Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε δημοσιεύματα για κλοπή εμπορικών μυστικών από κινέζικες αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά έχει άλλη βαρύτητα όταν ο ίδιος ο διευθυντής του FBI, ο Christopher Wray, προειδοποιεί τις αμερικάνικες αυτοκινητοβιομηχανίες πως η κινεζική κυβέρνηση “αγωνίζεται” ώστε να κλέψει εμπορικά μυστικά αμερικάνικων αυτοκινητοβιομηχανιών, προς όφελος κινέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο Wray δήλωσε μεταξύ άλλων:

Βλέπουμε κινεζικές εταιρείες να κλέβουν αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία για να αποφύγουν τη σκληρή εργασία της καινοτομίας και στη συνέχεια να την χρησιμοποιήσουν για να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές εταιρείες που έκλεψαν τα εμπορικά τους μυστικά.

Το FBI διεξάγει σήμερα περισσότερες από 1.000 έρευνες που σχετίζονται με απόπειρα κλοπής εμπορικών μυστικών εταιριών των ΗΠΑ από την Κίνα. Η Κίνα δεν περιορίζεται μονάχα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού ο Wray δηλώνει πως οι Κινέζοι προσπαθούν να κλέψουν “οτιδήποτε μπορεί να τους δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”, από υβρίδια ρυζιού και σπόρους καλαμποκιού, μέχρι λογισμικό για ανεμογεννήτριες, ιατρικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας και τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων.

Το FBI ξέρει πως είναι δύσκολο να σταματήσει τις κλοπές, γι’αυτό και καλεί τις εταιρίες να ενισχύσουν την ασφάλειά τους, αλλά και να αξιολογούν καλύτερα τις συνεργασίες τους με τις κινεζικές εταιρίες, προειδοποιώντας:

Μπορεί μια εταιρική σχέση με μια κινεζική εταιρεία να φαίνεται σήμερα κερδοφόρα για μια αμερικάνικη εταιρία, αυτή όμως μπορεί μακροπρόθεσμα, να βρεθεί να χάσει την πνευματική της ιδιοκτησία.