Τον Αύγουστο του 2012 η Toyota παρουσίασε τη δεύτερη γενιά του Auris, με την εμπορική του καριέρα να ξεκίνησε στην Ευρώπη από τις αρχές του 2013. Το καλοκαίρι του 2015 δέχτηκε ένα ελαφρύ facelift, και με κύκλο ζωής τα 6 χρόνια (όσα ακριβώς είχε και η πρώτη γενιά) η Toyota έχει ξεκινήσει την εξέλιξη της νέας γενιάς του δημοφιλούς μεσαίου hatchback.

Αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη του 2018, και θα είναι το τρίτο μοντέλο που θα βασίζεται στην TNGA πλατφόρμα (Toyota New Global Architecture), μετά το Prius και το C-HR. Ακόμα θα διαθέτει εντελώς νέο σχεδιασμό, κάτι που εν ολίγοις διακρίνεται από τις καμουφλαρισμένες φωτογραφίες, με το C-HR να “προσφέρει” κάποια στοιχεία του.

Τα φωτιστικά σώματα είναι στενά και ακολουθούν το σχήμα του καπό, με τα πίσω φώτα να μην εξέχουν όπως στο σημερινό μοντέλο. Οι εξωτερικοί καθρέφτες φαίνονται να έχουν τοποθετηθεί ψηλότερα, με την πίσω κολόνα να δείχνει πιο λεπτή.

Μηχανικά δεν αναμένονται δραστικές αλλαγές, με τον 1,2-λίτρων turbo, απόδοσης 116 ίππων και 185 Nm ροπής, να υπάρχει και στην τρίτη γενιά του μοντέλου, όπως επίσης και ο 1,8-λίτρων υβριδικός, απόδοσης 122 ίππων του νέου Prius.

Τέλος, είναι άγνωστο αν θα είναι διαθέσιμο με τον 1.500άρη 3-κύλινδρο diesel κινητήρα της BMW, απόδοσης 116 ίππων, μιας πρόσφατα η ιαπωνική εταιρία ανακοίνωσε ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να μην ξαναβγάλει κάποιο diesel μοντέλο για την Ευρωπαϊκή αγορά.