Ο οδηγός της Toyota, Ott Tanak, σφράγισε με νίκη την εξαιρετική του εμφάνιση στις χιονισμένες ειδικές της Σουηδίας, καθώς τερμάτισε άνετα 48,8 δευτερόλεπτα από τον δεύτερο, ενώ κέρδισε και στην Power Stage των 8,93 χλμ. και έφυγε από την Σκανδιναβική χώρα με το απόλυτο 30άρι σε βαθμούς, κάτι που τον έφερε στην κορυφή του πίνακα της βαθμολογίας των οδηγών.

Αυτή ήταν η έβδομη νίκη του Εσθονού, με τον Tanak και το Toyota Yaris WRC να επιβεβαιώνουν τον τίτλο του φαβορί που είχαν πριν τον αγώνα. Ο Tanak μόνο την Παρασκευή δεν μπόρεσε να δείξει την ταχύτητα του, καθώς “καθάριζε” τον δρόμο, αλλά κατάφερε να μείνει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή. Χθες, Σάββατο ήταν ταχύτατος όποτε χρειάστηκε, κερδίζοντας ειδικές και δημιουργώντας μία διαφορά ασφαλείας, την οποία κατέκτησε μετά το λάθος του Teemu Suninen, o οποίος είχε έξοδο με το Ford Fiesta WRC του.

Δεύτερος, τερμάτισε -έπειτα από σκληρή μάχη με τον Thierry Neuville- ο Esapekka Lappi με το Citroen C3 WRC του. Μπαίνοντας στη σημερινή ημέρα και με 50 χλμ. ειδικών διαδρομών, ο Lappi με τον Mikkelsen είχαν την ίδια απόσταση από τον Tanak (54,5 δευτ.), με τον Neuville να είναι μόλις 2,3 δευτ. πιο πίσω τους. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο περάσματα από την ειδική Likenas των 22 χλμ. και τελευταία ήταν η Power Stage Torsby των 8 χλμ..

Αυτή ήταν η πέμπτη φορά που ανεβαίνει στο πόντιουμ ο Lappi, και η πρώτη με τη Citroen. Ο Neuville προσπάθησε πολύ να περάσει τον Lappi, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς δυσκολεύτηκε πολύ στις σημερινές ειδικές, με το i20 WRC να μην ήταν κατάλληλα ρυθμισμένο. Ο Neuville, όμως, πήρε τους 4 βαθμούς της δεύτερης θέσης στην Power Stage.

Ο έτερος οδηγός της Hyundai, Andreas Mikkelsen, δεν μπόρεσε να κοντράρει τους Lappi και Neuville και σήμερα ίσως έχανε και την τέταρτη θέση από τον Elfyn Evans, καθώς ο Mikkelsen δεν είχε στη διάθεση του καινούργια ελαστικά. Ο Evans οδήγησε πολύ καλά το Fiesta WRC της M-Sport Ford, δείχνοντας πως το αυτοκίνητο παραμένει γρήγορο.

Ακόμα μία μεγάλη μάχη “παίχτηκε” και για την έκτη θέση, ανάμεσα στους Kris Meeke και Sebastien Loeb, με τον εννιά φορές παγκόσμιο πρωταθλητή να την κερδίζει. Επόμενος αγώνας, και ο πρώτος χωμάτινος της χρονιάς, θα γίνει στις ειδικές διαδρομές του Μεξικό, στις 7-10 Μαρτίου.

1Αποτελέσματα

2Βαθμολογία οδηγών

3Βαθμολογία κατασκευαστών