Γνώρισε την μοναδική αυτόματη Ferrari F40

Σχετικά άρθρα

Η Ferrari F40 είναι χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα που κατασκεύασε ποτέ η ιταλική εταιρία. Έγινε το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που ξεπέρασε τα 320 χλμ/ώρα, ενώ ήταν και το τελευταίο μοντέλο της Scuderia που έφερνε την υπογραφή του Enzo Ferrari.

Γνώριζες ωστόσο πως η Ferrari είχε κατασκευάσει και μια F40 που σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες, διέθετε αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων; Πρόκειται για την F40 Valeο, όπως ονομάστηκε, έχοντας ως ιδιοκτήτη το αφεντικό της Fiat, Gianni Agnelli, ο οποίος την περίοδο εκείνη κατείχε και το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Ferrari.

Ο Agnelli, 70 ετών τότε, ενώ έχοντας και έναν τραυματισμό στο αριστερό του πόδι σε νεαρή ηλικία, δυσκολευόταν να αλλάξει ταχύτητες σε ένα αυτοκίνητο με μηχανικό κιβώτιο. Ο ίδιος ωστόσο ήθελε μια F40 και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μια αυτόματη F40.

Έτσι η Ferrari συνεργάστηκε με την Valeo και δημιούργησαν ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων που διαθέτει αυτόματο τρόπο λειτουργίας. Το σύστημα έχει έναν έξυπνο ηλεκτρονικό συμπλέκτη που ενεργοποιείται αυτόματα μέσω υπολογιστή, όταν ο κινητήρας χρειαζόταν να αλλάξει ταχύτητα. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν ήταν τελείως νέο, μιας και η Lancia με την Valeo είχαν δημιουργήσει ένα παρόμοιο σύστημα για την αγωνιστική Delta Integrale.

Ο Agnelli διήνυσε με την συγκεκριμένη F40 μόλις 644 χιλιόμετρα όταν αποφάσισε να την πουλήσει σε έναν επιχειρηματία στο Τορίνο. Τον Μάιο του 2008 πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου RM Sotheby’s έναντι του ποσού των 418.000 ευρώ. Σήμερα είναι βέβαιο πως αν το αυτοκίνητο βγει σε δημοπρασία, θα πιάσει πολύ μεγαλύτερη τιμή. Για την ιστορία να αναφέρω πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο βρίσκεται σε ελληνικά χέρια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Υπάλληλος τράκαρε μια Ferrari F40

Ένας 24χρονος Γερμανός υπάλληλος της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Mechatronik, είχε την ατυχία να τρακάρει μια Ferrari F40 ενώ την οδηγούσε για να την πάει να...