Ο Oliver Schmidt, το υψηλόβαθμο στέλεχος της VW που συνελήφθη από τις Αμερικανικές αρχές τον περασμένο χειμώνα, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του Dieselgate, παραδέχτηκε την ενοχή του τον Αύγουστο του 2017, ως μέρος του συμβιβασμού που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι περισσότερες από τις 11 κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί σε βάρος του -οι οποίες, σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσαν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης ως και 169 ετών.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο Schmidt δεν θα χρειαστεί να καταβάλει καμία εγγύηση και θα εκδιωχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις εκτίσει την ποινή του.

Με επιστολή που απέστειλε στους δικαστές την περασμένη εβδομάδα, ο Schmidt παραδέχτηκε πως πριν από δύο χρόνια, είχε πει ψέμματα στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ που σχετίζονται με τις εκπομπές ρύπων, καθ΄υπόδειξη ανώτερων στελεχών του VW Group.

Ο Schmidt στην επιστολή του ανέφερε πως του είχε δοθεί μια λίστα με συγκεκριμένες θέσεις, που είχαν πάρει την έγκριση τόσο από τα υψηλότερα στελέχη της VW, όσο και των υψηλόβαθμων δικηγόρων του VW Group, και μέσω αυτής, καλούνταν να υποστηρίξει τις συγκεκριμένες θέσεις, όταν συναντήθηκε με τον Alberto Ayala, κρατικό περιβαλλοντικό αξιωματούχο του CARB της Καλιφόρνια, στις 5 Αυγούστου του 2015. Όπως αναφέρει στην επιστολή ο Oliver Schmidt:

Δυστυχώς, συμφώνησα να συμμορφωθώ με τις υποδείξεις της διοίκησης. Εκ των υστέρων διαπίστωσα πως δεν θα έπρεπε να δεχτώ να συναντηθώ με τον κ. Ayala εκείνη την ημέρα ή ακόμα καλύτερα, να αγνοήσω τις υποδείξεις και να συμμετάσχω στη συνάντηση και να παραδεχτώ την παρουσία λογισμικού παραποίησης εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα της Volkswagen και της Audi με κινητήρες diesel και πως η VW ακολουθούσε αυτήν την τακτική για πάνω από μια δεκαετία.

Στην επιστολή του, ο Schmidt, υποστηρίζει πως ο ίδιος έμαθε για το παράνομο λογισμικό το καλοκαίρι του 2015, ενώ νοιώθει πως η VW “τον χρησιμοποίησε” για το θέμα του Dieselgate.

Οι δικαστές του Detroit θα ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους αργότερα μέσα στη ημέρα, όπου αναμένεται να επιβάλλουν στον Schmidt ποινή φυλάκισης ως και 7 ετών, η οποία θα συνοδεύεται από πρόστιμο 40 έως 400.000 δολαρίων. Οι δικαστικές αρχές έχουν στα χέρια τους 4,3 εκατομμύρια έγγραφα που ξεπερνούν τις 40 εκατομμύρια σελίδες, που σχετίζονται με το Dieselgate. Μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη ο Schmidt θα παραμείνει υπό κράτηση, ενώ αν καταδικαστεί θα γίνει το δεύτερο στέλεχος του VW που καταδικάζεται στις ΗΠΑ για το Dieselgate, μετά τον James Liang, που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών.

Στις σχετικές ειδήσεις, η Volkswagen και η Audi προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις, που φτάνουν έως το 25%, στα νέα αυτοκίνητα που έχει στο στοκ της που φορούν τον 3.0-λιτρο TDI κινητήρα και έχουν επιδιορθωθεί, λόγω του σκανδάλου του Dieselgate. Συγκεκριμένα προσφέρει έκπτωση 25% στην αρχική τιμή των μοντέλων του 2014, 20% στα μοντέλα του 2015 και 15% στα μοντέλα του 2016.