμα

Η νέα Phantom θα βασίζεται στην ολοκαίνουρια, αλουμινένια, αρθρωτή πλατφόρμα της εταιρίας που έχει εξελιχθεί από το μηδέν και θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις νέες Rolls-Royce, συμπεριλαμβανομένου του SUV, όντας πιο ελαφριά και 30% πιο στιβαρή σε σχέση με το παρελθόν. Η Phantom θα εξακολουθήσει να προσφέρεται σε standard και LWB εκδόσεις, με τις coupe και drophead εκδόσεις να καταργούνται.

Κινητήρας

Μηχανικά, και κάτω από το καπό θα βρίσκεται ο γνωστός V12 κινητήρας, χωρητικότητας 6.75-λίτρων, ο οποίος με την βοήθεια διπλών turbo η απόδοση του ανέρχεται στα 570 άλογα και η ροπή του στα 900 Nm, από τις μόλις 1.700 σ.α.λ. Συνδυάζεται με το 8-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο της ZF, και για τα 0-100 χλμ/ώρα χρειάζεται 5,3 δευτ., με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ/ώρα. Ακόμα υπάρχουν φήμες που μιλούν τόσο για έναν plug-in υβριδικό κινητήρα, όσο και για μια αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.

Αν και δεν ενδιαφέρει κανέναν από τους αγοραστές της, η Phantom διαθέτει διπλά ψαλίδια εμπρός, και αρχιτεκτονική πέντε συνδέσμων στον πίσω άξονα, ενώ διαθέτει και σύστημα τετραδιεύθυνσης. Πατάει σε αερανάρτηση, με το αυτοκίνητο να διαθέτει σύστημα σκαναρισματος του δρόμου, μέσω καμερών στο εμπρός μέρος, το οποίο κάνει εκατομμύρια υπολογισμούς κάθε δευτ., έτσι ώστε να προσαρμόζεται η σκληρότητα των αναρτήσεων ανάλογα.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr