Τον Οκτώβριο του 2018 είχες διαβάσει ότι η Hyundai και η Kia αναπτύσσουν τρεις διαφορετικούς τύπους ηλιακής οροφής, για αυτοκίνητα με υβριδικούς κινητήρες, πλήρως ηλεκτρικά καθώς και με κινητήρες εσωτερικής καύσης αντίστοιχα, με το νέο Sonata Hybrid να είναι το πρώτο μοντέλο των Κορεατών που διαθέτει οροφή με φωτοβολταϊκά πάνελ.

Το “αδερφό” μοντέλο του, όμως, το Kia Optima Hybrid, το οποίο πωλείται στην Ασία ως K5, είναι επίσης διαθέσιμο με φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του. Το υβριδικό μοντέλο διαθέτει διακριτικά χαρακτηριστικά στοιχεία στον σχεδιασμό του, που εντοπίζονται στη νέα εμπρός μάσκα και στην αεροτομή, ενσωματωμένη αρμονικά με τα πίσω φώτα. Ακόμα, οι ζάντες αλουμινίου είναι μοναδικές για το μοντέλο και βελτιώνουν την αεροδυναμική του αυτοκινήτου.

Η ηλιακή οροφή είναι προϊόν συνεργασίας με την LG, με το σύστημα να επαναφορτίζει την μπαταρία του αυτοκινήτου, με σκοπό την αύξηση της αυτονομίας του αυτοκινήτου, αποτρέποντας την περιττή αποφόρτιση της μπαταρίας. Σύμφωνα με την Kia, 6 ώρες καθημερινής φόρτισης από τον ήλιο δίνουν στο Optima/Κ5 Hybrid μια πρόσθετη αυτονομία 1.300 χλμ. κάθε χρόνο.

Μηχανικά, το Optima Hybrid κινείται με τον 2,0-λιτρο Smartstream G2.0 GDi HEV κινητήρα, απόδοσης 152 ίππων και 188 Nm ροπής, που συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 52 ίππων και 205 Nm ροπής. Η συνδυαστική απόδοση του συνόλου αγγίζει τα 195 άλογα, με την κίνηση να μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός 6-τάχυτου αυτόματου κιβωτίου.