GP Ιταλίας 2022: O Verstappen νικητής πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας

Σχετικά άρθρα

Η Ferrari δεν είχε το ταχύτερο μονοθέσιο στην πίστα της Monza και έτσι προσπάθησε να διεκδικήσει τη νίκη στο Ιταλικό GP με διαφορετική στρατηγική, σταματώντας τον Charles Leclerc δύο φορές για αλλαγή ελαστικών.

Ωστόσο, αυτό δεν φάνηκε να λειτουργεί και -παρά την μικρή ελπίδα που έδωσε η εγκατάλειψη του Daniel Ricciardo 5 γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας- ο Max Verstappen κατέκτησε μια ακόμα νίκη. Δεύτερος τερμάτισε ο Μονεγάσκος, ενώ στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο George Russell.

Η νίκη του Ολλανδού ήρθε πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, παρότι οι κριτές είχαν προλάβει να αποσύρουν το μονοθέσιο της McLaren του Ricciardo από την πίστα. Ωστόσο δεν είχαν προλάβει όλοι οι οδηγοί, που είχαν “φάει” γύρο, να προσπεράσουν το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Το ανάμεικτο grid και τα διαφορετικά ελαστικά που φορούσαν οι οδηγοί μας έδωσε μια πολύ καλή εκκίνηση με το σβήσιμο των κόκκινων φώτων, με τους οδηγούς να αποφεύγουν τις επαφές και τις συγκρούσεις. Από την 7η θέση του grid, ο Verstappen έφτασε στην πρώτη τριάδα στον 4ο γύρο και πήρε την 2η θέση προσπερνώντας τον Russell έναν γύρο αργότερα.

Στη συνέχεια, ο Ολλανδός ηγήθηκε καθώς, κατά τη διάρκεια του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας -εξαιτίας της εγκατάλειψης του Sebastian Vettel στον 12ο γύρο- ο Leclerc μπήκε στα pits, για να αλλάξει νωρίς από τη μαλακή γόμα σε μεσαία.

Ο Verstappen επέκτεινε τον πρώτο του stint και μπήκε για το πρώτο του stop και να βάλει τα μεσαία ελαστικά στον 26ο γύρο, παραχωρώντας το προβάδισμα πίσω στον Leclerc. Ο τελευταίος μπήκε για δεύτερη φορά στα pits στον 33ο γύρο, για μαλακά ελαστικά.

Ο Μονεγάσκος οδηγός είχε ένα θεωρητικό πλεονέκτημα ελαστικών έναντι του Verstappen, αλλά η διαφορά των 20 δευτερολέπτων για το πέσιμο της καρό σημαίας ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθεί μέσα σε 20 γύρους. Έτσι, ο Ολλανδός ήλεγχε τον ρυθμό και ήταν σίγουρος για μια ακόμη άνετη νίκη.

Στον 48ο γύρο, ο κινητήρας της Mercedes στην πλάτη της McLaren του Daniel Ricciardo παρέδωσε το πνεύμα του και επέτρεψε στους πέντε πρώτους οδηγούς να μπουν στα pits για μαλακά ελαστικά, ελπίζοντας όλοι ότι θα έχουμε μια επανεκκίνηση και θα κριθούν όλα στους τελευταίους 1-2 γύρους. Ωστόσο, η καρό σημαία έπεσε πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας. Ο Leclerc, ίσως, είχε την ευκαιρία να “κλέψει” την νίκη από τον Ολλανδό, αν δεν έμπαινε για τρίτη φορά στα pits στον 49ο γύρο, κάτι που είδε μπροστά του να κάνει ο οδηγός της Red Bull.

Αυτή ήταν 11η φετινή νίκη του Verstappen, η 5η συνεχόμενη και η 30η της πλούσιας καριέρας του στην Formula 1. Ο Ολλανδός απέχει μόλις 2 -στους εναπομείναντες έξι αγώνες της φετινής σεζόν- για να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Sebastian Vettel με τις περισσότερες νίκης σε μια σεζόν.

Εκκινώντας από την 18η θέση, ο Carlos Sainz έφερε την Ferrari κοντά στις θέσεις του βάθρου με ένα μακρύ πρώτο stint με τα μεσαία ελαστικά, αλλά έπεσε στην 4η θέση μετά την αλλαγή των ελαστικών και κατέληξε πίσω από τον Russell. Ο Lewis Hamilton αρνήθηκε να μπει στα pits κάτω από το τελευταίο αυτοκίνητο ασφαλείας και τερμάτισε πέμπτος, μπροστά από τη δεύτερη Red Bull του Sergio Perez, ο οποίος μπήκε νωρίς στα pits για σκληρά ελαστικά και κατέληξε στην έκτη θέση, έχοντας ξεκινήσει 13ος.

Ο Lando Norris τερμάτισε 7ος συγκεντρώνοντας πολύτιμους βαθμούς για τη McLaren, για την μάχη της βρετανικής ομάδας με την Alpine. Ωστόσο, ο νεαρός Βρετανός έκανε πολύ κακή εκκίνηση, καθώς εκκίνησε από τη δεύτερη σειρά του grid.

Ο Pierre Gasly πήρε την όγδοη θέση για την AlphaTauri, με τον άριστο Nyck de Vries να φέρνει στο ντεμπούτο του στην Formula 1 το μονοθέσιο της Williams στην ένατη θέση, αντικαθιστώντας επάξια τον Alex Albon και εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Nicholas Latifi. Την πρώτη 10άδα ολοκλήρωσε ο Zhou Guanyu της Alfa Romeo, με τον Ocon να χάνει τους βαθμούς.

Οδηγός του αγώνα

Τι σαββατοκύριακο ήταν για τον νεαρό Ολλανδό! Μαθαίνοντας το μεσημέρι του Σαββάτου ότι θα πρέπει να αντικαταστήσει στη Williams τον άρρωστο Alex Albon, λόγω σκωληκοειδίτιδας, ο Nyck de Vries όχι μόνο εκκίνησε από πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τον πιο έμπειρο συμπαίκτη του, αλλά κατέκτησε δύο βαθμούς στο ντεμπούτο του στην F1. Έτσι, ο de Vries θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για να τρέξει στην F1 το 2023, συγκεντρώνοντας σήμερα τους περισσότερους ψήφους του κοινού και αναδείχτηκε ο οδηγός της ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο 27χρονος Ολλανδός συγκέντρωσε πήρε το 24,8% των ψήφων, με τον Carlos Sainz να συγκεντρώνει το 21,1%. Ακολούθησαν οι Max Verstappen με 13,2%, ο Lewis Hamilton με 11,1% και ο Charles Leclerc με 7,4%.

Ταχύτερος γύρος

Ο Sergio Perez ήταν ο οδηγός που σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα και έτσι πήρε τον έναν επιπλέον βαθμό. Ο Μεξικανός σταμάτησε τα χρονόμετρα σε 1:24.030 στον 46ο γύρο του αγώνα.

Ο Charles Leclerc έκανε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στον 38ο γύρο, σημειώνοντας 1:24.336, για να ακολουθήσει ο Lewis Hamilton με 1:24.434 στον 43ο γύρο. Ακολούθησε ο Carlos Sainz με 1:24.446 στον 41ο γύρο, με τον Lando Norris να σημειώνει 1:24.718 στον 43ο γύρο του αγώνα.

Επόμενος αγώνας

Εξαιτίας της ακύρωσης του Ρωσικού GP, η Formula 1 κάνει διακοπή τριών εβδομάδων, καθώς ο επόμενος αγώνας έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου με 2 Οκτωβρίου. Αυτός θα γίνει στη Σιγκαπούρη και την πίστα στη Marina Bay.

Αποτελέσματα

Θέση Οδηγός Ομάδα Χρόνος/Διαφορά
1 Max Verstappen Red Bull Racing 1:20:27.511
2 Charles Leclerc Ferrari +2,446 δευτ.
3 George Russell Mercedes +3,405 δευτ.
4 Carlos Sainz Ferrari +5,061 δευτ.
5 Lewis Hamilton Mercedes +5,380 δευτ.
6 Sergio Perez Red Bull Racing +6,091 δευτ.
7 Lando Norris McLaren Mercedes +6,207 δευτ.
8 Pierre Gasly AlphaTauri +6,396 δευτ.
9 Nyck De Vries Williams Mercedes +7,122 δευτ.
10 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari +7,910 δευτ.
11 Esteban Ocon Alpine Renault +8,323 δευτ.
12 Mick Schumacher Haas Ferrari +8,549 δευτ.
13 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari +1 γύρος
14 Yuki Tsunoda AlphaTauri +1 γύρος
15 Nicholas Latifi Williams Mercedes +1 γύρος
16 Kevin Magnussen Haas Ferrari +1 γύρος
NC Daniel Ricciardo McLaren Mercedes Εγκατέλειψε
NC Lance Stroll Aston Martin Mercedes Εγκατέλειψε
NC Fernando Alonso Alpine Renault Εγκατέλειψε
NC Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes Εγκατέλειψε

Βαθμολογία Οδηγών

Θέση Οδηγός Ομάδα Βαθμοί
1 Max Verstappen Red Bull Racing 335
2 Charles Leclerc Ferrari 219
3 Sergio Perez Red Bull Racing 210
4 George Russell Mercedes 203
5 Carlos Sainz Ferrari 187
6 Lewis Hamilton Mercedes 168
7 Lando Norris McLaren Mercedes 88
8 Esteban Ocon Alpine Renault 66
9 Fernando Alonso Alpine Renault 59
10 Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari 46
11 Pierre Gasly AlphaTauri 22
12 Kevin Magnussen Haas Ferrari 22
13 Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes 20
14 Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 19
15 Mick Schumacher Haas Ferrari 12
16 Yuki Tsunoda AlphaTauri 11
17 Zhou Guanyu Alfa Romeo Ferrari 6
18 Lance Stroll Aston Martin Mercedes 5
19 Alexander Albon Williams Mercedes 4
20 Nyck De Vries Williams Mercedes 2
21 Nicholas Latifi Williams Mercedes 0
22 Nico Hulkenberg Aston Martin Mercedes 0

Βαθμολογία Κατασκευαστών

Θέση Ομάδα Βαθμοί
1 Red Bull Racing 545
2 Ferrari 406
3 Mercedes 371
4 Alpine Renault 125
5 McLaren Mercedes 107
6 Alfa Romeo Ferrari 52
7 Haas Ferrari 34
8 AlphaTauri 33
9 Aston Martin Mercedes 25
10 Williams Mercedes 6

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr