Ένα νορβηγικό μέσο, το Dinside 20 ar θέλησε να δοκιμάσει τα αυτόματα συστήματα πέδησης (AEB) αρκετών νέων αυτοκινήτων, προκειμένου να διαπιστώσει πόσο αποτελεσματικά είναι και μέχρι σε ποια ταχύτητα λειτουργούν.

Τα 25 από αυτά διέθεταν συστήματα AEB και τα τέσσερα όχι, με το σύστημα AEB να φρενάρει αυτόνομα και αυτόματα το αυτοκίνητο, μόλις εντοπίσει πως επίκειται σύγκρουση, είτε με πεζό, είτε με ζώο, είτε με ποδηλάτη, είτε με όχημα, είτε με κάποιο σταθερό σημείο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του συγκεκριμένου τεστ ήταν η αποτυχία του Jaguar i-Pace.

Το μοντέλο που είχε την καλύτερη απόδοση ήταν το Hyundai Sante Fe του οποίου το σύστημα AEB λειτουργεί ακόμη και σε ταχύτητες 85 χλμ/ώρα. Ακολούθησε ακόμη ένα μοντέλο της Hyundai, το Nexo με 80 χλμ/ώρα, ενώ στη τρίτη θέση βρέθηκαν τα Honda CR-V και Volvo V60 με 75 χλμ/ώρα και στη τέταρτη τα Jaguar E-Pace και Lexus UX με ταχύτητα 70 χλμ/ώρα

Αλγεινή εντύπωση ωστόσο προκάλεσαν τα αποτελέσματα του Jaguar i-Pace, με το σύστημα AEB του να λειτουργεί σε ταχύτητες μόλις 15 χλμ/ώρα. Μηχανικοί της Jaguar ήταν παρόν κατά τη διάρκεια των δοκιμών και ζήτησαν να επαναληφθεί η δοκιμή, όπως και έγινε, αλλά και την δεύτερη φορά τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

Τελικά μετά από επικοινωνία που είχαν με τον εργοστάσιο, δήλωσαν πως η αιτία είναι το γεγονός πως όταν ανοίξει η πόρτα του οδηγού στο i-Pace, κόβεται η παροχή ρεύματος σε ορισμένα συστήματα και ορισμένα αποθηκευμένα στοιχεία σβήνονται. Έτσι το αυτοκίνητο χρειάζεται περίπου 10 λεπτά οδήγησης για να “μάθει” το περιβάλλον που κινείται και πότε πρέπει να ενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης πέδησης έκτακτης ανάγκης. Η Jaguar δήλωσε πως θα εξετάσει αναλυτικά τα αποτελέσματα των δοκιμών και θα προχωρήσει σε διόρθωση του συστήματος, ώστε αυτό να λειτουργεί όπως και στο E-Pace.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι τα ακόλουθα:

Μοντέλο Ταχύτητα
Hyundai Santa Fe 85 χλμ/ώρα
Hyundai Nexo 80 χλμ/ώρα
Honda CR-V 75 χλμ/ώρα
Volvo V60 75 χλμ/ώρα
Jaguar E-Pace 70 χλμ/ώρα
Lexus UX 70 χλμ/ώρα
Audi A1 65 χλμ/ώρα
Audi A6 65 χλμ/ώρα
Audi A7 65 χλμ/ώρα
Audi Q8 65 χλμ/ώρα
Lamborghini Urus 65 χλμ/ώρα
Peugeot 508 65 χλμ/ώρα
Audi Q3 60 χλμ/ώρα
Citroen C5 Aircross 60 χλμ/ώρα
Ford Focus 60 χλμ/ώρα
Lexus ES 60 χλμ/ώρα
VW Touareg 60 χλμ/ώρα
DS7 Crossback 55 χλμ/ώρα
Mercedes A-Class 55 χλμ/ώρα
Seat Terraco 55 χλμ/ώρα
Kia Ceed 45 χλμ/ώρα
Citroen Berlingo 30 χλμ/ώρα
Opel Combo 30 χλμ/ώρα
Peugeot Rifter 30 χλμ/ώρα
Jaguar i-Pace 15 χλμ/ώρα
Alpine A110 δεν διαθέτει AEB
Aston Martin Vantage δεν διαθέτει AEB
Dacia Duster δεν διαθέτει AEB
Jeep Wrangler δεν διαθέτει AEB