Η Ιαπωνία θα ασκήσει ποινική δίωξη στον Carlos Ghosn, όπως ανακοινώθηκε στον απόηχο της κινηματογραφικού τύπου απόδραση του από τη χώρα, την ώρα που για αύριο ο Ghosn έχει προγραμματίσει την πρώτη του συνέντευξη τύπου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Δικαιοσύνης Masako Mori είπε ότι η προσπάθεια του Ghosn να αποφύγει τη δίκη είναι παράνομη, συμπληρώνοντας πως η Ιαπωνία εξετάζει προσεκτικά το πως θα ζητήσει από τον Λίβανο την έκδοσή του.

Ο Ghosn απέδρασε από την Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι τελούσε υπό αυστηρή κράτηση και κατ’ οίκον περιορισμό, εν όψει της δίκης του, από τη στιγμή που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Τόκιο τον Νοέμβριο του 2018.

Ο Ghosn απέδρασε από το Τόκιο μέσω ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας και χρησιμοποίησε τουρκικά ιδιωτικά τζετ για να πετάξει στην Κωνσταντινούπολη και εν συνεχεία στη Βηρυτό. Κάμερες ασφαλείας έδειξαν επίσης τον 65χρονο να φεύγει από την κατοικία του στο Τόκιο μόνος του το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου, για να συναντήσει εν συνεχεία δύο άνδρες σε ξενοδοχείο του Τόκιο που τον βοήθησαν να δραπετεύσει με υπερταχεία από το Τόκιο στην Οσάκα για να μεταβεί εν συνεχεία στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ιαπωνικές αρχές εμφανίστηκαν χθες αποφασισμένες να πιέσουν τον Λίβανο για την έκδοση του Ghosn, παρότι ο Λίβανος δεν συνηθίζει να εκδίδει τους πολίτες του, ενώ δεν διαθέτει και συνθήκη έκδοσης με την Ιαπωνία. Αξιωματούχοι του Λιβάνου διαμηνύουν πως η χώρα τους δεν εκδίδει τους πολίτες της σε τρίτες χώρες προκειμένου να δικαστούν για εγκλήματα που συνέβησαν εκτός Λιβάνου. Και η Γαλλία από την πλευρά της, έχει διαμηνύσει πως δεν σκοπεύει να εκδώσει τον Carlos Ghosn εάν βρεθεί στη χώρα, καθώς η Γαλλία ποτέ δεν εκδίδει τους πολίτες της.