Σε προσωρινή συμφωνία η GM με τους απεργούς της

Σχετικά άρθρα

Με την GM να έχει χάσει κοντά στα 2 δισ. δολάρια λόγω της απεργίας των σχεδόν 48.000 εργαζομένων της, η οποία ξεκίνησε στις 15 του Σεπτέμβρη, η αμερικάνικη εταιρία έχει έρθει σε προσωρινή συμφωνία με το σωματείο της Ένωσης Εργαζομένων Αυτοκινητοβιομηχανιών (UAW) των ΗΠΑ.

H τελική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα ανακοινωθεί αύριο, οπότε και θα λήξει η απεργία που έχει διαρκέσει μέχρι σήμερα 31 ημέρες, με τους εργαζομένους να ζητούσαν καλύτερους μισθούς, κοινωνικά επιδόματα και καλύτερη κάλυψη υγειονομικής περίθαλψης.

H GM δεσμεύτηκε να επενδύσει 7,7 δισ. δολάρια στα εργοστάσια της στις ΗΠΑ, έδωσε εγγυήσεις πως θα προχωρήσει στην πρόσληψη προσωρινών εργαζομένων σε θέσεις πλήρους απασχόλησης μετά από τρία χρόνια εργασίας. Επίσης έδωσε αύξηση μισθών 3% κατά το 2ο και το 4ο έτος, αλλά και ένα μπόνους ύψους 11.000 δολαρίων σε κάθε μόνιμο υπάλληλο πλήρους απασχόλησης και 4.500 δολαρίων σε κάθε προσωρινό εργαζόμενο της.

Η GM δεν θα κλείσει τελικά το ένα από τα τέσσερα εργοστάσια της στις ΗΠΑ που είχε ανακοινώσει. Πρόκειται για το εργοστάσιο Detroit-Hamtramck, το οποίο από το 2021 θα κατασκευάζει ένα ηλεκτρικό pickup, όπως και τα ηλεκτρικά Hummer. Επίσης η GM συμφώνησε να αφήσει ανέγγιχτη την κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης της UAW, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα έξοδα για τους εργαζομένους.

Λόγω της απεργίας έκλεισαν 33 εργοστάσια της GM σε 9 πολιτείες των ΗΠΑ. Είναι η μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σε οποιαδήποτε αμερικανική βιομηχανία από το 2007, όταν είχαν απεργήσει για τελευταία φορά οι εργαζόμενοι στην GM. Όμως αυτή η απεργία διήρκησε λιγότερο από τρεις ημέρες.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ford και GM εξετάζουν συνεργασίες για να ανταγωνιστούν τους Κινέζους

Τόσο η Ford όσο και η GM δήλωσαν πως εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασιών για τη μείωση του κόστους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προκειμένου να ανταγωνιστούν...