Πριν σχεδόν ένα χρόνο, η BAC παρουσίασε στο Goodwood Festival of Speed το Mono R, το οποίο αποτελεί την πιο σκληροπυρηνική έκδοση της δεύτερης γενιάς του μοντέλου.

1

Σήμερα η μικρή βρετανική εταιρία, με έδρα το Liverpool της Αγγλίας, έκανε γνωστό ότι ο κινητήρας του Mono R έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ απόδοσης για ατμοσφαιρικό κινητήρα αυτοκινήτου παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, ο 2,5-λιτρος ατμοσφαιρικός τετρακύλινδρος κινητήρας, που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Mountune, απέδωσε στο δυναμόμετρο 343 άλογα, το οποίο μεταφράζεται σε 137 άλογα ανά λίτρο!

Η BAC και η Mountune αύξησαν την διάμετρο του κυλίνδρου και μείωσαν την διαδρομή του στροφαλοφόρου άξονα, ώστε να βελτιώσουν την απόδοση και τη ροπή και να αυξήσουν το όριο περιστροφής από τις 7.800 σ.α.λ. στις 8.800 σ.α.λ.

2

Χαρακτηριστικό στοιχείο της εμφάνισης του BAC Mono R είναι η carbon “ram-air” εισαγωγή αέρα στο αριστερά πλευρό του πίσω μέρους, η οποία είναι εμπνευσμένη από τον κόσμο των μονοθέσιων. Αυτή παρέχει καλύτερη “αναπνοή” στον κινητήρα, τροφοδοτώντας πεπιεσμένο αέρα στο ολοκαίνουργιο σύστημα εισαγωγής, και στη νέα κυλινδροκεφαλή.