Musk: Ξεκίνησε η παραγωγή του Tesla Semi, 1η Δεκεμβρίου οι παραδόσεις

Σχετικά άρθρα

Ήταν Νοέμβριος του 2017 όταν η Tesla παρουσίασε σε μια ειδική εκδήλωση το Semi και τη δεύτερη γενιά του Roadster, με τον Elon Musk να είχε δηλώσει τότε ότι η κυκλοφορία των μοντέλων υπολογίζεται ότι θα ξεκινούσε το 2019.

H αμερικάνικη εταιρία, όμως, δεν φημίζεται για την ακρίβεια των χρονοδιαγραμμάτων της σε ότι αφορά την έναρξη της παραγωγής ενός νέου μοντέλου της, καθώς όλα -εκτός του Model S- παρουσίασαν καθυστερήσεις, με τους πελάτες να παραλαμβάνουν τα αυτοκίνητα τους αργότερα από το αρχικά προγραμματισμένο.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως το Semi θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019. Αυτό -προφανώς- δεν έγινε και η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε για το 2020. Ωστόσο, η πανδημία της Covid-19 άλλαξε εκ νέου το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία του Semi και το καλοκαίρι του 2020 ο Musk είχε δηλώσει ότι η παραγωγή του θα ξεκινήσει σύντομα. Ούτε αυτό έγινε, και σχεδόν κάθε χρόνο διαβάζουμε ότι το λανσάρισμα του θα γίνει “πριν το τέλος του έτους”.

Ωστόσο, τώρα έχουμε επίσημη ενημέρωση -μέσω tweet- από τον CEO της Tesla ότι η παραγωγή του Semi έχει ξεκινήσει και οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν την 1η Δεκεμβρίου. Πρώτος πελάτης θα είναι Pepsi Co., με την εταιρεία αναψυκτικών να έχει παραγγείλει 100 φορτηγά, με την Tesla να σχεδιάζει να παραδώσει 15 από αυτά μέχρι το τέλος του έτους. Άλλες επώνυμες επιχειρήσεις που αναμένουν παραδόσεις περιλαμβάνουν τη Wal-Mart, την UPS και την Anheuser-Busch.

Το Semi θα προσφέρεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις αυτονομίας, με τη μικρή να είναι μέχρι 300 μίλια (482 χλμ) και η μεγάλη μέχρι 500 μίλια (805 χλμ) με μια φόρτιση, αν και στην αρχή θα είναι διαθέσιμη μόνο η δεύτερη. Το Tesla Semi θα είναι εξοπλισμένο με τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες και είναι πολύ γρήγορο στην επιτάχυνση, μιας και είναι σε θέση να κάνει τα 0-96 χλμ/ώρα σε μόλις 5 δευτερόλεπτα όταν δεν κουβάλα καρότσα. Όταν ρυμουλκεί φορτίο 36.290 κιλών είναι σε θέση να κάνει τα 0-96 χλμ/ώρα σε 20 δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να ανέβει ανηφόρα κλίσης 5% με σταθερή ταχύτητα 105 χλμ/ώρα.

Η Tesla δέχεται παραγγελίες για το Semi από τον Μάιο του 2022, με τους ενδιαφερόμενους να πληρώνουν προκαταβολή 20.000 δολαρίων.

Η Pepsi θέλει με τα ηλεκτρικά φορτηγά να μειώσει τα κόστη και τις εκπομπές καυσαερίων του στόλου των οχημάτων της, με την εταιρία να υποστηρίζει πως οι μεταφορές αντιστοιχούν στο 10% των εκπομπών άνθρακα της. Η Pepsi σκοπεύει να χρησιμοποιεί τα φορτηγά της Tesla για να διανέμει τα προϊόντα της από τα εργοστάσια στα κέντρα διανομής και σε πελάτες λιανικής.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Επίσημο: Tesla Model 3 Performance με 517 άλογα

Η Tesla παρουσίασε σήμερα την γρήγορη έκδοση του ανανεωμένου Model 3, το Model 3 Performance. Είναι το ισχυρότερο Model 3 που έχει κατασκευάσει η...