Τα εγκαίνια της κυκλοφορίας λεωφορείων χωρίς οδηγό στην πόλη του Inverness της Σκωτίας καθυστέρησε κάποιες ώρες, αφού ένα από αυτά χάθηκε, λίγο πριν την εκδήλωση της παρουσίασης τους.

Πιο συγκεκριμένα, το αυτόνομο λεωφορείο -με το παρατσούκλι Itsy Bitsy Teenie Weenie Driverless Machiney- ήταν κολλημένο στη θέση του για περισσότερο από μία ώρα, και εκπρόσωποι του περιφερειακού οργανισμού μεταφορών Hitrans και της εταιρείας λεωφορείων Stagecoach προσπάθησαν να το κινήσουν κατά την επίσημη τελετή έναρξης της υπηρεσίας στις 11 π.μ.

Ωστόσο, τεχνικά προβλήματα στο λογισμικό σήμαιναν ότι ο υπολογιστής του λεωφορείου, το οποίο διανύει μια διαδρομή 1,8 μιλίων (2,9 χλμ.) μέσω της πανεπιστημιούπολης του Inverness και του εμπορικού πάρκου της πόλης, δεν είχε ιδέα πού βρισκόταν.

Δύο από τις τρεις δυσλειτουργίες επιδιορθώθηκαν, αλλά η τρίτη απαιτούσε περισσότερη δουλειά, και στις 12:45 π.μ., οι χειριστές αποφάσισαν να πάρουν το τιμόνι του λεωφορείου. Ο Iain Craven, οδηγός της Stagecoach, ένας από τους τρεις εκπαιδευμένους να χειρίζονται το λεωφορείο, είπε:

Υπάρχει πρόβλημα με το LiDAR του λεωφορείου, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει το ραντάρ που διαθέτει λέιζερ. Δεν μπορεί να καταλάβει ακριβώς πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Όλα τα άλλα φαίνεται να δουλεύουν σωστά. Έπρεπε να συμβεί σήμερα, από όλες τις ημέρες. Δεν μπορούσε να ήταν χθες, όταν ήταν εδώ για περισσότερες από έξι ώρες και έκανε τις δοκιμές.

Το Itsy Bitsy Teenie Weenie Driverless Machiney μπορεί να μεταφέρει έως και 15 επιβάτες και είναι το πρώτο του είδους του στη Σκωτία. Το ηλεκτρικό λεωφορείο είναι της Nayva και διδάσκεται μια διαδρομή και χρησιμοποιεί αισθητήρες και κάμερες για να βοηθήσει στην πλοήγηση του, καθώς κινείται κατά μήκος της διαδρομής.

Για κάθε περίπτωση, όμως, υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος μέσα στο λεωφορείο για οποιοδήποτε θέμα, με το λεωφορείο να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του δοκιμαστικά μέχρι τον Μάρτιο.