Το Rally Dakar έφτασε στην 4η ημέρα του και οι Sébastien Loeb και Adrian Van Beveren πήραν τη Stage 4 στις κατηγορίες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών αντίστοιχα, την ώρα που ο Sunderland εγκατέλειψε και ο Al-Attiyah βυθιζόταν στην περουβιανή άμμο.

Η τέταρτη μέρα του Dakar Rally 2018 ήταν και η πιο σκληρή έως τώρα. Τα 330 χιλιόμετρα της ειδικής γύρω από το Juan de Marcona στο Περού, περιελάμβαναν περίπου 100 χλμ ψηλών αμμόλοφων, σε μία από τις μεγαλύτερες εκτάσεις με άμμο που υπάρχουν στη διαδρομή του φετινού Dakar.

1Αυτοκίνητα

Ο Sebastien Loeb ξέρει πως είναι ένας από τους ταχύτερους οδηγούς που συμμετέχουν στον αγώνα, όμως αυτό που χρειάζεται είναι η σταθερότητα που του χάρισε τους εννέα παγκόσμιους τίτλους στο WRC. Μόνο έτσι θα καταφέρει να πάρει την πρώτη του νίκη στο Dakar.

Έκανε ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας μία εντυπωσιακή νίκη σε μία ειδική διαδρομή που δυσκόλεψε πολύ πιο έμπειρους από εκείνον οδηγούς, όπως ο Nasser Al-Attiyah. Ο Leob δήλωσε:

Ήταν σημαντικό να μη χάνω χρόνο κάθε ημέρα. Δεν ήθελα να βγαίνω πρώτος στο δρόμο στην επόμενη ειδική αλλά τελικά έτσι θα έχουν τα πράγματα. Ήταν μία καλή ημέρα. Μία μακρά σε μήκος και πολύ δύσκολη ειδική διαδρομή, με περίπλοκους αμμόλοφους.

Ήταν διασκεδαστική η μέρα. Μία μεγάλη διαδρομή με πολλούς αμμόλοφους και μία ξεχωριστή εκκίνηση δίπλα στην παραλία. Το θέμα ήταν να μην κολλήσουμε και το καταφέραμε. Στο τέλος κάναμε τον καλύτερο χρόνο, άρα όλα πάνε καλά.

Οι δύο team-mates του στην Peugeot, Carlos Sainz και Stephane Peterhansel, τον πλαισίωσαν στο βάθρο. Όμως για τους υπόλοιπους ήταν μία δύσκολη μέρα στο γραφείο. Κυρίως για τον τέταρτο της γαλλικής ομάδας, Cyril Despres, που έχασε ένα τροχό και πάρα πολύ χρόνο, χτυπώντας ένα βράχο.

Οι ελπίδες του Nasser Al-Attiyah να κερδίσει άλλο ένα Dakar δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, καθώς είχε δύο κλαταρισμένα ελαστικά και στη συνέχεια κόλλησε και στην άμμο. Ο ίδιος εξηγεί:

Ήταν μία πολύ δύσκολη ημέρα. Είχα δύο κλαταρίσματα στους πρώτους αμμόλοφους. Πέσαμε σε ένα μεγάλο λάκκο και κολλήσαμε για 30 λεπτά. Μετά χάσαμε πάλι αέρα σε ένα από τα ελαστικά. Προσπαθήσαμε να το φουσκώσουμε αλλά χάσαμε άλλα 20 ή 30 λεπτά. Ήταν μία πολύ δύσκολη ημέρα.

Η κατάταξη μετά την 4η ειδική:

  1. Stephane Peterhansel (Peugeot) 10:36:07
  2. Sebastien Loeb (Peugeot) +00:06:55
  3. Carlos Sainz (Peugeot) +00:13:06

2Μοτοσυκλέτες

Ο αναβάτης της Yamaha, Adrien van Beveren, συνέχισε να αποδίδει εξαιρετικά και σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, μπροστά από τον Γάλλο συμπατριώτη του Xavier de Soultrait, με τον Αυστριακό Matthias Walkner να συμπληρώνει το βάθρο. Ωστόσο η μεγάλη είδηση της ημέρας ήταν η εγκατάλειψη του περυσινού νικητή, Sam Sunderland. Ο Βρετανός αποχώρησε με έντονους πόνους στην πλάτη μετά από ένα άλμα που είχε ανώμαλη προσγείωση. Ήταν ένα λυπηρό φινάλε στις προσπάθειές του αλλά και πλήγμα για την εργοστασιακή ομάδα της Red Bull KTM.

Η κατάταξη μετά την 4η ειδική:

  1. Adrien Van Beveren (Yamaha) 11:03:23
  2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +00:01:15
  3. Kevin Benavides (Honda) +00:03:15

3Quads

Στην τέταρτη ειδική ο Sergei Kariakin στέρησε επιτέλους την πρωτιά από τον μεγάλο του αντίπαλο, Ignacio Casale, που κυριαρχούσε έως τώρα σην κατηγορία. Στις γουρούνες αναμένουμε θρίλερ καθώς ο Casale ξέρει πως ο Kariakin θα τον καταδιώκει μέχρι τον τερματισμό στην Αργεντινή. Η τρίτη θέση ανήκε σε έναν ακόμα Νότιο Αμερικάνο, τον Περουβιανό Alexis Hernández.

Η κατάταξη μετά την 4η ειδική:

  1. Ignacio Casale (Yamaha) 13:00:42
  2. Sergei Kariakin (Yamaha) +00:25:30
  3. Alexis Hernández (Yamaha) +00:35:01

4Φορτηγά

Στα φορτηγά το πλήρωμα της Kamaz των Nikolaev Yakovlel και Rybakov πήραν ακόμη μια νίκη, διευρύνοντας έτσι την διαφορά από τους δεύτερους Villagra, Torlaschi και Yacopini σχεδόν στα 37 λεπτά, με τους Viazonich, Haranin και Zhyhulin να βρίσκονται στη τρίτη θέση σχεδόν 2,5 ώρες πίσω από τους πρωτοπόρους.