Η φετινή έκθεση της Φρανκφούρτης ήταν μια σχετική αποτυχία σε ότι αφορά τους εκθέτες αυτοκινήτων, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ, 24 μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είχαν περίπτερο στην γερμανική έκθεση.

Παρόλα αυτά, οι Κινέζοι προμηθευτές και κατασκευαστές έχουν εντείνει την παρουσία τους στην Φρανκφούρτης, αξιοποιώντας τη παγκόσμια στροφή προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που η παρουσία τους γίνεται ολοένα και πιο έντονη, εξαιτίας των ρυθμιστικών αρχών της Γερμανίας που προσπαθούν να περιορίσουν τη ρύπανση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συνολικός αριθμός των εκθετών μειώθηκε φέτος στους 800, από τους 994 το 2017, αλλά οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και προμηθευτές αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο ξένο “σώμα”, καθώς 79 εταιρείες έχουν περίπτερο, μια αύξηση 6 εταιριών σε σχέση με το 2017.

Οι κατασκευαστές επενδύουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη ηλεκτρικών και αυτόνομων αυτοκινήτων, αλλά η μεγαλύτερη παρουσία της Κίνας οφείλεται επίσης στην έλλειψη τεχνογνωσίας της Ευρώπης στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, ένας τομέας που οι ασιάτες κυριαρχούν.