Μετά την αγωγή που κατέθεσε η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατά της VW και του Martin Winterkorn (πρώην CEO της) λόγω Dieselgate, σειρά πήραν σήμερα οι Γερμανοί εισαγγελείς που απήγγειλαν επίσημα κατηγορίες σε βάρος του και σε τέσσερα ακόμα στελέχη της εταιρίας.

Οι εισαγγελείς της πόλης Braunschweig, που ερευνούν το σκάνδαλο, αναφέρουν ότι ο Winterkorn παραβίασε τους νόμους περί ανταγωνισμού μη αποκαλύπτοντας τη χειραγώγηση των εκπομπών ρύπων των κινητήρων diesel. Επίσης, κατηγορείται ότι δεν σταμάτησε την τοποθέτηση των κινητήρων που διέθεταν το παράνομο λογισμικό. Και το κατηγορητήριο δεν σταματάει εδώ, καθώς οι εισαγγελείς υποστηρίζουν επίσης ότι ο Winterkorn το 2014 ενέκρινε μια ενημέρωση (update) του λογισμικού, με κόστος 23 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία ήταν “άχρηστη”, αλλά συνέβαλε στη “συνεχή κάλυψη” της χρήσης του παράνομου λογισμικού.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν πως ο Winterkorn γνώριζε για το παράνομο λογισμικό τουλάχιστον από τις 25 Μαΐου 2014, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του, που έλεγε πως έμαθε γι’αυτό λίγο πριν το σκάνδαλο έρθει στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι κατηγορούμενοι ήταν μέρος μιας συνεχιζόμενης εξαπάτησης που ξεκίνησε το 2006.

Αν κριθεί ένοχος, ο 71-χρονος Winterkorn αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μεταξύ έξι μηνών και 10 ετών, ενώ μπορεί να του ζητήσουν να επιστρέψει bonus πωλήσεων που πήρε από την VW, ένα ποσό που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 300.000 ευρώ και 11 εκατ. ευρώ.

Τέλος, προς στιγμή δεν αναφέρονται τα ονόματα των τεσσάρων άλλων διευθυντικών στελεχών της Volkswagen, τα οποία κατηγορήθηκαν για διάφορες κατηγορίες απάτης σε σχέση με το σκάνδαλο. Οι εισαγγελείς της Braunschweig λένε ότι το κατηγορητήριο καλύπτει 692 σελίδες, με επιπλέον 300 αρχεία που περιλαμβάνουν 75.000 σελίδες, για να εξηγήσουν τις κατηγορίες. Οι εισαγγελείς συνεχίζουν να ερευνούν άλλους 36 κατηγορούμενους και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.