Tesla: Κέρδη για 7ο συνεχόμενο τρίμηνο χάρη στην πώληση πιστώσεων και στο Bitcoin

Σχετικά άρθρα

Η Tesla ανακοίνωσε σήμερα πως κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασε κέρδη 438 εκατ. δολαρίων ή 39 cents ανά μετοχή, από 16 εκατ. δολάρια ή 2 cents ανά μετοχή το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Σε προσαρμοσμένη βάση για έκτακτα στοιχεία τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 93 cents ανά μετοχή.

Αυτό είναι το 7ο συνεχόμενο τρίμηνο που η Tesla παρουσιάζει κέρδη, αλλά αυτά δεν προέρχονται από την πώληση αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα παρά τις πωλήσεις-ρεκόρ, που ανήλθαν σε 184.800 αυτοκίνητα, η εταιρία από αυτά έχασε 181 εκατ. δολάρια. Κέρδισε όμως 518 εκατ. δολάρια πουλώντας ρυθμιστικές πιστώσεις ρύπων σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες και 101 εκατ. δολάρια πουλώντας μέρος από τα Bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολαρίων που είχε αγοράσει, κερδίζοντας από την αύξηση της αξίας του.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 74% στα 10,39 δισ. δολάρια από τα 5,99 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα. Οι αναλυτές περίμεναν κέρδη 0,74 cents ανά μετοχή και έσοδα 10,42 δισ. δολαρίων.

Η Tesla δεν έδωσε guidance για τις παραδόσεις οχημάτων μέχρι τέλος του έτους, ωστόσο ανέφερε ότι μέχρι τέλος του 2021 τα εργοστάσια σε Τέξας και Βερολίνο θα έχουν αρχίσει να παράγουν και παραδίδουν αυτοκίνητα.

Στο Fremont, η παραγωγή του Model Y συνέχισε να αυξάνεται και πλησιάζει πλέον την πλήρη δυναμικότητά της. Στο Τέξας η κατασκευή του εργοστασίου συνεχίζεται να προχωράει ταχύτατα παραμένοντας σε πορεία να ξεκινήσει η παραγωγή και οι παραδόσεις οχημάτων αργότερα μέσα στην χρονιά.

Στην Ευρώπη η κατασκευή του Gigafactory στο Βερολίνο συνεχίζει να προχωράει με την παραγωγή και τις παραδόσεις να αναμένονται στο τέλος του 2021.

Τα κέρδη των 438 εκατ. δολαρίων έχουν ως αποτέλεσμα να ξεκλειδώσει ακόμη ένα μέρος του πακέτου αποδοχών του Elon Musk, αφού κατάφερε να πιάσει και τον 6ο από τους 12 στόχους, στην ειδική συμφωνία που έχει κάνει με την Tesla.

Αυτό σημαίνει ότι ο Musk είναι πλέον σε θέση να ασκήσει επιπλέον 16,88 εκατομμύρια option μετοχών της Tesla, αν και πρέπει να περιμένει τουλάχιστον πέντε χρόνια για να μπορέσει να τις πουλήσει. Τα options έχουν τιμή 70 δολαρίων, έκπτωση άνω του 90% από την τρέχουσα τιμή της μετοχής (738,2 δολάρια), κάτι που σημαίνει ότι ο Musk θα έχει κέρδος 11,3 δισ. δολαρίων εάν μπορούσε να πουλήσει αμέσως τις μετοχές.

Ο Musk δεν λαμβάνει μισθό στην Tesla. Το πακέτο αποδοχών του απαιτεί την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας και την οικονομική ανάπτυξη της Tesla για να πετύχει μια σειρά αυξανόμενων στόχων. Το γενναιόδωρο πακέτο αποδοχών του Musk αναφέρει ότι ο Musk θα λάβει 6 επιπλέον δόσεις, αποκτώντας συνολικά 20,3 εκατ. μετοχές της Tesla. Το σύνολο του πακέτου αποδοχών του θα το πάρει μόνο όταν η κεφαλαιοποίηση της Tesla φτάσει τα 650 δισ. δολάρια, με τα ετήσια έσοδα της εταιρείας να πρέπει να φτάνουν τα 175 δισ. δολάρια και τα προσαρμοσμένα κέρδη τα 14 δισ. δολάρια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Tesla ζητά από τους μετόχους της να δώσουν 56 δισ. δολάρια στον Elon Musk

Η Tesla θα ζητήσει από τους μετόχους της να ψηφίσουν ξανά για το ίδιο πακέτο αποζημίωσης ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον διευθύνοντα σύμβουλο...