Ο Oliver Schmidt, το υψηλόβαθμο στέλεχος της VW που συνελήφθη από τις Αμερικανικές αρχές τον περασμένο χειμώνα, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του Dieselgate, παραδέχτηκε την ενοχή του, ως μέρος του συμβιβασμού που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι περισσότερες από τις 11 κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του -οι οποίες, σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσαν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης ως και 169 ετών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Schmidt δεν θα χρειαστεί να καταβάλει καμία εγγύηση και θα εκδιωχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις εκτίσει την ποινή του.

Πλέον, οι δικαστές του Detroit, οι οποίοι πρόκειται να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους στις 6 Δεκεμβρίου, αναμένεται να επιβάλλουν στον Schmidt ποινή φυλάκισης ως και 7 ετών, η οποία θα συνοδεύεται από πρόστιμο 40 έως 400.000 δολαρίων. Οι δικαστικές αρχές έχουν στα χέρια τους 4,3 εκατομμύρια έγγραφα που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια σελίδες, τα οποία σχετίζονται με το Dieselgate. Μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη ο Schmidt θα παραμείνει υπό κράτηση.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του σκανδάλου της VW στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 25 δισ. δολάρια. Ο όμιλος, στο πλαίσιο του συμβιβασμού του με τις αμερικανικές αρχές, έχει συμφωνήσει να πραγματοποιήσει τεράστιες επενδύσεις στις ΗΠΑ, να χορηγήσει γενναίες αποζημιώσεις, αλλά και να επαναγοράσει κοντά στα 500.000 οχήματα που είναι εφοδιασμένα με τους επίμαχους κινητήρες.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η υπόθεση είχε συνέχεια και εξέθεσε συνολικά τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι οι εταιρείες του κλάδου είχαν συστήσει καρτέλ εδώ και δύο δεκαετίες, με σκοπό να χειραγωγούν τις τιμές, αλλά και να παραπλανούν τις αρχές σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων. Η υπόθεση αυτή έφερε και την «σύνοδο κορυφής» της περασμένης Τετάρτης, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν οι αυτοκινητοβιομηχανίες να πέσουν στα μαλακά, αναλαμβάνοντας απλώς να αλλάξουν το λογισμικό σε 5 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματα που κυκλοφορούν στη Γερμανία.