Οι αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν πως από το 2021 όσοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. και φορτηγών που θα θέλουν να κυκλοφορούν στο Μανχάταν, θα πληρώνουν διόδια. Με το μέτρο αυτό, οι αρχές ευελπιστούν πως θα μειώσουν την καθημερινή κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Μανχάταν.

Το σχέδιο αυτό θα κάνει την Νέα Υόρκη την πρώτη πόλη στις ΗΠΑ με τέτοια διόδια, μιας και αντίστοιχα υπάρχουν εδώ και χρόνια σε Λονδίνο, Στοκχόλμη, Μιλάνο και Σιγκαπούρη. Όλα τα έσοδα των διοδίων θα αξιοποιηθούν για την επέκταση και τη συντήρηση του μετρό της Νέας Υόρκης.

Το ύψος των διοδίων δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ωστόσο εκτιμάται ότι για τα Ι.Χ. θα κοστίζουν τουλάχιστον 12 δολάρια την ημέρα, ενώ για τα φορτηγά θα είναι τουλάχιστον διπλάσια. Τα διόδια αυτά θα προστεθούν στα υπάρχοντα διόδια που συναντάμε στις γέφυρες και στα τούνελ που οδηγούν στο Μανχάταν.

Η ζώνη που θα περικλείονται στα νέα διόδια θα είναι μεγάλη και θα καλύπτει μία περιοχή όπου κατοικούν πάνω από 600.000 άνθρωποι. Αρκετοί είναι εκείνοι που αντιτίθενται στα νέα διόδια, μιας και υποστηρίζουν πως θα πληγούν κυρίως οι εργαζόμενοι που μένουν σε αυτή τη μεριά της πόλης και είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το Ι.Χ. τους, επειδή βρίσκονται μακριά από το δίκτυο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.