Μετά την άλλη μια απογοητευτική εγκατάλειψη του Fernando Alonso, στον αγώνα της απαιτητικής -για τους κινητήρες- πίστας του Spa-Francorchamps, η Honda αφού εξέτασε τον κινητήρα στο τεχνικό κέντρο της εταιρίας, στο Milton Keynes, δήλωσε ότι αυτός δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα, και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος να μπει ξανά στο μονοθέσιο.

Από την Ιταλία που βρέθηκε σήμερα ο Ισπανός, ρωτήθηκε για τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις της ιαπωνικής εταιρία και ότι εγκατέλειψε επειδή δεν υπήρχε προοπτική για ένα καλό αποτέλεσμα στο Βελγικό Grand Prix, δηλώνοντας:

Εξεπλάγην όταν το διάβασα. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι ξεχνούν ότι αγωνίζομαι εδώ, τρία χρόνια, μαχόμενος για το Q1, δίνοντας το μέγιστο στις εκκινήσεις, πιέζοντας το αυτοκίνητο στην Ουγγαρία στο Q1, μόνο και μόνο για να μπω στο Q2, ενώ προσπάθησα να αγωνιστώ με σπασμένο πλευρό στο Μπαχρέιν. Όταν το διάβασα, νομίζω ότι οι άνθρωποι δεν ήταν πολύ συγκεντρωμένοι στα αληθινά πράγματα που έγιναν στο Spa.

Όταν πιέστηκε να απαντήσει για τον ακριβή λόγο που εγκατέλειψε στο Spa, και για το αν υπήρχε τίποτα κακό με τον κινητήρα, ο Alonso είπε ότι σταμάτησε επειδή υπήρχε ανησυχία για πιθανή αποτυχία, τονίζοντας:

Είχα μερικά θέματα σχετικά με τη μονάδα ισχύος, τρεις ή τέσσερις γύρους πριν από την εγκατάλειψη μου. Το ίδιο είχε εμφανιστεί δύο φορές πριν, όπου ορισμένοι αισθητήρες άρχισαν να χαλάνε, μερικά πράγματα άρχισαν να λειτουργούν λάθος, και πήγαινε για σπάσιμο κινητήρα. Αυτή τη φορά, μετά από αυτά τα πρώτα προβλήματα, εγκαταλείψαμε και ελέγξαμε ολόκληρο τον κινητήρα. Φαίνεται ότι όλα ήταν ωραία με το βλέμμα που έριξαν. Θα προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε αυτόν τον κινητήρα αύριο στο FP2. Αν σπάσει, θα το αλλάξουμε, προφανώς. Αν συνεχίσει να κρατάει, ίσως συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.

Τέλος, και ενώ ο κινητήρας του Spa σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στο FP2, ο Alonso επιβεβαίωσε ότι θα διαθέτει την αναβαθμισμένη μονάδα ισχύος στο FP1, πράγμα που σημαίνει ποινή θέσεων, λέγοντας:

Νομίζω ότι είναι 3,7…το όνομα. Όταν έφτασα σήμερα το πρωί, ρώτησα ποια ήταν η κατάσταση. Είπαν ότι ήταν ακόμα αναποφάσιστοι αν θα χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον αγώνα για να βάλουμε τον καινούργιο κινητήρα ή όχι. Και τώρα, πριν από δέκα λεπτά, αποφάσισαν να αλλάξουν τον κινητήρα και να πάρω την ποινή εδώ.