Την ανάκληση 11.348 αυτοκινήτων της στην Ελλάδα, παραγωγής 2015 – 2021 ανακοίνωσε η Mercedes-Benz. Συγκεκριμένα ανακαλεί 10.761 CLA, GLA, M-Class, GLE, GL, GLS, SLK, SLC, A-Class, AMG GT, E-Class Coupe/Cabriolet, E-Class, S-Class Coupe/Cabriolet, CLS, S-Class, SL, B-Class, GLB, GLC, AMG GT 4-door coupe, GLE Coupe, EQC και G-Class παραγωγής ετών 2015 έως 2021, επειδή διαπιστώθηκε πως σε οχήματα η συμπεριφορά του συστήματος κλήσης έκτακτης ανάγκης eCall, ενδέχεται να μην αντιστοιχεί στις προδιαγραφές.

Σε αυτή την περίπτωση, μια προσωρινή πτώση της τάσης ηλεκτρικού κυκλώματος του οχήματος λόγω ατυχήματος θα είχε ως αποτέλεσμα, η θέση του οχήματος που μεταδίδεται με την κλήση έκτακτης ανάγκης, να μην αντιστοιχεί στην πραγματική του θέση. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν, ενδεχομένως, τα διασωστικά οχήματα, γεγονός που θα αύξανε τις συνέπειες του ατυχήματος. Η λειτουργία της αυτόματης ή/και μη αυτόματης κλήσης έκτακτης ανάγκης δεν επηρεάζεται, εκτός από τη μετάδοση της θέσης.

Για τον ίδιο λόγο η Mercedes έχει ανακαλέσει 1,29 εκατ. αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ.

Επιπλέον ανακαλούνται 587 C-Class και GLC παραγωγής ετών 2016 έως 2020 επειδή σε ορισμένα από αυτά ενδέχεται η σύνδεση των σωλήνων αερίου του συστήματος αδρανοποίησης να μην αντιστοιχεί στις προδιαγραφές. Σε περίπτωση ατυχήματος, το σύστημα αδρανοποίησης είναι σχεδιασμένο να τροφοδοτεί στοχευμένα αδρανές αργό αέριο για τη ψύξη σημείων, στα οποία το ψυκτικό μέσο R1234yf που διαρρέει θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με καυτά εξαρτήματα του κινητήρα.

Η εσφαλμένη σύνδεση των σωλήνων αερίου θα μπορούσε να επηρεάσει την προβλεπόμενη κατανομή του αργού αερίου και, κατά συνέπεια, τη μείωση της θερμοκρασίας (ψύξη). Εξαιτίας αυτού, δεν θα μπορούσε να μετριαστεί – όπως προβλέπεται – ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς σε περίπτωση ατυχήματος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με τα συγκεκριμένα θέματα. Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να επισκεφθούν τον πλησιέστερο Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή Mercedes-Benz, προκειμένου στη πρώτη περίπτωση να ενημερωθεί προληπτικά το λογισμικό της μονάδας επικοινωνίας, και στη δεύτερη περίπτωση να ελεγχθεί προληπτικά η σύνδεση αγωγών του συστήματος αδρανοποίησης και, εάν χρειαστεί, να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές εργασίες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης στα τηλέφωνα 00800 97777777 ή 0030 2112111597.