Πολλοί οδηγοί, ειδικά όσοι έχουν πάθος με τα αυτοκίνητα επιδόσεων, έχουν σκεφτεί πολλές φορές να αναβαθμίσουν τον κινητήρα του οχήματός τους. Αν το έχεις σκεφτεί κι εσύ, ίσως να αναρωτιέσαι αν η διαδικασία είναι ασφαλής.

Σήμερα λοιπόν, θα δούμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι στο chip tuning αυτοκινήτου, αλλά και πώς να τους αποφύγεις.

1Τι προσφέρει το chip tuning στο αυτοκίνητό σου

Κατά πάσα πιθανότητα, γνωρίζεις ήδη για ποιο λόγο επιχειρούμε το chip tuning στο αυτοκίνητό μας. Ας δούμε όμως τι είναι και τι προσφέρει ακριβώς, για να αναλύσουμε στη συνέχεια καλύτερα και τα πιθανά ρίσκα.

Το chip tuning λοιπόν, είναι η διαδικασία κατά την οποία επαναπρογραμματίζεται η μονάδα ελέγχου κινητήρα. Ή όπως το λέμε αλλιώς, ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου.

Όσο για το τι προσφέρει στο όχημά σου:

Το tuning στοχεύει στο να ξεκλειδώσει περισσότερο τις δυνατότητές του. Συγκεκριμένα, να αυξήσει την ιπποδύναμη και τη ροπή του κινητήρα, αλλά και να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων, άρα και τα κόστη. Όλα αυτά τα οφέλη βέβαια, συμμαχούν στο να δημιουργήσουν μια καλύτερη εμπειρία για εσένα, τον οδηγό.

2Ποια είναι τα πιθανά ρίσκα

Όταν έμαθες για το chip tuning την πρώτη φορά, ίσως να αναρωτήθηκες “Υπάρχει κίνδυνος στη διαδικασία;”. Η απάντηση φυσικά, είναι ταυτόχρονα απλή και πολύπλοκη.

Αν ήταν να απαντήσει κάποιος σύντομα, θα έλεγε “Ναι”. Ας δούμε όμως για αρχή ποια είναι τα πιθανά ρίσκα, για να κάνουμε το τοπίο πιο ξεκάθαρο.

Αρχικά, η μέγιστη ταχύτητα του αυτοκινήτου σου είναι περιορισμένη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να το έχεις κατά νου, ειδικά αν σε ενδιαφέρει το tuning για αυτό το λόγο αποκλειστικά.

Ακόμη κάτι που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο μυαλό σου, είναι πως υπάρχει περίπτωση το software να μην είναι κατάλληλο. Ένα κακό λογισμικό, μπορεί να κάνει το όχημά σου να “φέρεται παράξενα”. Στη χειρότερη όμως περίπτωση, μπορεί να δημιουργήσει ζημιά στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα σου και έτσι, να προκαλέσει κάποια βλάβη σε αυτόν.

Σίγουρα θέλεις να το αποφύγεις αυτό, καθώς μπορεί να σου κοστίσει αρκετά χρήματα σε επισκευές αλλά και στην αντικατάσταση του εγκεφάλου. Και φυσικά, μπορεί η διαδικασία να μη γίνει σωστά, δημιουργώντας προβλήματα αντί για βελτιώσεις.

Αυτά βέβαια μπορούν να αποφευχθούν. Ας δούμε πώς.

3Τι να προσέξεις για ένα ασφαλές tuning

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπιστευτείς μηχανικούς που δεν είναι έμπειροι ή τυχαία άτομα που ισχυρίζονται ότι έχουν τα κατάλληλα software.

Σίγουρα δε θα θέλεις να δημιουργήσεις βλάβες στο αυτοκίνητό σου, επειδή δεν έδωσες την απαραίτητη προσοχή. Βεβαιώσου λοιπόν ότι επιλέγεις έμπιστες επιχειρήσεις ή μηχανικούς, με αποδεδειγμένη εμπειρία στο chip tuning.

Ο κατάλληλος επαγγελματίας, θα εκτελέσει τη διαδικασία με ακρίβεια και σεβασμό προς τον κινητήρα και τις δυνατότητες του οχήματός σου. Και φυσικά, θα χρησιμοποιήσει “υγιές” software.

Το chip tuning είναι ασφαλές εφόσον το πραγματοποιεί ο κατάλληλος μηχανικός.

Αν σε ενδιαφέρει λοιπόν το chip tuning και θέλεις να αυξήσεις την απόδοση του κινητήρα σου, κάνε την έρευνά σου και μη βιαστείς σε καμία περίπτωση να επιλέξεις μηχανικό ή υπηρεσία.

Θέλεις να ξεκλειδώσεις την πλήρη δυναμική του αυτοκινήτου σου;

Στη Raceroms, μπορείς να αναβαθμίσεις τον εγκέφαλο του οχήματός σου, μέσα από δοκιμασμένες διαδικασίες chip tuning, για μια καλύτερη εμπειρία οδήγησης.