Μπορεί ο νέος CEO VW Group, Herbert Diess, να μην έχει κλείσει έναν μήνα στον θώκο του, φαίνεται, όμως, ότι έχει ήδη έτοιμο ένα πλάνο ώστε ο γερμανικός όμιλος να γίνει πιο ευέλικτος. Σε μια εκ των αρκετών καθιερωμένων συναντήσεων μεταξύ των μεγαλομετόχων του ομίλου, ο Diess τόνισε πως αυτός χρειάζεται να αλλάξει νοοτροπία και κουλτούρα στον τρόπο που λαμβάνοντας αποφάσεις, έτσι ώστε να είναι πιο άμεσες.

Ο 60-χρονος Γερμανός θέλοντας να χαρακτηρίσει την τωρινή κατάσταση του Ομίλου, έκανε έναν αρκετά εύστοχο παραλληλισμό, λέγοντας:

Από ένα αργό και βαρύ σούπερ-τάνκερ, πρέπει να αλλάξουμε σ’ ένα ισχυρό όμιλο ταχύπλοων σκαφών. Η λήψη αποφάσεων είναι πολύ αργή.

Με αυτό τον τρόπο θέλησε να επισημάνει την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν άμεσα οι αλλαγές στην δομή του VW Group, ενώ ταυτόχρονα έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται από εδώ και στο εξής με ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό θέλει να γίνει ώστε το VW Group να αφήσει για πάντα πίσω την κρίση του dieselgate.

Προσθέτοντας, ο Diess αναγνώρισε ότι η εταιρία του έπαιξε καθοριστικό και αρνητικό ρόλο στην μείωση των πωλήσεων των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, λέγοντας:

Ως ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη, πρέπει να δημιουργήσουμε καινούργιο έδαφος για τους diesel κινητήρες. Κυρίως σε εμάς οφείλεται ότι η δημοτικότητα τους έχει μειωθεί αδικαιολόγητα. Η απαγόρευση των diesel οχημάτων, όπως αυτό προτάθηκε στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία, είναι η χειρότερη δυνατή λύση.

Μιλώντας για τα επηρεασμένα -από το σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων- αυτοκίνητα, ο Diess είπε πως αυτά που έχουν ανακληθεί και επιδιορθωθεί, οι εκπομπές μονοξειδίων του αζώτου (NOx) είναι μειωμένες κατά 30%, ενώ πάνω από 200.000 μοντέλα της εταιρίας έχουν καταστραφεί στη Γερμανία, για να τονίσει:

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη βενζίνη, στο diesel και στο φυσικό αέριο (CNG). Οι μελλοντικοί κινητήρες μας θα εκπέμπουν έως και 6% λιγότερο CO2 και έως 70% λιγότερα NOx. To VW Group πρέπει να γίνει πιο ειλικρινές και πιο πιστευτό. Πρέπει να είμαστε άρτιοι. Πρέπει να είμαστε πρότυπα για τους υπαλλήλους μας. Στόχος μου είναι να μετασχηματίσω την εταιρεία. Ελπίζω με αρχή το 2018 πως θα είμαστε μια καλύτερη εταιρεία.