Η Toyota και η SoftBank ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη υπηρεσιών με τη χρήση αυτοοδηγούμενων οχημάτων, μεταξύ αυτών και ασθενοφόρων.​​​​​​​

Η συνεργασία των δύο εταιριών θα ξεκινήσει με κεφάλαιο περί τα 2 δισ. γεν (17,5 εκατομμύρια δολάρια), με την SoftBank να κατέχει μερίδιο ελαφρώς μεγαλύτερο του 50%, συγκεκριμένα το 50,25% και η Toyota το υπόλοιπο.

Το project θα ονομάζεται MONET και οι πιθανές υπηρεσίες τις οποίες θα παρέχει θα περιλαμβάνουν delivery γευμάτων, υπηρεσίες μεταφορών με λεωφορείο, καθώς και οχήματα που θα φέρουν εξοπλισμό για ιατρικές εξετάσεις επί τόπου.

Πρόκειται για την τελευταία σε μια σειρά συνεργασιών με άξονα την τεχνολογία των αυτοοοδηγούμενων οχημάτων, με σκοπό τον διαμοιρασμό του κόστους.

Την Τετάρτη, η Honda ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει συνολικά 2,75 δισ. δολάρια ώστε να αποκτήσει μερίδιο 5,7% στον κλάδο παραγωγής αυτοοδηγούμενων οχημάτων της General Motors, Cruise, στην οποία επίσης έχει επενδύσει η SoftBank.

Την ίδια ημέρα, η Daimler και η Renault ανέφεραν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη συνεργασία τους στην παραγωγή μπαταριών, αυτοοδηγούμενων οχημάτων και υπηρεσιών μετακίνησης.

Η Toyota και η SoftBank δεν έχουν προς το παρόν άλλες σημαντικές συνεργασίες στον τομέα των τεχνολογιών κινητικότητας, παρότι και οι δύο αναπτύσσουν τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης, κοινής χρήσης οχημάτων και άλλες υπηρεσίες. Και οι δύο ωστόσο έχουν επενδύσει και έχουν αναπτύξει συνεργασίες με την Uber Technologies και την εταιρεία διαμοιρασμού οχημάτων Grab, και την Didi Chuxing.

Η Toyota, πάντως, αναπτύσσει η ίδια τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και τεχνητής νοημοσύνης και σε συνεργασία με κάποιους προμηθευτές της, ενώ έχει προχωρήσει στην απόκτηση και αρκετών startup τεχνολογίας. Η SoftBank έχει επίσης τη δική της μονάδα, τη SB Drive, η οποία αναπτύσσει τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης για λεωφορεία.