Η Renault θα μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην Αvtovaz, την μητρική εταιρία της Lada, που ανέρχεται στο 67,61% στο ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο ΝΑΜΙ έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ρουβλιού. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov.

Η Renault θα έχει δικαίωμα εξαγοράς του μετοχικού κεφαλαίου της, μέσα στα επόμενα 5-6 χρόνια, με τον Manturov να δηλώνει πως το μερίδιο της γαλλικής εταιρίας στο εργοστάσιο παραγωγής της Μόσχας, θα μεταβιβαστεί στο τοπικό συμβούλιο διοίκησης της ρωσικής πρωτεύουσας.

1Ο Manturov είπε μεταξύ άλλων:

Από αυτούς που συζητούν μαζί μας, μέχρι στιγμής, για την έξοδό τους από τη Ρωσία είναι η Renault. Η Renault λόγω της έλλειψης κεφαλαίων για τη διατήρηση της απόδοσης και των λειτουργιών της στη Ρωσία, αποφασίζει να μεταβιβάσει τις μετοχές της Αvtovaz και της Avtoframos, της εταιρίας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα, στο NAMI, το εξειδικευμένο ινστιτούτο μας που θα αναλάβει τις μετοχές αυτές με πιθανή απόδοση τους σε περίπτωση που αποφασίσουν να επιστρέψουν.

Η συμφωνία θα γίνει υπό όρους και πρόκειται για μια συμφωνία για ένα ρούβλι. Ενδέχεται η Renault να αποφασίσει να αγοράσει πίσω τις μετοχές. Και αν κάνουμε επενδύσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυτό θα συνυπολογιστεί επίσης στην αξία. Δεν θα υπάρχουν “δώρα” εδώ.

Η Renault, είναι η αυτοκινητοβιομηχανία της Δύσης που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη ρωσική αγορά, ενώ τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε πως ανέστειλε τις δραστηριότητες της στο εργοστάσιο της στη Μόσχα, μετά την κλιμάκωση της πίεσης σχετικά με τη συνέχιση της παρουσίας της στη ρωσική αγορά, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

2

Η Renault κατέχει το 67,61% της Avtovaz, της μητρικής εταιρίας της Lada και έχει σχεδόν το 30% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στη Ρωσία. Το 2021 το 8% των κερδών της προέρχονταν από τη ρωσική αγορά, με τα έσοδα της να ανέρχονται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Renault Group πούλησε 482.300 αυτοκίνητα στη Ρωσία το 2021, κάνοντας την χώρα την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του, πίσω από αυτή της Γαλλίας (521.700 πωλήσεις).

Ο γαλλικός όμιλος δεν μπορεί να μεταβιβάσει τις μετοχές του στην Avtovaz στον άλλον μέτοχο της, την Rostec State Corporation, επειδή ο Ρώσος εταίρος βρίσκεται επί του παρόντος υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.