Ο CEO της Renault, Luca de Meo, σε δηλώσεις του είπε πως η γαλλική εταιρία θα αποφασίσει σύντομα για το μέλλον των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όπως είπε:

Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη. Έχουμε επενδύσει πολλά χρήματα στη Ρωσική αγορά τα τελευταία 10 χρόνια, επομένως πρέπει να προστατεύσουμε τα περιουσιακά μας στοιχεία και αυτό που έχουμε κάνει εκεί.

Στα τέλη του περασμένου μήνα κυκλοφόρησε η είδηση πως η Renault θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην Αvtovaz, την μητρική εταιρία της Lada, που ανέρχεται στο 67,61% στο ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο ΝΑΜΙ έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ρουβλιού.

Η Renault θα έχει δικαίωμα εξαγοράς του μετοχικού κεφαλαίου της, μέσα στα επόμενα 5-6 χρόνια, με τον Manturov να δηλώνει πως το μερίδιο της γαλλικής εταιρίας στο εργοστάσιο παραγωγής της Μόσχας, θα μεταβιβαστεί στο τοπικό συμβούλιο διοίκησης της ρωσικής πρωτεύουσας.

1

Η Renault, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία της Δύσης που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη ρωσική αγορά, ενώ τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως ανέστειλε τις δραστηριότητες της στο εργοστάσιο της στη Μόσχα, μετά την κλιμάκωση της πίεσης σχετικά με τη συνέχιση της παρουσίας της στη ρωσική αγορά, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Renault κατέχει το 67,61% της Avtovaz, της μητρικής εταιρίας της Lada και έχει σχεδόν το 30% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία. Το 2021 το 8% των κερδών της προέρχονταν από τη ρωσική αγορά, με τα έσοδα της να ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Renault Group πούλησε 482.300 αυτοκίνητα στη Ρωσία το 2021, κάνοντας την χώρα την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του, πίσω από αυτή της Γαλλίας (521.700 πωλήσεις).

Ο γαλλικός όμιλος δεν μπορεί να μεταβιβάσει τις μετοχές του στην Avtovaz στον άλλον μέτοχο της, την Rostec State Corporation, επειδή ο Ρώσος εταίρος βρίσκεται επί του παρόντος υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στις σχετικές ειδήσεις η Renault πούλησε το 34,02% των μετοχών της Renault Korea Motors στην Geely Automobile Holdings, έναντι 196 εκατ. ευρώ. Η Renault έχει δει τις πωλήσεις της στη Κορέα να μειώνονται κατά 36% πέρυσι, σημειώνοντας 57.480 πωλήσεις, με τα χρήματα που θα πάρει από την Geely να τα επενδύει για την ανάπτυξη αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.