Η Jaguar Land Rover παρουσίασε πολύ μεγάλη ετήσια ζημιά

Σχετικά άρθρα

Το οικονομικό έτος της Jaguar Land Rover έκλεισε τον περασμένο Μάρτιο, και η βρετανική εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι σημείωσε ετήσιες ζημίες ύψους £3,6 δισ., που μεταφράζονται σε €4.1 δις.

Η ζημιά προ φόρων για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο αντανακλάται από τις απώλειες που κατέγραψε η εταιρία κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 (τρίτο κατά σειρά του οικονομικού έτους), καθώς επίσης και από τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της μείωσης των πωλήσεων στην Κίνα και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας του Brexit.

Τα ετήσια έσοδα της εταιρείας ήταν £24,2 δισ., μειωμένα κατά £1,2 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Οι πωλήσεις κατά το οικονομικό έτος αυξήθηκαν 8,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 8,1% στη Βόρεια Αμερική, όμως η απότομη πτώση της Κίνας σημαίνει ότι οι συνολικές πωλήσεις της JLR ανήλθαν σε 578.915 αυτοκίνητα, σημειώνοντας πτώση 5,8% σε ετήσια βάση.

Μη υπολογίζοντας το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η ετήσια ζημία προ φόρων της Jaguar Land Rover ήταν 358 εκατομμύρια λίρες στερλίνες, και ο διευθύνων σύμβουλος Ralf Speth αναφέρει ότι ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους θα μετατρέψει την εταιρεία σε μια “καθαρή και ασφαλή” εταιρεία στο μέλλον.

Έτσι, η Jaguar Land Rover εμφάνισε κέρδη προ φόρων ύψους £269 εκατ. κατά το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους, που καλύπτει τον Ιανουάριο-Μάρτιο του 2019. Αυτό ήταν μειωμένο κατά £120 εκατ. εξαιτίας του κόστους των απολύσεων, μέρος του τρέχοντος προγράμματος μετασχηματισμού της εταιρίας. Παρόλα αυτά, η εταιρεία σημείωσε ότι διατήρησε £3,8 δισ. σε μετρητά.

Η Jaguar Land Rover ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πως θα απολύσει 4.500 υπαλλήλους της, καθώς επιχειρεί να απλοποιήσει τη διοικητική της δομή. Με την απόλυση των 4.500 υπαλλήλων της η εταιρία θα εξοικονομήσει σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Τον Νοέμβριο του 2018 η Tata Motors ανακοίνωσε ένα νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της βρετανικής εταιρίας, που έχει ως στόχο την επαναφορά της εταιρίας σε θετική τροχιά, μιας και αυτή έχει πληγεί σημαντικά από την πτώση των πωλήσεων diesel οχημάτων στην Ευρώπη, από το Brexit, αλλά και από τις εμπορικές διαμάχες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.

Η Jaguar Land Rover όλο το 2018 πούλησε 592.708 αυτοκίνητα (+4,6%), με την Jaguar να πουλά 180.833 αυτοκίνητα (+1,2%) και την Land Rover 411.875 αυτοκίνητα (+6,9%).

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η JLR προσλαμβάνει 250 ηλεκτρολόγους μηχανικούς

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Jaguar Land Rover (JLR) έκανε γνωστό πως επιβραδύνει την μετάβασή της στην ηλεκτροκίνηση, προσφέροντας περισσότερα plug-in υβριδικά. Ωστόσο, σήμερα, η βρετανική...