EuroNCAP: Αυστηρότερα πλέον τα πρωτόκολλα δοκιμών

Σχετικά άρθρα

Κάθε δύο χρόνια ο EuroNCAP ενημερώνει και κάνει πιο δύσκολα τα πρωτόκολλα δοκιμών του. Τα νέα πρωτόκολλα που θα ισχύουν από φέτος, φέρνουν νέες δοκιμές για την αξιολόγηση της ασφάλειας που παρέχουν αυτοκίνητα στους επιβάτες σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, στη βελτίωση της προστασίας μετά το ατύχημα και στην αποτελεσματικότητα των νέων συστημάτων υποβοήθησης και υποστήριξης οδηγού.

Συγκεκριμένα υπάρχει πλέον νέα δοκιμή μετωπικής σύγκρουσης, η “Moving Barrier to Moving Car” που αντικαθιστά τη προηγούμενη, η οποία χρησιμοποιούνταν τα τελευταία 23 χρόνια. Η νέα δοκιμή αξιολογεί όχι μόνο την προστασία των επιβατών μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά παράλληλα αξιολογεί και το πως το μπροστά μέρος των αυτοκινήτων που εμπλέκονται σε ένα ατύχημα, συμβάλλει σε τραυματισμούς στο άλλο όχημα. Επίσης εισάγεται το Mobile Progressive Deformable Barrier, ενώ μέσα στα αυτοκίνητα θα βρίσκεται το καλύτερο ανδρείκελο δοκιμών πρόσκρουσης, το Thor.

Διάβασε επίσης

Γνώρισε τον Thor. Το καλύτερο ανδρείκελο δοκιμών πρόσκρουσης

Σύμφωνα με το EuroNCAP, οι πλευρικές συγκρούσεις αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη υψηλότερη συχνότητα θανάτου ή σοβαρών τραυματισμών. Γι’αυτό στις φετινές δοκιμές ο οργανισμός θα κάνει αλλαγές στην ταχύτητα και στη μάζα του αντικειμένου που προσκρούει στο όχημα. Το σημαντικότερο όμως είναι πως πλέον ο EuroNCAP θα αξιολογεί για πρώτη φορά την προστασία από τις πλευρικές συγκρούσεις, εστιάζοντας στην προστασία του οδηγού και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ του οδηγού και του συνοδηγού. Με αυτή τη δοκιμή, θα μπορεί να αξιολογηθεί επαρκώς η προστασία που προσφέρουν οι κεντρικοί αερόσακοι, οι οποίοι βρίσκονται εγκατεστημένοι ανάμεσα στα μπροστά καθίσματα.

Το Euro NCAP συνεχίζει να δοκιμάζει την τελευταία γενιά συστημάτων πρόληψης ατυχημάτων, υποβοήθησης και υποστήριξης οδηγού. Έτσι προσθέτει νέα, σενάρια δοκιμών για να αξιολογηθεί η τεχνολογία αυτόματου φρεναρίσματος (AEB) για τα αυτοκίνητα, αλλά και για τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες. Επιπλέον θα αξιολογούνται και τα συστήματα που ανιχνεύουν την κόπωση και την απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Η βελτίωση της ασφάλειας των αυτοκινήτων δεν αφορά μόνο τους περισσότερους αερόσακους ή τα καλύτερα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Η ασφάλεια μετά το ατύχημα είναι ζωτικής σημασίας στην επιβίωση των επιβατών. Σε συνεργασία με την CTIF, τη Διεθνή Ένωση Υπηρεσιών Πυροσβεστικής και Διάσωσης (International Association of Fire & Rescue Services), ο EuroNCAP ανέπτυξε νέους κανόνες αξιολόγησης για την προώθηση της καλύτερης ασφάλειας μετά το ατύχημα. Έτσι, οι κατασκευαστές θα ανταμείβονται με επιπλέον βαθμούς στην αξιολόγηση των αυτοκινήτων τους, όταν οι πληροφορίες διάσωσης είναι ακριβείς και εύκολα διαθέσιμες. Επίσης, το EuroNCAP θα ελέγχει την ευκολία εξαγωγής των επιβατών μετά το ατύχημα, τις ηλεκτρικές χειρολαβές των αυτοκινήτων κ.λπ. αλλά και τις προηγμένες λειτουργίες του συστήματος eCall.

Οι πρώτες δοκιμές με τα νέα πρωτόκολλα θα γίνουν μετά το καλοκαίρι, αφού η πανδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα να αναβληθούν οι δοκιμές που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

Διάβασε ακόμα

Τα πιο ασφαλή και τα πιο επικίνδυνα αυτοκίνητα του 2019

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...