Πρόσφατα η Lamborghini αποκάλυψε την ανοιχτή έκδοση της Sian και σήμερα μας εξηγεί ένα από τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που εξοπλίζεται το μοντέλο (είτε στην κλειστή, είτε στην ανοιχτή έκδοση).

Ο λόγος για το Lamborghini Smart Material System (LSMS), το οποίο συμβάλλει στην αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου, ενώ ταυτόχρονα απάγει θερμότητα από το μηχανοστάσιο της Sian. Το σύστημα λειτουργεί χρησιμοποιώντας έναν αισθητήρα, ο οποίος ανασηκώνει τέσσερα πτερύγια (flaps), που είναι τοποθετημένα πάνω από το κάλυμμα του κινητήρα, όταν η θερμοκρασία αυξάνεται.

Τα flaps συνδέονται με ελατήρια, τα οποία είναι κατασκευασμένα από υλικό που η χημική τους δομή αλλάζει ανάλογα την θερμοκρασία, και έτσι τα πτερύγια ανοίγουν αυτόματα. Ο υπεύθυνος αεροδυναμικής της Lamborghini, Ugo Riccio, αναφέρει ότι η εφαρμογή του συστήματος βοηθά στην εξοικονόμηση βάρους, καθώς δεν χρειάζεται υδραυλικό, ηλεκτρικό ή μηχανικό σύστημα λειτουργίας, καθώς αυτό πλέον λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς καμία άλλη εξωτερική χρήση ηλεκτρονικών.

Σύμφωνα με την Lamborghini, η εν λόγω τεχνολογία θα τοποθετήσει και σε άλλα μοντέλα της, με τον επικεφαλής εξέλιξης της Sian, Paolo Mazzelli, να δηλώνει:

Τα προηγμένα υλικά θα ενσωματωθούν περαιτέρω τόσο στους τομείς της παθητικής όσο και της ενεργητικής ασφάλειας.