Rally Dakar 2018: O Sainz στη κορυφή [7η ημέρα]

Σχετικά άρθρα

Η 40η έκδοση του Dakar Rally εξακολουθεί να περιλαμβάνει δυσκολίες και να κρύβει σοκαριστικές εκπλήξεις. Καθώς η δράση πέρασε στη Βολιβία μετά την ημέρα ανάπαυσης, οι αγωνιζόμενοι πήραν μία πρώτη γεύση από τις ειδικές σε πολύ υψηλό υψόμετρο, κινούμενοι από τη La Paz προς το Uyuni, σε μία μαραθώνια ειδική διαδρομή 425km.

Και σα να μην έφτανε η ατελείωτη απόσταση και το ακραίο υψόμετρο, οι αγωνιζόμενοι για πρώτη φορά είχαν να κάνουν και με τη βροχή και τις συνέπειες της. Αυτό προκάλεσε πολύ μεγάλες αλλαγές στην κατάταξη, με μεγάλο θύμα τον περυσινό νικητή και μέχρι πρότινος πρωτοπόρο, Stephane Peterhansel.

Αυτοκίνητα

Η ειδική είχε δύο μέρη. Ο πρωτοπόρος γενικής μετά την ημέρα ανάπαυσης, είχε εντυπωσιακό ρυθμό στο πρώτο, αυξάνοντας τη διαφορά του από τον team-mate του στην Peugeot, Carlos Sainz. Ωστόσο στη συνέχεια η καταστροφή χτύπησε την πόρτα του Κου Dakar, καθώς υπέστη σημαντική ζημιά στην ανάρτηση, που τον κράτησε ακινητοποιημένο επί μία ώρα και 45 λεπτά.

Το τρίτο 3008DKR Maxi, αυτό του Cyril Despres, σταμάτησε να τον βοηθήσει και τελικά ο περυσινός νικητής κατάφερε να ξεκινήσει και πάλι, αν και η ζημιά είχε ήδη γίνει. Ο Sainz κυριάρχησε στο δεύτερο μισό της ειδικής, κάνοντας το δύο στα δύο, έχοντας διαφορά μεγαλύτερη των 12 λεπτών από τα δύο Toyota των Giniel de Villiers και Nasser Al-Attiyah. Όμως το πιο σημαντικό για τον Ισπανό είναι πως πλέον προηγείται με διαφορά 1 ώρας και 11 λεπτών από τον Al-Attiyah και με τον Peterhansel 1 ώρα και 20 λεπτά πίσω, είναι σε θέση ισχύος για το υπόλοιπο του αγώνα.

O Sainz είπε:

Είναι ένα δύσκολο Dakar και στόχος είναι η επιβίωση! Ήταν μία σκληρή ειδική διαδρομή και θα υπάρξουν κι άλλες τέτοιες πριν τον τερματισμό.

Πρέπει να προσεγγίζουμε κάθε ειδική διαφορετικά. Ο Stéphane ήταν πίσω μου και ξαφνικά εξαφανίστηκε από τους καθρέφτες μου. Κόλλησα το πόδι στο πάτωμα για να κερδίσω χρόνο και νομίζω πως ο ρυθμός μου ήταν πολύ καλός.

Εν τω μεταξύ, ο Peterhansel ήταν φιλοσοφικός σχετικά με την καταστροφική για εκείνον ημέρα .

Δεν ξέρω γιατί αλλά βρέθηκα στην άκρη του δρόμου και υπήρξε ένα απίστευτα βίαιο σοκ, δεν είδα καν τον βράχο. Κατέστρεψε το πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Καταστρέψαμε τα πάντα. Κανιβαλίσαμε και το αυτοκίνητο του Cyril. Δεν εξαρτάται η καριέρα μου απ’ ότι συμβαίνει εδώ άρα θα συνεχίσω να χαμογελώ. Δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό, όμως πληγώθηκε το ηθικό μας και φυσικά το 3008.

Μοτοσυκλέτες

Όντας κάθε χρόνο απειλητικός στις γρήγορες ειδικές διαδρομές, ο Joan Barreda της Honda κυριάρχησε παρά την πτώση λίγο πριν το τέλος, που προκάλεσε τραυματισμό στο γόνατο που θα μπορούσε να τον θέσει εκτός αγώνα.

Ο Ισπανός είχε εξ αρχής εντυπωσιακό ρυθμό, μετά από 200km άνοιξε διαφορά άνω των τριών λεπτών επί του Adrien Van Beveren αλλά έχασε έδαφος στο τέλος, κλείνοντας την ημέρα μπροστά από τον Γάλλο και τον Kevin Benavides. Κι όχι επειδή πήγαινε συντηρητικά. “Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που στα 300 περίπου χιλιόμετρα είχα μία άσχημη πτώση. Νομίζω πως έσπασα το πόδι μου και ο πόνος μου έκοψε ρυθμό”, ανέφερε ο Barreda. “Πρέπει να δω τι θα κάνω αλλά τα πράγματα δεν δείχνουν καλά. Είμαι σίγουρος πως έχει σπάσει, δεν μπορώ ούτε να πατήσω το πόδι μου”.

Όντας τρίτος γενικής και μόλις τέσσερα λεπτά πίσω από την κορυφή, όλοι θα περιμένουν με κομμένη την ανάσα να δουν πόσο αξιόμαχος θα είναι ο Barreda στη Stage 8 κι αν θα μπορέσει να ασκήσει πίεση στον πρωτοπόρο Van Beveren, που με τη σειρά του “προσπέρασε” ξανά τον Benavides.

Quads

Ο Γάλλος αναβάτης Axel Dutrie ήταν το αστέρι της ημέρας στην κατηγορία, διαχειρίστηκε καλύτερα απ’ όλους το αυξημένο υψόμετρο και τις δύσκολες συνθήκες και πήρε την πρώτη του νίκη σε ειδική του Dakar Rally. Ήταν σχεδόν πέντε λεπτά μπροστά από τον Marcelo Medeiros, την ώρα που ο πρωτοπόρος γενικής Ignacio Casale οδηγούσε ξανά συντηρητικά. Ήταν τρίτος, 8 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή, διατηρώντας συνολικό προβάδισμα άνω της μίας ώρας. Ωστόσο είχαμε δράμα στη μάχη για τις άλλες θέσεις του βάθρου, καθώς ο Pablo Copetti εγκατέλειψε ενώ ήταν τρίτος, λόγω αδιαθεσίας και μηχανικών προβλημάτων.

Φορτηγά

Σε αυτή την κατηγορία είχαμε τη μεγαλύτερη μάχη της ημέρας. Ο Ολλανδός Tony Van Genugten πήρε τη νίκη αλλά μονομαχούσε όλη μέρα με τους Federico Villagra και Edouard Nikolaev. Ο Ρώσος βέβαια παραμένει με άνεση στην κορυφή της γενικής κατάταξης και παρότι ήταν σχεδόν τρία λεπτά πίσω από τον Αργεντινό στη συγκεκριμένη ειδική, συνολικά είναι 49 μπροστά του!

Αν θέλεις και εσύ να βιώσεις λίγο από την μαγεία του Dakar, μπορείς να αγοράσεις το επίσημο videogame του παιχνιδιού, που θα είναι διαθέσιμο σε PlayStation 4, Xbox One και PC αργότερα μέσα στο έτος.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Dakar: Πρόστιμο 750.000 ευρώ στην Audi

Λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση της νίκης στο θρυλικό και εξαιρετικά απαιτητικό Rally Dakar, η Audi έκανε γνωστό ότι αποχωρεί άμεσα από το παγκόσμιο...

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Δυστύχημα σε αγώνα rally στην Ουγγαρία με νεκρούς 4 θεατές

Στο περιθώριο του Rally Esztergom-Nyerges στην Ουγγαρία, το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου, ο οδηγός ενός αγωνιστικού Skoda Fabia Rally2 έχασε τον έλεγχο με...