Στην έκθεση του Detroit του 2017, η Volkswagen παρουσίασε το I.D. Buzz Concept ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό Microbus που αποτελούσε την εξέλιξη του Budd-e concept, το οποίο είχαμε δει στην ίδια έκθεση έναν χρόνο νωρίτερα.

Η γερμανική εταιρία έχει ανακοίνωσε επίσημα ότι το I.D Buzz θα μπει στην παραγωγή το 2022, και ο COO της Volkswagen Αμερικής, Johan de Nysschen, επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του ότι η έκδοση παραγωγής του μοντέλου θα κατασκευάζεται στην Γερμανία, στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Ανόβερο, όπου σήμερα κατασκευάζει το Amarok, και από εκεί θα εξάγεται στις παγκόσμιες αγορές.

Η εταιρία δεν έχει αποφασίσει ακόμα πως θα ονομάσει το μοντέλο, αν και εσωτερικά η VW χρησιμοποιείται το όνομα ID Buzz. Η έκδοση παραγωγής θα είναι αρκετά niche προϊόν και η VW δεν αναμένει μεγάλο όγκο πωλήσεων, αλλά θα χρησιμοποιεί και αυτό την MEB πλατφόρμα.

Εκτός της επιβατικής έκδοσης, θα υπάρξει και επαγγελματική έκδοση, η οποία θα βασίζεται στο I.D Buzz Cargo. Το concept του μοντέλου είχε μήκος 5.048 χλστ., πλάτος 1.976 χλστ., ύψος 1.963 χλστ. και μεταξόνιο στα 3.300 χλστ. Κίνηση παίρνει από έναν ηλεκτροκινητήρα 204 ίππων που συνδυάζεται με κιβώτιο μίας σχέσης, με την κίνηση να μεταφέρεται στον πίσω άξονα. Έχει τελική ταχύτητα 160 χλμ/ώρα (ηλεκτρονικά περιορισμένη) και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου θα προσφέρονται σε χωρητικότητες από 48 kWh έως 111 kWh.

Η αυτονομία που θα προσφέρει κυμαίνεται από τα 330 έως τα 500 χλμ αναλόγως με τις μπαταρίες που θα εξοπλίζεται, με το επαγγελματικό βαν να έχει ωφέλιμο φορτίο 800 κιλών. Η φόρτιση των μπαταριών κατά 80% με χρήση ταχυφορτιστή 150 kW, γίνεται μέσα σε 15 λεπτά για την μπαταρία των 48 kWh και σε 30 λεπτά για την μπαταρία των 111 kWh.