Μια 14χρονη έφηβη, η Alaina Gassler, δημιούργησε μια έξυπνη υλοποίηση που μειώνει τα τυφλά σημεία που δημιουργούν οι μπροστινές κολόνες των αυτοκινήτων. Η έφηβη από το West Grove της Πενσυλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, θέλησε να βρει έναν τρόπο προκειμένου η μητέρα της να μπορεί να εντοπίζει με ασφάλεια τους ποδηλάτες, όταν αυτοί βρίσκονται στο τυφλό σημείο του αυτοκινήτου της, πίσω από την μπροστινή κολόνα από την πλευρά του συνοδηγού.

Οι μπροστά κολόνες των αυτοκινήτων, εκτός από δομικά μέρη της δομής του πλαισίου, εξοπλίζονται και με αερόσακους, με το μέγεθός τους να μειώνει την ορατότητα του οδηγού. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Ασφάλειας της Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA), περισσότερα από 840.000 τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ οφείλονται λόγω των τυφλών σημείων των αυτοκίνητων.

Η εφεύρεση της Gassler δεν διαθέτει προηγμένους αισθητήρες, ούτε κάποιον άλλον ακριβό εξοπλισμό. Αντ’αυτού το σύστημα χρησιμοποιεί μια απλή web κάμερα, η οποία βρίσκεται τοποθετημένη στην εξωτερική μεριά της μπροστινής κολόνας του αυτοκινήτου, από την πλευρά του συνοδηγού, ενώ στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, συναντάμε έναν μικρό προτζέκτορα, ο οποίος προβάλει σε ζωντανή ροή πάνω στην κολόνα του συνοδηγού, την εικόνα που καταγράφει η κάμερα.

Η Gassler, όπως ήταν φυσικό, αντιμετώπισε ορισμένες προκλήσεις στην προσπάθειά της, κυρίως σε ότι αφορά την εστίαση και την ευκρίνεια της εικόνας στην κολόνα. Έτσι για να λύσει τα συγκεκριμένα προβλήματα, έντυσε την κολόνα με ένα ειδικό ανακλαστικό (retro reflective) ύφασμα, ενώ εκτύπωσε σε έναν 3D εκτυπωτή, ένα εξάρτημα για τον προτζέκτορα, το οποίο εξασφαλίζει πως η εικόνα είναι σωστά εστιασμένη και τέλεια ευθυγραμμισμένη μεταξύ του παραθύρου και του παρμπρίζ.

Ο προτζέκτορας βρίσκεται εγκατεστημένος στην οροφή του αυτοκινήτου, πάνω από το κάθισμα του οδηγού και λόγω του ειδικού υφάσματος που είναι ντυμένη η κολόνα, η εικόνα που προβάλει ο προτζέκτορας είναι ορατή μόνο σε αυτόν, με τον συνοδηγό και τους υπόλοιπους επιβάτες να μην βλέπουν τίποτα περισσότερο από το μαύρο χρώμα του υφάσματος.

Η νεαρή παρουσίασε την εφεύρεσή της στο διαγωνισμό επιστήμης και μηχανικής Broadcom Masters (Math, Applied Science, Technology και Engineering for Rising Stars), όπου και κατάφερε να κερδίσει το κορυφαίο βραβείο, ύψους 25.000 δολαρίων, από το ίδρυμα Samueli. Πλέον έχει θέσει ως στόχο να βελτιώσει περαιτέρω την τεχνολογία της, τοποθετώντας LCD οθόνες για καλύτερη ποιότητα εικόνας σε συνθήκες υψηλού φωτισμού.

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Toyota, η Jaguar, η Land Rover, η Hyundai και η Kia εργάζονται πάνω σε αντίστοιχες τεχνολογίες, στη προσπάθεια τους να εξαλείψουν τα τυφλά σημεία των αυτοκινήτων τους, αλλά μέχρι σήμερα καμία δεν έχει περάσει στη παραγωγή.

Η λύση που προτείνει η Gassler είναι έξυπνη, υλοποιήσιμη, απλή και αποτελεσματική και μπορεί να σώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων. Με όλους αυτούς τους αισθητήρες και τα ανταλλακτικά, σαν και αυτά που μπορείς να βρεις εδώ στο Euantallaktika.gr, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να δημιουργήσουν μια βελτιωμένη έκδοση της εφεύρεσης του συστήματος της Gassler, που θα μπορούσε να είναι μέρος του εξοπλισμού στο μελλοντικό μας αυτοκίνητο.

Μια αντίστοιχη εφεύρεση με αυτήν την Gassler, είχε παρουσιάσει κάποια χρόνο πριν, μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών, που επέτρεπε στο αυτοκίνητο να γίνει “διάφανο”. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Keio της Γιοκοχάμα χρησιμοποιώντας καθρέπτες, κάμερες, υπολογιστές και έναν προβολέα, που δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό να “βλέπει” πίσω από τα μεταλλικά μέρη του αυτοκινήτου.