Επίσημο: Renault Megane RS Trophy-R

Σχετικά άρθρα

Όταν τον περασμένο Μάιο, η Renault ανακοίνωνε ότι το νέο Megane RS Trophy-R έκανε νέο ρεκόρ στο Nurburgring, με χρόνο 7:40.10, σπάζοντας το ρεκόρ του Honda Civic Type R που το 2017 είχε πετύχει χρόνο 7 λεπτά και 43,8 δευτ., δεν είχε δώσει τίποτα περισσότερο από τις βασικές πληροφορίες για το νέο της hothacth.

Κινητήρας

Σήμερα, η γαλλική εταιρία αναλύει όλες τις λεπτομέρειες του Megane RS Trophy-R, οι οποίες το κάνουν τόσο ικανό εντός και εκτός πίστας. Ξεκινώντας από τον κινητήρα, κάτω από το καπό του Megane RS Trophy-R υπάρχει ακριβώς ο ίδιος που βρίσκεται και στο Megane RS Trophy, δηλαδή ένα 1.800αρης turbo κινητήρας που πληροί τις προδιαγραφές Euro 6d-TEMP και αποδίδει 300 άλογα στις 6.000 σ.α.λ. με 400 Nm ροπής. Συνεργάζεται αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων.

Το turbo χρησιμοποιεί τεχνολογία που προέρχεται απευθείας από την F1, καθώς υπάρχει κεραμική επικάλυψη που έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένο χρόνο απόκρισης και εύκολη αντιμετώπιση της θερμότητας και των τάσεων της περιστροφής του σε ταχύτητες έως και 200.000 σ.α.λ.

Μείωση βάρους

Με την απόδοση του κινητήρα να μην αλλάζει σε σχέση με το Megane RS Trophy, οι “μάγοι” της Renault Sport επικεντρώθηκαν σε τρεις τομείς για να βελτιώσουν τις ικανότητες του Megane RS Trophy-R: την δραστική μείωση του βάρους, την πλήρως ανασχεδιασμένη ανάρτηση, και την βελτιωμένη αεροδυναμική.

Ξεκινώντας από την προσπάθεια μείωσης του βάρους, το Megane RS Trophy-R είναι κατά 130 κιλά πιο ελαφρύ από το “απλό” Megane RS Trophy, και πλέον ζυγίζει 1.306 κιλά. Για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχει carbon καπό, βάρους μόλις 8 κιλών, τα μισά από αυτό στο Megane RS Trophy. Ακόμα, ο carbon διαχύτης όχι μόνο είναι ελαφρύτερος από τον κανονικό, αλλά βοηθά στην παραγωγή επιπλέον αεροδυναμικής δύναμης, με την εξάτμιση τιτανίου της Akrapovic να είναι ελαφρύτερη κατά 6 κιλά από την στάνταρ και ταυτόχρονα ενσωματώνεται ιδανικά στον διαχύτη.

Συνεχίζοντας, ο πίσω άξονας είναι νέος και αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση 32 κιλών, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση να μην χρησιμοποιηθεί στο Megane RS Trophy-R το σύστημα τετραδιεύθυνσης 4Control. Με την τοποθέτηση αμορτισέρ της Ohlins, τη βελτιωμένη γεωμετρία της ανάρτησης του εμπρός άξονα και το ελαφρύτερο βάρος, οι απαιτούμενες βελτιώσεις για την ευελιξία του οχήματος μπόρεσαν να επιτευχθούν με έναν μη κατευθυνόμενο ημιάκαμπτο πίσω άξονα.

Ακόμα, προαιρετικά μπορείς να αντικαταστήσεις τα LED φώτα ομίχλης με μια εισαγωγή αέρα. Πίσω από αυτήν υπάρχει ένας σωλήνας, που τροφοδοτεί απευθείας την εισαγωγή αέρα του κινητήρα, με αυτή την επιλογή να έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση βάρους 2 κιλών. Τέλος, στο στάνταρ εξοπλισμό υπάρχει μια νέα, υψηλής απόδοσης μπαταρία μολύβδου DESS (Dual Energy Storage System), η οποία προσφέρει αυξημένη απόδοση για το μέγεθος της, ενώ προαιρετικά η μπαταρία λιθίου DESS είναι κατά 4,5 κιλά ελαφρύτερη.

To νέο Megane RS Trophy-R πατάει στις 19άρες Fuji Light ζάντες, όπου η κάθε μια είναι κατά 2 κιλά ελαφρύτερη σε σχέση με αυτές του Trophy, οι οποίες εκεί είναι προαιρετικές. Μπορείς, όμως, να τοποθετήσεις -προαιρετικά- στο Trophy-R τις carbon ζάντες της Carbon Revolution, όπου αφαιρούν επιπλέον 2 κιλά μη αναρτώμενης μάζας από κάθε άκρο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τοποθετούνται carbon ζάντες στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Φρένα

Για την πέδηση, το Trophy-R εφοδιάζεται με νέες τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo, με εμπρός αεριζόμενους δίσκους 355 χλστ. Προαιρετικά, υπάρχουν carbon δίσκοι, με διάμετρο 390 χλστ. και συνδυάζονται με χρυσές δαγκάνες της Brembo. Εξαιτίας της αυξημένης απόδοσης της πέδησης, χρειάστηκε αναβαθμισμένη βαθμονόμηση του ABS και ESP, εξασφαλίζοντας σταθερή πίεση στο πεντάλ και “δάγκωμα” κατά την ακραία οδήγηση.

Εσωτερικό

Περνώντας στο εσωτερικό, δεν υπάρχουν πίσω καθίσματα, μια εξοικονόμηση βάρους 3 κιλών και πλέον στον πίσω άξονα έχει τοποθετηθεί μια μπάρα θόλων. Όσα Megane RS Trophy-R φοράνε τους carbon τροχούς και φρένα, διαθέτουν τέσσερις ξεχωριστές τσάντες αποθήκευσης, ιμάντες, δίχτυ και μια βάση για τους τροχούς. Αυτά είναι προσβάσιμα χρησιμοποιώντας τις πίσω πόρτες, οι οποίες παραμένουν λειτουργικές, και την πόρτα του πορτ-μπαγκάζ. Επιπλέον, υπάρχει ένα λεπτότερο πάτωμα στον χώρο αποσκευών, που εξοικονομεί 1,3 κιλά και φέρει το λογότυπο R.

Τα εμπρός και πίσω παράθυρα των τεσσάρων θυρών είναι λεπτότερα και ελαφρύτερα, εξοικονομώντας 1 κιλό, ενώ στις πίσω πόρτες τα παράθυρα δεν ανοίγουν, πράγμα που επιτρέπει την αφαίρεση των ηλεκτρικών μηχανισμών. Παρομοίως, ο πίσω υαλοκαθαριστήρας, το μοτερακί του και η καλωδίωση έχουν αφαιρεθεί, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 3 κιλών. Συνεχίζοντας, υπάρχουν δύο carbon bucket καθίσματα της Sabelt, με το καθένα να είναι κατά 7 κιλά ελαφρύτερο από αυτά του Megane RS Trophy.

Τέλος, η έμμονη στη επιδίωξη της μείωσης του βάρους επισημαίνεται με τη χρήση της οθόνη του συστήματος και ψυχαγωγίας 7 ιντσών, και όχι της 8,7 ιντσών του Trophy, κάτι που εξοικονομεί 250 γραμμάρια. Ωστόσο, η κάμερα οπισθοπορείας διατηρείται, βοηθώντας έτσι να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χτυπήσεις τον carbon διαχυτή.

Επιδόσεις

Για το 0-100 χλμ/ώρα το Megane RS Trophy-R χρειάζεται 5,4 δευτ., όντας 0,3 δευτ. πιο γρήγορο από το Trophy, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 262 χλμ/ώρα. Το 1 χλμ. καλύπτεται σε 24,5 δευτ., ενώ για το 50-120 χλμ/ώρα με 3η σχέση στο κιβώτιο χρειάζεται μόλις 2,9 δευτ.

Παραγωγή

Κλείνοντας, η παραγωγή του Megane RS Trophy-R θα περιοριστεί στις 500 μονάδες παγκοσμίως, με τις 30 εξ αυτών να εξοπλίζονται με τους carbon δίσκους και ζάντες.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέα Shelby Super Snake με 830 άλογα και πολύ carbon

Η Shelby American παρουσίασε σήμερα την Super Snake έκδοση της νέας γενιάς της Mustang. Το αυτοκίνητο ξεχωρίζει από την επιθετική του εμφάνιση με νέους...

Οι πρώτες φωτογραφίες του νέου Citroen C3 Aircross

H Citroen έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες φωτογραφίες της νέας -δεύτερης- γενιάς του C3 Aircross, το λανσάρισμα του οποίου -με βάση το σημερινό...